Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. februára 2022, 18:19
Čas čítania 26:01
Viktor Kniš Tímea Krauszová

ZÁZNAM: Vojna Ukrajina – Rusko: Viaceré ukrajinské mestá očakávajú v noci útoky, ale občania sú pripravení bojovať

NEWS MINÚTA PO MINÚTE NAŽIVO: VOJNA NA UKRAJINE RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Počas celého dňa sme sledovali vývoj vojny na Ukrajine naživo.

• EÚ, Spojené štáty, Kanada a Británia uvalili ďalšie ekonomické sankcie na Vladimira Putina a dôležitých predstaviteľov jeho režimu.

• Slovensko schválilo zákon, ktorým môže NBÚ vypínať dezinformačné weby, operátori už vypli proruskú televíziu RT. Novelu už podpísala prezidentka. 

• Ruskí okupanti sa počas noci snažili neúspešne dobyť Kyjev.

• Ukrajinské úrady doposiaľ evidujú 198 obetí. Viac ako 120-tisíc ľudí z krajiny utieklo smerom na západ.

• Dianie naživo pokrývame aj v aplikácii Refresher. Vďaka notifikáciám ti žiadna dôležitá správa neunikne.

• Takto momentálne vyzerá mapa útokov na Ukrajinu:

rusko, ukrajina
Zdroj: REFRESHER

 

Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať naživo. Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si Refresher+.


Sledovanie ruského vpádu na Ukrajinu naživo sme ukončili. Pokračovať budeme opäť ráno, ďakujeme za pozornosť.

22:09 – V Kyjeve opäť znejú sirény, ktoré signalizujú hroziace ostreľovanie. Z fotky, ktorú zverejnil novinár Maxim Tucker, je zrejmé, že v hlavnom meste sú požiare na viacerých miestach.

21:57 – Prezidentka Zuzana Čaputová v nedeľu 27. februára predpoludním navštívi obec Ubľa a tamojší hraničný priechod, aby sa oboznámila so situáciou na slovensko-ukrajinskej hranici. Prinesie aj materiálnu pomoc. Stretne sa aj so starostami ďalších prihraničných obcí, príslušníkmi Policajného zboru, Finančnej správy a Ozbrojených síl a bude sa zaujímať o to, ako samospráva a štátne zložky zvládajú aktuálnu situáciu.

Po stretnutiach dá aj vyjadrenie pre médiá, o jej slovách ťa budeme informovať.

21:55 – Masívne raketové útoky očakávajú aj v meste Černigov.

21:54 – V nedeľu 27. februára sa uskutoční mimoriadne rokovanie vlády so začiatkom o 13:30. Po skončení bude tlačová konferencia, o výstupoch ťa budeme informovať. Zapni si notifikácie a neujdú ti aktuálne informácie o prebiehajúcej vojne. (tasr)

21:52 – Český hokejista Dominik Hašek vyzval NHL, aby prerušila zmluvy s ruskými hráčmi. Vladimira Putina nazval alibistom a klamárom. „Každý dospelý človek v Európe dobre vie, že Putin je šialený zabijak a že Rusko vedie útočnú vojnu proti slobodnej krajine a jej ľudu.“ Dodal, že športovci nereprezentujú len seba a svoj klub, ale aj svoju krajinu a jej hodnoty a činy. Podľa Hašeka v prípade, že NHL zmluvy nepreruší, stáva sa hokejová liga nepriamo zodpovedná za obete v Ukrajine.

21:44 – Večerné útoky sú okrem Kyjeva aj v Charkove, na príchod ruských vojakov sa pripravujú aj v prímorskej Odese.

21:37 – Kyjev je pod raketovým útokom. Zasiahli onkologickú nemocnicu, pri útoku podľa TSN zomreli dvaja dospelí a jedno dieťa. Podľa očitých svedkov útočia na mesto z viacerých strán.

21:27 – Ukrajina zatvára hranice s Bieloruskom a Ruskom. Oznámil to ukrajinský premiér Denys Šmyhal na videu, ktoré sa šíri na Telegrame. Nie je jasné, odkedy bude uzávera platná. (cnn)

21:20 – Aj Lotyšsko uzavrelo vzdušný priestor pre ruské linky, zákaz začne platiť o 23:00. Ruské aerolinky majú zákaz vstupu aj nad Litvu, Českú republiku, Poľsko, Bulharsko a Rumunsko. (ft)

21:13 – Predseda Európskej rady Charles Michel vraví, že Európska únia sprostredkuje dovoz vojenskej pomoci na Ukrajinu, hlási reportér agentúry Reuters Phil Stewart na Twitteri.

21:11 – Ukrajinci zabili jedného z najvyšších čečenských veliteľov, Magomeda Tušajeva. Zomrel pri letisku Hostomel, kde podľa reportéra denníka Kyiv Independent prebiehajú letecké boje medzi ukrajinskou elitnou skupinou Alfa a čečenskými vojakmi.

 

20:58 – Hlavná vlaková stanica v Kyjeve upadla do tmy. Elektrický prúd sa rozhodli vypnúť vzhľadom na prebiehajúce boje v blízkom okolí stanice. Cestujúci aj zamestnanci boli evakuovaní do úkrytu.

20:45 – Ukrajinské mesto Sumy je znovu pod úplnou ukrajinskou kontrolou. Oznámil to poradca prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovič, informuje Kyiv Independent.

20: 42 – Instagram upozorňuje užívateľov na štátne ruské médiá, a označuje ich obsah. Ruský obsah blokuje aj Facebook, pozastavili reklamy ruských štátnych médií. Twitter je v Rusku značne obmedzený tiež.

RT ruské médiá
Zdroj: Instagram/RT

20:38 – Pivovar Pravda v ukrajinskom meste Ľvov vyrába Molotovove koktaily. Ide o zvyčajne doma vyrobené zápalné fľaše, na ich výrobu vyzývali ukrajinské úrady. Civilisti ich používajú v boji.

20:17 – ZSSK a česká Arriva v nedeľu nadránom vypravia evakuačný vlak z ukrajinského mesta Čop. Nástup by mal byť o piatej, vlak odchádza okolo deviatej a je možné, že až do poobedia, kým nedorazí do Česka, nezastaví. Vlak ide do Prahy a Plzne, kde je zabezpečené ubytovanie. Vstup do vlaku je pre občanov Ukrajiny bezplatný, musia mať pri sebe doklad s fotkou.

