Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. februára 2022, 15:19
Čas čítania 2:16
Kamila Šebestová TASR Tímea Krauszová

V Bratislave môžeš utečencom pomôcť aj na týchto miestach. Zbierajú sa tovary aj oblečenie

NEWS RUSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT UKRAJINA UTEČENCI VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Do pomoci sa zapojilo aj ministerstvo vnútra. Zriadilo kontakty, na ktoré sa môžeš obrátiť v prípade, že chceš pomôcť Ukrajincom.

Do pomoci Ukrajincom v núdzi sa zapája čoraz viac dobrovoľníkov. Ministerstvo vnútra dnes zriadilo špeciálne kontakty, na ktoré sa môžeš obrátiť, ak chceš pomôcť Ukrajincom utekajúcim pred vojnou.

Pokiaľ chceš prispieť materiálnymi vecami, ako napríklad šatstvom, oblečením, hygienickými potrebami vrátane plienok pre deti či potravinami, ozvi sa ministerstvu na mailovej adrese [email protected] alebo na čísle +4212/48 59 33 12. Na tomto kontakte môžeš utečencom z Ukrajiny poskytnúť aj ubytovanie. 

Zbierky sa oddnes organizujú na ďalších miestach. V Bratislave ich nájdeš vo štvrtiach Staré Mesto, Karlova Ves a Petržalka. Sivý box s prehľadom vecí, ktorými môžeš prispieť do zbierky, nájdeš na konci článku.

Čím môžeš prispieť a kam to odniesť

Bratislavské Staré Mesto zbiera spacie vaky a karimatky pre ukrajinské mesto Ivano-Frankivsk. O pomoc mestskú časť požiadali z radnice toho ukrajinského mesta nachádzajúceho sa 150 kilometrov od Slovenska. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Staré Mesto - srdce Bratislavy (@staremestosrdcebratislavy)

Oslovili nás z radnice ukrajinského mesta Ivano-Frankivsk s prosbou o pomoc v súčasnej ťažkej situácii. Veľmi by im pomohli spacie vaky a karimatky pre tých, ktorí ostali bez strechy nad hlavou, pre tých, ktorí v obave o život opustili svoje domovy a ukrývajú sa v azylových centrách, úkrytoch či bunkroch,“ približuje mestská časť.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Veci môžeš odniesť do staromestských centier kultúry a vzdelávania na Školskej a Gaštanovej ulici a na miestny úrad na Vajanského nábreží. V týchto centrách budú zbierať spacie vaky a karimatky. Mestská časť však upozorňuje, že veci majú byť čisté a nezničené.

Konkrétny rozpis dní a hodín, keď môžeš prispieť do materiálnej zbierky, uverejnili na Instagrame

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine
Zdroj: IG/staremestosrdcebratislavy

Ďalšia zbierka prebieha v bratislavskej Petržalke. Veci je možné priniesť do Domu kultúry Zrkadlový háj ešte dnes do 18. hodiny. Zbierajú sa deky, spacie vaky, periny, skladacie ležadlá, posteľná bielizeň, trvanlivé potraviny, ale aj dezinfekčné mydlá, hygienické a zdravotnícke potreby, plienky pre deti či oblečenie pre deti i ženy.

„Ukrajinskí utečenci potrebujú našu pomoc, či už na strane Slovenska v Ubli, alebo v pohraničnej oblasti Ukrajiny vo Veľkom Bereznom. Urgentne potrebujú deky, skladacie ležadlá, posteľnú bielizeň, trvanlivé potraviny najmä polievky, mlieko, dezinfekčné mydlá, hygienické potreby, plienky pre deti,“ píšu organizátori tejto zbierky na Instagrame. Bude trvať do 4. marca. Tu si o zbierke prečítaš viac. 

Spojili sme sa s obyvateľkou Bratislavy, ktorá takisto prispela do zbierky. Povedala, že ľudia prispievajú vecami počas celého dňa. „Niektorí sa otočia aj viackrát do auta po veci,“ opísala priebeh udalosti Zuzana Šťastná. Dodala, že sama priniesla jednu tašku s jedlom a druhú s teplým oblečením. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený MISIA osobnosti kuriermi (@misia_osobnosti_kuriermi)

Do humanitárnej zbierky sa môžu zapojiť aj obyvatelia Karlovej Vsi. Deky, spacie vaky, karimatky, hygienické potreby, plienky, konzervy a trvanlivé potraviny, ale aj farbičky a veci pre deti môžu priniesť v sobotu, v nedeľu (27. 2.) a v pondelok (28. 2.) od 15.00 do 18.00 h k farebnému kontajneru na Karloveskej ulici 1.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Všetky vyzbierané veci pôjdu priamo na hraničný priechod v Ubli, kam momentálne prichádza množstvo uzimených, hladných a vydesených dospelých aj detí,“ dopĺňa mestská časť na sociálnej sieti.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Karlova Ves - oficiálny profil (@karlova_ves_official)

Čím môžeš prispieť:

Staré Mesto
 – spacie vaky a karimatky
Petržalka – deky, spacie vaky, periny, skladacie ležadlá, posteľná bielizeň, trvanlivé potraviny, ale aj dezinfekčné mydlá, hygienické a zdravotnícke potreby, plienky pre deti či oblečenie pre deti i ženy
Karlova Ves – deky, spacie vaky, karimatky, hygienické potreby, plienky, konzervy a trvanlivé potraviny, farbičky a veci pre deti
Kontakt ministerstva vnútra ([email protected]) – oblečenie, hygienické potreby vrátane plienok pre deti či potraviny 

Pokiaľ sa chceš dozvedieť o viacerých spôsoboch, ako pomôcť Ukrajincom v núdzi, prečítaj si o nich v tomto článku. Prinášame ti v ňom prehľad organizácií, ktoré teraz môžeš kontaktovať.   

Domov
Zdieľať
Diskusia