19:50 – Podľa analytikov kryptomien darovali anonymní darcovia minimálne 9 miliónov dolárov v bitcoine. Ide o viac ako 4000 darov, ktoré posielajú neziskovej organizácii. Ukrajina na Twitteri vyhlásila, že prijíma finančné dary aj v kryptomenách. (bbc)

19:31 – Z Ukrajiny doposiaľ ušlo viac ako 120-tisíc ľudí smerom na západ. (bbc)

19:20 – Korešpondentka BBC Lucy Williamsonová je momentálne na ukrajinsko-moldavskej hranici. Viac ako 27 hodín tam čakajú ženy a deti v kolóne, ktorá má momentálne už 15 kilometrov.

19:11 – Ruskí vojaci vyhodili do vzduchu priehradu, aby obnovili zásoby vody na Krym. Priehradu postavila Ukrajina na juhu v Chersonskej oblasti a ktorá v roku 2014 odrezala Ruskom anektovaný Krymský polostrov od zásob vody. V sobotu o tom informovala televízna stanica ruskej armády Zvezda, na ktorú sa odvolala nemecká tlačová agentúra DPA. (tasr)

19:07 – V ukrajinskom meste Bachmač sa snažia Ukrajinci zastaviť ruské tanky vlastnými telami a bicyklami. Podľa videa, ktoré overila aj redakcia CNN, hádže ľudia svoje bicykle pod tanky, a aj sami skáču pred bojové vozidlá.

19:05 – Ukrajinské úrady doposiaľ evidujú 198 obetí. (bbc)

18:59 – Nemecko pracuje na vylúčení Ruska z medzinárodného platobného systému SWIFT. Momentálne sa snažia minimalizovať kolaterálne škody. Vylúčenie Ruska z tohto medzinárodného platobného systému v súvislosti s jeho vojenským útokom na Ukrajinu podporuje aj taliansky premiér Mario Draghi a maďarský premiér Viktor Orbán, ktorí boli medzi poslednými, ktorí odmietali tento krok. (tasr)

18:53 – V Kyjeve platí zákaz vychádzania od 17:00 až do pondelka rána. Všetci civilisti na uliciach v tomto čase budú považovaní za sabotážne jednotky nepriateľa. (bbc)

18:49 – Ruské ministerstvo obrany vraví, že ak sa budú ukrajinskí civilisti zapájať do obrany krajiny, „nevyhnutne to povedie k nehodám a obetiam“. Hovorca ruského ministerstva kritizuje rozhodnutie ukrajinskej vlády rozdávať automatické zbrane, granáty a ďalšiu výzbroj obyvateľom.

Pripomíname, že napriek tomu, čo tvrdí Rusko, viaceré zdroje informácií ukazujú, že dochádza aj k útokom na civilistov či na civilné ciele v mestách, v ktorých sa stále zdržiavajú bežní ľudia. Neútočí sa len na vojenské ciele, medzi bombardovanými budovami je škôlka či obytný dom. Ukrajinské úrady hlásia obete. (cnn)

18:37 –  Polovica ruského vojska je nasadená na Ukrajine, ale postupujú pomaly.

Postup Ruska na Ukrajine je pomalší, než pôvodne očakávalo, a to z dôvodu neočakávane pevného odporu. Oznámil to v sobotu vysokopostavený predstaviteľ amerického ministerstva obrany. Rusko má podľa vyjadrení tohto predstaviteľa Pentagónu v súčasnosti na Ukrajine najmenej 50 percent svojej hrubej útočnej sily. Takisto uviedol, že u Rusov môže „narastať frustrácia“ z nedostatočného postupu za posledných 24 hodín, najmä v oblastiach na severe Ukrajiny. (tasr, afp)

Zranený ukrajinský vojak sedí počas paľby v Kyjeve v piatok 25. februára 2022.
Zranený ukrajinský vojak sedí počas paľby v Kyjeve v piatok 25. februára 2022. Zdroj: TASR/AP

18:26  V ukrajinskom meste Mykolajiv prebieha streľba, hlásili aj nálety. 

18:14 – Európske protesty proti vojne prebiehajú vo viacerých krajinách. 

V Bratislave, v Budapešti aj v Londýne dnes protestovali proti vojne na Ukrajine tisíce ľudí.  Stovky ľudí sa zhromaždili v sobotu pred ruskou ambasádou v Bratislave a na bratislavskom Hlavnom námestí, medzi nimi aj štáb Refresheru. Podujatia na podporu Ukrajiny boli aj v Poprade či Považskej Bystrici.

Vyše 500 ľudí protestovalo v sobotu podvečer v Budapešti pred ruským veľvyslanectvom, ďalšie stovky sa zhromaždili pred sídlom britského premiéra a aj pred budovou ruského veľvyslanectva v Londýne. Protesty sa konali aj v ďalších britských mestách, vrátane Manchestru. Protestovalo sa aj v srbskom Belehrade, v nórskom hlavnom meste Oslo, v Taliansku a vo Francúzsku.

Do ulíc Helsinki prišlo vyše 10-tisíc ľudí, v Estónsku demonštruje niekoľko tisíc ľudí. (tasr, bbc)

protest proti vojne na ukrajine, londýn
Zdroj: TASR/AP

18:10 – Nemecko schválilo pomoc Ukrajine: z Holandska poputuje na Ukrajinu 400 granátometov vyrobených v Nemecku. Je to zásadný obrat v dlhodobej politike Nemecka, ktorá zakazuje vývoz zbraní do konfliktných oblastí.

18:05 – Na Ukrajine podľa odhadov žije 9 000 až 12 000 ľudí hlásiacich sa k slovenskej národnosti alebo so slovenským pôvodom, informuje Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí. Úrad odporúča krajanom z Ukrajiny sledovať pokyny predstaviteľov Ukrajiny a bezpečnostných zložiek v mieste, kde sa nachádzajú. V prípade príchodu na Slovensko radí zameriavať sa na informácie ministerstva zahraničných vecí, ministerstva vnútra a migračného úradu. (tasr)

17:53 – Všetky vlakové trasy medzi Ruskom a Ukrajinou boli zničené, hlásia ruské železnice. Železničné spojenie prerušili ukrajinskí vojaci.

17:51 – Slovenská polícia upozorňuje, že za propagáciu vojny hrozí 10 - 25 rokov až doživotie. NAKA sa bude primerane zaoberať vyhľadávaním takejto trestnej činnosti na internete. Polícia chce voči ľuďom, ktorí propagujú vojnu, zakročiť „nekompromisne a rázne“. (tasr)

17:50 – Refresher a ďalšie slovenské médiá sú pod útokom hackerov, vraj chcú zastaviť „mainstreamovú propagandu“.

17:38 – Pri zásahu bytového domu v Kyjeve raketou zahynuli dvaja ľudia. Ukrajinská pohotovostná služba tiež uviedla, že vážne zranenia utrpelo pri zásahu raketou ďalších šesť ľudí. Po nálete rakety z bytovky odpadla celá časť. Fotografiu budovy zdieľala novinárka z BBC, ktorá sa nachádzala v danej štvrti.

Rusko opakovane tvrdí, že jeho vojenská operácia na Ukrajine je zameraná výlučne na vojenské ciele. Tento týždeň vyhlásilo, že civilistom nič nehrozí, keďže Rusi používajú presné zbrane. Opak však je zrejme pravdou. (tasr, bbc)

Na snímke poškodená bytovka po raketovom útoku  26. februára 2022 v Kyjeve.
Na snímke poškodená bytovka po raketovom útoku 26. februára 2022 v Kyjeve. Zdroj: TASR/AP

17:25 – Refresher prináša reportáž z hraničného priechodu Vyšné Nemecké. Redaktor Ivan Koribanič je v teréne už tretí deň. Mapuje, ako sa vyvíja situácia na hraniciach.

Odporúčané
Kňaz, ktorý pomáha na hraniciach: Po 19 hodinách som si 2 hodiny pospal, teraz budem ťahať 24-hodinovku Kňaz, ktorý pomáha na hraniciach: Po 19 hodinách som si 2 hodiny pospal, teraz budem ťahať 24-hodinovku 26. februára 2022, 16:25

17:20 – Ukrajinská správa ciest vyzvala obyvateľov, aby odstránili všetky dopravné značky a pomohli tým narušiť postup ruských vojakov pri vpáde do krajiny. „Nepriateľ sa nebude vedieť orientovať v teréne. Pomôžme mu ísť rovno do pekla,“ napísala správa ciest na Telegrame. (tasr)

17:17 – Rusko zablokovalo Twitter a vyhráža sa, že to urobí aj s Facebookom. Údajne Facebook porušuje práva a slobody ruských obyvateľov. Facebook vyhlásil, že neprestane s overovaním faktov a s označovaním obsahu zo štátnych agentúr. Na sociálnych sieťach sa šíri obrovské množstvo fotiek a videí, cez Twitter informujú aj ukrajinské úrady či Zelenskyj. (bbc)

17:12– Ruská armáda dostala rozkazy na rozšírenie svojej ofenzívy na Ukrajine „všetkými smermi“ po tom, čo Kyjev odmietol rokovať v Bielorusku, uviedlo v sobotu ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení.

17:07 – Reportéri hlásia nálety na Ľvov a ďalšie mestá na strede a západe Ukrajiny. Správy potvrdil prezident Zelenskyj. (bbc)

17:04 – Webstránky ruskej dumy a ruskej vlády prestali fungovať.

16:59 –  Minister financií Igor Matovič vyhlásil, že chce ľuďom, ktorí poskytnú ubytovanie utečencom z Ukrajiny, dať finančný príspevok vo výške 100 € na dieťa a 200 € na dospelého. Príspevok na ubytovanie chce v pondelok navrhnúť na vláde. Peniaze by mal dostať súkromník aj podnikateľ, aj majitelia ubytovacích zariadení, pričom suma je za jeden mesiac. Náklady preplatí obciam a mestám ministerstvo, až návrh prejde.

Okrem toho chce ponúknuť aj dočasné ubytovanie s tolerovaným pobytom a povolením na prácu priamo v blízkosti hraníc. 

16:55 – Prezidentke Zuzane Čaputovej sa v súvislosti s vojenským konfliktom na Ukrajine niekto prostredníctvom videa na sociálnej sieti vyhrážal smrťou. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry začal v tejto veci trestné stíhanie a zároveň obvinil osobu P. K. za prečin nebezpečného vyhrážania. V sobotu príslušníci NAKA vykonali u obvineného domovú prehliadku. Vyhlásili po ňom zároveň pátranie. 

16:49 – Úrady v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev rozdali obyvateľom 25-tisíc automatických zbraní, ako aj desať miliónov nábojov, uviedol ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj vo videu. Obyvateľom poskytli aj protitankové zbrane. „Kyjev sa ubráni,“ povedal Monastyrskyj.

16:44 – Ministerstvo zahraničných vecí odporúča Slovákom necestovať do Moldavska. „Odporúčanie platí aj pre územie regiónu Podnestersko. Vzhľadom na to, že ide o územie kontrolované medzinárodne neuznávanou vládou, sú možnosti poskytnutia konzulárnej pomoci v prípade mimoriadnych udalostí na tomto území výrazne obmedzené,“ píše sa na webe rezortu.

V prípade odchodu z územia Moldavskej republiky do Rumunska odporúča Zastupiteľský úrad v Kišiňove využiť hraničné priechody Leuseni - Albita, respektíve Giurgiulesti - Galati. Tranzit z Ukrajiny cez Moldavskú republiku a Rumunsko, ktorý trvá menej ako 24 hodín, je možný aj bez predloženia covid pasov. (tasr)

16:39 – Čečenský líder a Putinov spojenec Ramzan Kadyrov potvrdil, že vyslal čečenské vojsko na útok na Ukrajinu. Kadyrova opakovane obviňujú z porušovania niekoľkých ľudských práv, jeho vojaci podľa Telegraphu obsadili vojenskú základňu na Ukrajine.

Čečenské médiá v piatok informovali, že Kadyrov zhromaždil v centre hlavného mesta Groznyj približne 12-tisíc príslušníkov bezpečnostných síl, ktorí sa potom venovali „previerke pripravenosti“.

16:27 – Američania zverejnili video o nepravdivých vyhláseniach najvyšších ruských predstaviteľov, ktorí dlhodobo tvrdili, že Rusko nezaútočí na Ukrajinu.

16:10 – Výzvy pre ruského prezidenta Vladimira Putina na zastavenie vojenskej operácie proti Ukrajine silnejú aj v Rusku. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA.
„My, ruskí lekári, zdravotné sestry a zdravotníci sme rozhodne proti útokom uskutočňovaným ruskými vojakmi na ukrajinskom území,“ uvádza sa v petícii s viac než 300 podpismi.


Desiatky ruských humanitárnych organizácií zverejnili otvorený list adresovaný Putinovi, v ktorom ho žiadajú, aby vojnu skončil. „Vojna je humanitárna katastrofa, ktorá vedie k bolesti a utrpeniu... Násilné riešenia politických konfliktov považujeme za nehumánne a vyzývame vás na zastavenie paľby a začatie rokovaní,“ uvádza sa v dokumente.


V Rusku bolo od štvrtka za účasť na demonštráciách proti vojne na Ukrajine zatknutých viac než 2000 ľudí. (tasr)

16:04Autobusový dopravca Arriva Michalovce začal v piatok večer zabezpečovať bezplatný odvoz ukrajinských utečencov z hraničného priechodu Vyšné Nemecké. Spravil tak po dohode s ministrom dopravy Andrejom Doležalom a v koordinácii s predstaviteľmi ukrajinskej ambasády.

15:53 – Čo viedlo Vladimira Vladimiroviča Putina k tomu, aby dal pokyn na spustenie najväčšieho európskeho konfliktu od čias druhej svetovej vojny? Ruský líder, o ktorom každý vie, že rád zápasí s divokými zvieratami, venuje sa extrémnym športom a vlastní palác z mramoru, má svoje temné tajomstvá. 

Odporúčané
Putin má 70 rokov: nominácia na Nobelovu cenu, kybermanipulácie, divné úmrtia a iné zaujímavosti zo života ruského prezidenta Putin má 70 rokov: nominácia na Nobelovu cenu, kybermanipulácie, divné úmrtia a iné zaujímavosti zo života ruského prezidenta 7. októbra 2022, 8:48

15:45 – Litovský prezident Gitanas Nauséda adresoval v sobotu Rusku naliehavú výzvu na zastavenie bojov na území Ukrajiny, „aj keď sa už napáchalo toľko zla“. (tasr, skynews)

15:37 – Momentálne prebiehajú prípravy na odpojenie Ruska od bankového systému SWIFT. Oficiálne rozhodnutia zatiaľ síce nespravili, podľa ministra Dmyta Kulebu momentálne preberajú technické záležitosti. 

15:32 – V Bratislave môžeš utečencom pomôcť aj na týchto miestach. Zbierajú sa tovary aj oblečenie.

Odporúčané
V Bratislave môžeš utečencom pomôcť aj na týchto miestach. Zbierajú sa tovary aj oblečenie V Bratislave môžeš utečencom pomôcť aj na týchto miestach. Zbierajú sa tovary aj oblečenie 26. februára 2022, 15:19

15:24 – Ruské tajné služby môžu online útočiť na Slovensko, napríklad na individuálne účty, ale aj účty rôznych štátnych inštitúcií, médií či iných organizácií. Varuje pred tým slovenská polícia a vysvetľuje, že pre vojnu na Ukrajine prebieha naďalej i dezinformačná vojna. Prostredníctvom nej sa podľa polície pokúša Rusko ovplyvniť vnímanie reality u Slovákov. (tasr)

15:10 – Holandsko presúva svoje veľvyslanectvo na Ukrajine do susedného Poľska a rozšíri vojenskú pomoc Kyjevu o 200 protilietadlových rakiet Stinger. (tasr) 

15:03 – Ruská propaganda tvrdí, že Ukrajina sa chystá spustiť „špinavú bombu“ na územie Ruska. Nie je to pravda, upozorňuje minister Dmytro Kuleba, ktorý upozorňuje, že Ukrajina nemá jadrové zbrane ani sa nepodieľala na ich vývoji a nesnažila sa ich získať. 

14:56 – Prebiehajúce boje na Ukrajine podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR, generála Daniela Zmeka, zjavne nepostupujú podľa plánov Ruskej federácie. Ukrajinci podľa neho kladú tvrdý odpor na hlavných smeroch postupu ruských vojsk a spôsobujú protivníkovi citeľné straty.


„Naši ukrajinskí kolegovia, ktorým velí hlavný veliteľ ozbrojených síl, generálplukovník Valerij Zalužnyj, veľmi premyslene manévrujú s cieľom spomaliť a zastaviť prvé sledy na hlavných smeroch,“ vyhlásil Zmeko s tým, že sa to evidentne darí vďaka bezprecedentnej odvahe ukrajinských vojakov. (tasr)

14:52 – Ukrajiný minister vnútra požiadal obyvateľov Ukrajiny, aby poprehadzovali značky, ktoré znázorňujú smer do niektorých miest, aby týmto spôsobom zmiatli ruských vojakov. 

14:40 Británia v sobotu prisľúbila, že bude pokračovať v dodávkach zbraní ukrajinskej armáde v čase, keď sa ruské jednotky snažia preniknúť do metropoly Kyjev. Informovali o tom britská tlačová agentúra PA Media a následne agentúra DPA.


Námestník britského ministra obrany pre ozbrojené sily James Heappey uviedol, že vďaka silnému odporu ukrajinských síl ruskí vojaci zrejme nedosiahli pokrok, v aký dúfali. Varoval však, že obrancov mesta čakajú ďalšie dni, týždne, mesiace ťažkých bojov, keď sa ruský prezident Vladimir Putin snaží zvrhnúť ukrajinskú vládu.

„Bude to dlhá námaha. Bude to brutálne. Na našich televíznych obrazovkách uvidíme hrozné veci,“ povedal Heappey pre stanicu BBC. Podľa jeho slov hrozí, že Kremeľ sa vo svetle ukrajinského odporu uchýli k ťažšiemu bombardovaniu. (tasr)

14:31 Ukrajinský preizdent Zelenskyj telefonoval s tureckým prezidentom Erdoganom, ktorému poďakoval za silnú podporu. „Zákaz prechodu ruských vojnových lodí do Čierneho mora a významná vojenská a humanitárna podpora Ukrajine sú dnes mimoriadne dôležité. Ľudia z Ukrajiny na to nikdy nezabudnú!“

14:19 – Doborvoľníci v hlavnom meste Kyjev pomáhajú s obranou. Podľa ministra vnútra im už rozdali celkovo 25-tisíc automatických zbraní a 10 miliónov nábojov. (bbc) 

14:14 – Slovensko sa zaoberá otázkou vyhostenia ruských diplomatov, predstavidelia štátov momentálne na európskej úrovni koordinujú, aby sa takýto krok správne načasoval. „Nebudeme váhať. Je to len o zladení, aby sa vyslal jasný a silný signál na zastavenie tejto agresie,“ povedal Heger. Premiér deklaruje, že bude verejnosť informovať.

14:05 – Rusko v sobotu oznámilo, že uzatvára svoj vzdušný priestor pre lety z Bulharska, Českej republiky a Poľska. Rusko reaguje na rovnaké opatrenia, ktoré voči nemu v piatok zaviedli tieto krajiny. (tasr)

13:53 Čo je obranný systém Patriot, ktorý bude brániť Slovensko? Systém s antiraketami dokáže detekovať, sledovať a ničiť lietadlá vrátane bezpilotných, riadené strely aj taktické balistické strely. Mobilný raketový systém využívajú strely dlhého doletu typu zem-vzduch s operačným dosahom až 160 kilometrov. Systém vyvinula americká spoločnosť Raytheon začiatkom 60. rokov. Od roku 1984 je vo výzbroji armády USA. (tasr)

13:45 – Úrady v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v sobotu sprísnili nariadenia v oblasti zákazu vychádzania s cieľom posilniť obranu mesta. (tasr)

13:38 – Maďarsko zmenilo názor, podľa ukrajinského portálu Kyi vIndependent už podporuje odpojenie Ruska od bankového systému SWIFT. Bolo poslednou krajinou, ktorá pôvodne tento sankčný krok blokovala. 

13:35 Ukrajinská spravodajská služba SBU poprela v sobotu správy o pristátí ruských vrtuľníkov v Ľvovskej oblasti na západe krajiny. Informovala o tom agentúra DPA.
Starosta mesta Ľvov Andrij Sadovyj predtým uviedol, že v blízkosti mesta Brody na severe Ľvovskej oblasti pristáli tri ruské vrtuľníky, ukrajinské jednotky však útok vzápätí odrazili.
Sadovyj na sociálnej sieti Facebook napísal, že v sobotu ráno približne o 9.00 h dorazilo do oblasti asi 90 kilometrov severovýchodne od Ľvova zhruba 60 ruských výsadkárov. Tí sa podľa jeho vyjadrení po zásahu ukrajinskej armády stiahli. (tasr)

13:31 – Twitterom sa šíria ďalšie videá z explózie v obytnom dome, tentokrát v meste Černigov na severe Ukrajiny.  

13:25 – O odpojení Ruska z medzinárodného platobného systému SWIFT sa rokuje. Potvrdil to premiér Eduard Heger. Robí sa to podľa neho preto, aby Rusko zastavilo svoju agresiu na Ukrajine.


Heger tvrdí, že odpojenie Ruska od SWIFT-u je viac áno ako nie. No zároveň podotýka, že kým nie je úplný súhlas, tak je to jedno. „Sme krajina, ktorú to bude bolieť menej. Sú krajiny, ktoré to bude bolieť výrazne viac, pretože majú väčšiu obchodnú aj platobnú bilanciu s Ruskou federáciou,“ podotkol predseda vlády.

13:12Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev v sobotu vyhlásil, že Moskva nepotrebuje diplomatické vzťahy so Západom. Reagoval na sériu sankcií voči Rusku oznámených západnými krajinami, ktoré označil za známku „politickej bezmocnosti“. Informácie priniesli stanice BBC a Sky News, ako aj agentúry DPA a AP.


Medvedev, ktorý je v súčasnosti podpredsedom Rady bezpečnosti Ruskej federácie, na ruskej sociálnej sieti VK napísal, že možno nastal čas zamknúť ambasády a môžeme na seba pozerať cez ďalekohľady a puškohľady. (tasr)

12:57 – V meste Charkov hlásia ďalšie nálety ruskej armády. 

12:49 – Prezident Ukrajiny Zelenskyj pravidelne informuje svojich sledovateľov cez Twitter aj tlačové konferencie. Aktuálne sa prihlásil o slovo, aby sa poďakoval prezidentovi Švajčiarska a predsedovi vlády Grécka, ktorí mu vyjadrili podporu. V príhovore dnes prezident Ukrajiny vyhlásil, že sa jeho armáde podarilo prekaziť plány okupačných vojsk. 

12:43 – Štátny tajomník poľského ministerstva vnútra Pawel Szefernaker v sobotu oznámil, že od začiatku Ruskej invázie na Ukrajinu prišlo cez hranice z Ukrajiny do Poľska 100 000 ľudí. (tasr)

12:39 – Spoločnosť Slovnaft cez víkend posilnila zásobovanie palivami vo východnej časti Slovenska, a to vzhľadom na zvýšený záujem. Rafinéria preto posilnila svoje logistické terminály a nasadenie zásobovacích vozidiel, informoval v sobotu hovorca firmy Anton Molnár. (tasr)

12:33 – Ukrajinský prezident ocení titulom pre Hrdinov Ukrajiny aj Vitalyho Skakuna. Ten prišiel o život, keď vyhodil do vzduchu most, aby ním neprešla ruská armáda. 

12:25 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu uviedol, že ukrajinské sily úspešne odrážajú snahy Kremľa o dobytie Kyjeva a jeho zosadenie. Vyzval tiež Rusov, aby vyvíjali na svojho lídra Vladimira Putina tlak na zastavenie invázie. Informujú o tom agentúry AFP a AP.


„Prekazili sme ich plán,“ vyhlásil Zelenskyj v novom videopríhovore a zdôraznil, že ukrajinská armáda kontroluje metropolu Kyjev a hlavné mestá v jej okolí. Obvinil tiež ruské sily z útokov na civilné oblasti a infraštruktúru.

12:13 – Rusko médiám zakázalo písať o „útoku“ či „invázii“ na Ukrajine. Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií v sobotu médiám nariadila, aby odstránili správy, ktoré vojenskú operáciu Ruska na Ukrajine označujú za „napadnutie, inváziu alebo vyhlásenie vojny“. Médiám v opačnom prípade hrozí zablokovanie a pokuta. (tasr)

12:05 – Pri bojoch po invázii ruských jednotiek na Ukrajinu zahynulo v krajine dosiaľ najmenej 198 civilistov vrátane troch detí. Oznámil to v sobotu ukrajinský minister zdravotníctva Viktor Ľaško.


V celej krajine evidujú tiež 1115 zranených, medzi nimi 33 detí, uviedol minister podľa agentúry DPA. Tá doplnila, že tieto údaje nemohla nezávisle overiť.

„Žiadna nemocnica nie je uzavretá,“ zdôraznil tiež minister zdravotníctva. V meste Cherson na juhu krajiny sa podľa neho v ostreľovanej pôrodnici narodili dvaja chlapci.


Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva v piatok informoval o správach o 25 zabitých a 102 zranených civilistoch na Ukrajine. Prevažnú väčšinu prípadov hlásili z území kontrolovaných ukrajinskou vládou, uviedla hovorkyňa úradu.

11:57 – Odpojenie Ruska od bankového systému SWIFT môže byť čoskoro realitou, čoraz viac krajín je za tento krok. Aj nemecký minister financií v piatok potvrdil, že je tomuto návrhu otvorený. 

Podľa predsedu vlády Eduarda Hegera sú všetky krajiny EÚ otvorené diskusii.

„Je to veľmi efektívna sankcia, povedal by som, že jedna z najefektívnejších. Bolí však aj tých, ktorí ju uvaľujú, nielen tých, na ktorých je uvalená. Ale to platí pri všetkých sankciách. Každá sankcia spôsobuje náklady aj na strane krajín, ktoré ich uvaľujú. Dôsledky a náklady na strane agresora sú však mnohonásobne vyššie. Je naozaj prekvapujúce a možno aj zarážajúce, že sankcia spojená s platobným systémom SWIFT ešte nebola voči Rusku použitá, povedal na margo odrezania Ruska od SWIFT pre Refresher Ivan Mikloš. 

11:53 – Obranu východnej hranice posilnia vojaci NATO z Nemecka a Holandska. Po sobotnom rokovaní to potvrdil minister obrany Jaroslav Naď s tým, že táto nemecko-holandská jednotka prinesie aj systém protivzdušnej obrany Patriot. Celkovo nasadí na území Slovenska NATO techniku za viac ako miliardu dolárov, tvrdí šéf rezortu obrany Jaroslav Naď. 

11:49Minister obrany Jaroslav Naď tvrdí, že v sobotu od ranných hodín niektoré osoby na Slovensku rozširovali informáciu, že je treba sa hlásiť do služby a ten, kto povolanie odignoruje, bude čeliť následkom. Šéf rezortu obrany dôrazne upozornil, že ide o klamstvo a ľudia, ktorí tieto informácie šíria, budú potrestaní. Už v týchto chvíľach polícia niektorých z nich stotožila a navštívi ich doma.. 

11:40 – Slovensko pomôže Ukrajine pohonnými hmotami a nábojmi v celkovej hodnote viac ako 10 miliónov eur, oznámil minister obrany Jaroslav Naď. 

11:31 – Zdravotnícka humanitárna organizácia Magna vyzýva občanov Slovenska prostredníctvom SMS správ, aby darovali 10 eur na najnutnejšie potreby pre Ukrajinu. Spôsobov, ako môžeš pomôcť, je mnoho, zhrnuli sme ich v tomto článku. 

Odporúčané
Pomoc Ukrajine: Ukrajinci potrebujú vodu, jedlo, ubytovanie aj psychologickú pomoc. Takto im môžeš pomôcť Pomoc Ukrajine: Ukrajinci potrebujú vodu, jedlo, ubytovanie aj psychologickú pomoc. Takto im môžeš pomôcť 24. februára 2022, 14:30
sms
Zdroj: REFRESHER

11:25 Veľvyslanectvo SR v Kyjeve zostáva naďalej funkčné v minimalistickom zložení pod vedením veľvyslanca Mareka Šafina. Oznámil to v sobotu minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Zároveň potvrdil, že slovenský diplomatický konvoj vypravený v piatok z Kyjeva je v bezpečí na území Rumunska a smeruje na Slovensko.

11:16 – Jelizaveta Peskovová, dcéra hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, zverejnila v piatok večer na sociálnej sieti Instagram príbeh (story), v ktorom odmietla vojnu. Peskovová použila hashtag „nie vojne“ napísaný v azbuke, ktorý na internete používajú Rusi, ktorí nesúhlasia s vojenskou inváziou na Ukrajinu. Vojenskú akciu pritom nariadil prezident Vladimir Putin, ktorému jej otec Dmitrij robí dlhé roky hovorcu.


Na tému upozornili poľský spravodajský portál Wyborcza.pl aj reportér televízie BBC Francis Scarr pracujúci v Moskve. 

11:00 – Na Slovensku nastane od soboty 12.00 h mimoriadna situácia. Vyhlásenie mimoriadnej situácie súvisí s hromadným prílevom cudzincov na územie SR pred vojnou na Ukrajine. Rozhodla o tom vláda na sobotnom rokovaní.

10:52 – Slovensko daruje Ukrajine vojenský materiál v hodnote 2,6 milióna eur. Schválila to v sobotu vláda.


O darovanie materiálu požiadala Ukrajina. Ministerstvo obrany SR preto navrhlo darovať vojenský materiál v hodnote 2,6 milióna eur a taktiež materiál vo vlastníctve Štátnych hmotných rezerv SR v hodnote 8,4 milióna eur. (tasr)

10:47ROZHOVOR S ANGELIKOU

Angelina Tokárska je ukrajinská študentka, ktorá žila tri roky na Slovensku. Po tom, čo začala ruská invázia na Ukrajine, sa nachádzala v hlavnom meste Kyjev, z ktorého prostredníctvom Instagramu zdieľala autentické zábery útokov Ruskej federácie priamo zo svojho okna.

S Angelikou sme sa spojili po tom, čo 19 hodín cestovala z Kyjeva za svojou rodinou. Počas úteku jej na Instagrame pribudlo viac ako 300-tisíc sledovateľov.

„Nechcem hovoriť, kde presne som, lebo ma sleduje veľa ľudí a môže to byť nebezpečné, ale nachádzam sa v Ivanofrankivskej oblasti. Máme tu taký väčší dom, je nás tu už asi 15 príbuzných, sme pomerne veľká rodina,“ hovorí v rozhovore pre Refresher.

Odporúčané
Angelika ukazuje bombardovanie Rusmi priamo zo svojho okna. Počas úteku z Kyjeva jej pribudlo 300-tisíc sledovateľov (Rozhovor) Angelika ukazuje bombardovanie Rusmi priamo zo svojho okna. Počas úteku z Kyjeva jej pribudlo 300-tisíc sledovateľov (Rozhovor) 26. februára 2022, 9:30

10:41 – Zbrane na Ukrajinu dodá 27 krajín sveta vrátane Spojených štátov a Británie, píše SkyNews. Súčasťou dodávok budú aj zdravotnícke potreby, ale najmä munícia a protivzdušné rakety.

10:35 – Za posledných 24 hodín bolo na hranici s Ukrajinou vybavených 10 526 vstupov na územie Slovenska. Pred vojenským konfliktom pritom polícia evidovala 1444 vstupov denne, informoval hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka.

„Kým za bežného stavu sme vstupujúcich na územie Slovenska vybavovali priebežne, v súčasnosti sú čakacie doby na hraničných priechodoch osem až desať hodín,“ priblížil hovorca.Po vyhlásení mobilizácie v Ukrajine klesol podľa slovenskej polície počet prichádzajúcich osôb. Ukrajinské orgány totiž neumožňujú odísť z krajiny mužom od 18 do 60 rokov.

„Ukrajinská strana púšťa priebežne v malých skupinách iba ženy, deti a staršie osoby. Na slovenskej strane po vybavení osôb na hraničnom priechode nevznikajú žiadne kritické situácie spojené s ich zhromažďovaním,“ uviedol Slivka.

Polícia zatiaľ zvýšenú mieru nelegálneho prekračovania hraníc nezaznamenala.

10:32 – Hlavným mestom Kyjev sa opäť rozzvučali sirény.

10:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj žiada prijatie svojej krajiny do Európskej únie. Informuje o tom agentúra DPA.

„Je to rozhodujúci moment, aby sme raz a navždy ukončili dlhoročnú diskusiu a rozhodli o členstve Ukrajiny v EÚ,“ uviedol Zelenskyj. Podľa vlastných slov hovoril s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom o ďalšej účinnej pomoci, ako aj hrdinskom boji Ukrajincov za svoju slobodnú budúcnosť.“


Členstvo Ukrajiny v EÚ bolo dosiaľ pokladané za vylúčené, píše DPA. Takýto krok by podľa expertov okrem iného znemožnil dohodu s Ruskom. (tasr)

10:21Slovenský dezinformačný portál Infovojna nefunguje minimálne od sobotňajšieho rána. Prezidentka dnes podpísala zákon, ktorým umožňuje NBÚ zablokovať na žiadosť polície webové stránky, ktoré šíria hoaxy o vojne na Ukrajine. 

10:08 –  Slovensko k už odsúhlasenej bilaterálnej pomoci vo výške 1,2 milióna eur, dodatočne vyčlenilo ďalších 600 000 eur vo forme projektov priamej humanitárnej pomoci a 400 000 eur materiálnej humanitárnej pomoci, oznámila štátna tajomníčka Ingrid Brocková. (tasr)

9:58 – Česká vláda schválila materiálnu pomoc Ukrajine. Pošle jej zbrane v celkovej hodnote 188 miliónov českých korún (viac ako 7,5 milióna eur). Bezprostredne zabezpečia dopravu do krajiny. „Naša pomoc nekončí,“ oznámili cez Twitter. 

9:51 – Infografika vysvetľuje, ako francúzska armáda pomôže na východnom krídle. Do viacerých krajín NATO presunie vojenskú techniku aj vojakov.  

9:44 – Rusko aj Ukrajina pravidelne informujú o tom, koľko vojakov zabili a o akú veľkú časť prišli. Tieto údaje nemožno nezávisle overiť, agentúry DPA, AFP a AP však napriek tomu tieto čísla preventívne zverejňujú. Obe krajiny však majú záujem na to, aby v očiach vlastného ľudu vyzerali čo najodvážnejšie a najúspešnejšie. 

Ukrajinské ozbrojené sily spôsobili podľa vlastného vyjadrenia ruským jednotkám od začiatku invázie ťažké straty. Zabitých bolo 3500 ruských vojakov a zajatých ďalších 200, oznámila v sobotu ráno ukrajinská armáda.


Okrem toho bolo zničených 14 ruských lietadiel, osem vrtuľníkov, 102 tankov a viac ako 530 ďalších vojenských vozidiel, uviedla armáda. Rusko tvrdí, že zasiahlo už 800 ukrajinských vojenských cieľov.

Ťažké boje podľa nej prebiehajú v rôznych častiach krajiny. V oblastiach miest Sumy na severovýchode, Mariupol na juhu a Poltava na východe útočili ruské bojové lietadlá, pričom v Kyjeve boli terčom aj civilné ciele. (tasr)

9:37 – Aj ruský hokejista Alexander Ovečkin sa prvýkrát vyjadril k aktuálnej situácii na Ukrajine. Požiadal, aby sa krajiny dohodli na uzatvorení mieru. „Prosím, už žiadna vojna. Nezáleží na tom, kto v nej bojuje, Rusko, Ukrajina, iné krajiny... Myslím si, že musíme žiť v mieri," povedal populárny hokejista NHL. 

9:31Kým ruská armáda tvrdí, že ovládla ukrajinské mesto Melitopoľ, britský minister obrany James Heappey tieto informácie popiera. Šéf rezortu obrany tvrdí, že ruská invázia ani zďaleka nejde podľa stanoveného plánu. Armáda vraj postupuje oveľa pomalšie, ako si predstavovala. (bbc)

9:30 – Všetky mosty v hlavnom meste Kyjev sú pod ukrajinskou kontrolou, tvrdia ozbrojené sily. Ruské jednotky operujú na ľavom brehu.

9:10 Evakuačná kolóna slovenského zastupiteľského úradu z Kyjeva pred niekoľkými minútami bezpečne prekročila hranice do Rumunska. Oznámil to na sociálnej sieti minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO).

8:59 Poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v sobotu povedal, že boje prebiehajú v hlavnom meste Kyjev a na juhu krajiny. Ukrajinská armáda podľa neho úspešne odráža ruské útoky, informuje agentúra AP.


Poradca Mychajlo Podoľak uviedol, že menšie skupiny ruských vojakov sa snažia vniknúť do Kyjeva a dostali sa do bojov s ukrajinskými jednotkami. Rusko chce podľa neho obsadiť ukrajinskú metropolu a zničiť vedenie krajiny, ukrajinské sily však majú situáciu v Kyjeve pod kontrolou. (tasr)

8:54 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu oznámil, že partneri jeho krajiny posielajú zbrane, aby pomohli Kyjevu bojovať proti ruským jednotkám. Informoval tiež, že hovoril telefonicky s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

„Nový deň na diplomatickom fronte sa začal rozhovorom s Emmanuelom Macronom,“ napísal Zelenskyj na Twitteri. „Zbrane a vybavenie od našich partnerov sú na ceste na Ukrajinu. Protivojnová koalícia funguje!“ citovala ho agentúra AFP. (tasr) 

8:47 –Spoločnosť Meta zakázala na svojich sieťach Facebook, Instagram a WhatsApp reklamy a monetizáciu ruským štátnym médiám.

8:45 – Moldavsko oficiálne žiada zablokovať ruské propagandistické médiá. 

8:37 – Médiá zdieľali ďalšie zábery, ktoré zachytávajú útok na civilnú rezidenčnú budovu. Vojnový expert Rob Lee však naznačuje, že by sme si mali počkať na podrobnejšie analýzy, pretože mohlo ísť o balistickú strelu Ukrajiny, ktorá nezasiahla správne svoj cieľ. 

8:34 – Už ani Čína sa nemôže prizerať na ruskú agresiu na Ukrajine. Vojna zašla priďaleko, odkazujú Putinovi. 

Už to prerástlo do takého bodu, ktorý si neželáme vidieť,“ povedal veľvyslanec Číny počas výnimočného zasadania Bezpečnostnej rady OSN v piatok. „Sme toho názoru, že zvrchovanosť a územná celistvosť všetkých štátov by sa mala rešpektovať a ciele a princípy Charty OSN kolektívne dodržiavať,“ dodal.

Odporúčané
Čína sa nemôže prizerať na ruskú agresiu na Ukrajine. Vojna zašla priďaleko, odkazujú Putinovi Čína sa nemôže prizerať na ruskú agresiu na Ukrajine. Vojna zašla priďaleko, odkazujú Putinovi 26. februára 2022, 7:57

8:25 – Francúzsko vyšle 500 vojakov ako súčasť posíl NATO do Rumunska v reakcii na ruskú agresiu voči Ukrajine, informovala agentúra AFP v sobotu. (tasr)

8:17 Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala zákon o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine, ktorý v piatok schválila Národná rada SR. 

Národný bezpečnostný úrad bude môcť blokovať weby, ktoré šíria nebezpečný obsah vrátane dezinformácií a hoaxov. Takúto právomoc by mal mať NBÚ do konca júna.

8:08 –  Ukrajinské médiá informujú taktiež o streľbe, pričom extrémne tvrdý boj prebiehal za úsvitu neďaleko kyjevskej zoologickej záhrady. Na kyjevskej ulici Víťazstva bolo na videách vidno horiace vozidlá.

8:02 – Bombardovanie ruskou armádou opäť zasahuje aj civilné budovy. Podľa portálu Nexta tentokrát Rusi zaútočili na rezidenčnú budovu v hlavnom meste Kyjev. Minister vnútra Ukrajiny tvrdí, že sa pri explózii nikto nezranil, pretože obytný dom bol v čase výbuchu prádzny. na Twitteri sa objavio aj video z bezpečnostnej kamery jedného z obyvateľov, ktoré zachytáva moment zásahu.

7:49 – Úrady v Kyjeve varovali v sobotu v súvislosti s postupom ruských jednotiek pred pouličnými bojmi v ukrajinskej metropole.
„Na uliciach nášho mesta sa teraz bojuje. Žiadame vás, aby ste zachovali pokoj a maximálnu opatrnosť!“ píše sa v oznámení. Kto sa podľa neho nachádza v úkrytoch, by v nich aj mal ostať, cituje agentúra DPA.

V prípade leteckého poplachu by mali ľudia vyhľadať najbližší kryt. Mesto na tento účel vydalo mapu.

7:23 – Americký prezident Joe Biden podpísal dokument o poskytnutí okamžitej vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote 600 miliónov dolárov. (tasr)

7:00 – Ukrajinský prezident natočil skoro ráno video, aby verejnosti dokázal, že sa jeho armáda nevzdala a je naďalej pripravená bojovať. „Som tu, žiadne zbrane skladať nebudeme,“ odkázal ľudu cez sociálnu sieť Twitter. 

6:22 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu odmietol ponuku Spojených štátov na evakuáciu z Ukrajiny. Informovala o tom britská stanica BBC s odvolaním sa na americké médiá.

„Boj prebieha tu. Potrebujem muníciu, nie odvoz,“ citovala prezidentovu odpoveď agentúra AP. Tá sa odvoláva na vysokopostavený zdroj v tajných službách priamo prítomný pri rozhovore.

6:00Kyjev v noci odrazila útok na hlavnú ulicu. Podľa britskej stanice BBC otriasli Kyjevom viaceré explózie. Silný výbuch bolo počuť neďaleko centrálneho Námestia nezávislosti (Majdan) a viaceré explózie boli hlásené v sídlisku Troješčina. Podľa svedkov delostreleckú paľbu na Kyjev je počuť na kilometre ďaleko od centra mesta.

Ukrajinská protivzdušná obrana vyhlásila, že sa jej podarilo zostreliť neďaleko Kyjeva dve nákladné lietadlá Il-76 s ruskými výsadkármi. Nie je známe, koľko výsadkárov bolo celkovo na palube.

Na hlavné mesto Ukrajiny útočili počas celej noci z viacerých strán. 

Domov
Zdieľať
Diskusia