Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. februára 2022, 20:22
Čas čítania 0:51
Jakub Paulík

Joe Biden o vojne na Ukrajine: Krajiny G7 obmedzia obchod s Ruskom

NEWS JOE BIDEN
Uložiť Uložené

Prezident USA ohlásil pripravované sankcie.

Americký prezident Joe Biden na tlačovej konferencii reagoval na útok Ruska na Ukrajinu. Uviedol, že dnes telefonoval s ukrajinským prezidentom Volodomyrom Zelenským a potvrdil mu podporu. S prezidentom Vladimirom Putinom sa v blízkom čase stretnúť neplánuje a označil ho za agresora.

S ďalšími lídrami z G7 sa Biden dohodol na výraznom obmedzení obchodu s Ruskom v jenoch, librách, dolároch a eurách. Dosah na Rusko má byť podľa Bidena „maximálny“. Pri týchto obmedzeniach budú podľa neho zasiahnutí aj oligarchovia a ich rodiny, ktorí sa vraj zaslúžili o situáciu na Ukrajine.

Sankcie zo strany G7 majú zahŕňať blokádu množstva bánk, ktoré v akciách držia zhruba 1 bilión dolárov, a podľa amerického prezidenta budú oveľa účinnejšie než iba obmedzenie prístupu k systému SWIFT. Samotné odstrihnutie od tohto systému však americký prezident neohlásil.

„Odrezali sme najväčšiu ruskú banku, ktorá sama vlastní viac ako tretinu ruských bankových aktív. Odrezali sme ju od finančného systému USA. A dnes blokujeme ďalšie štyri veľké banky. To znamená, že každý majetok, ktorý majú v Amerike, bude zmrazený. Zahŕňa to VTB – druhú najväčšiu banku v Rusku, ktorá má aktíva v hodnote 250 miliárd amerických dolárov,“ povedal Biden.

Odporúčané
ZÁZNAM: Konflikt Rusko – Ukrajina: Putinove vojská sa blížia k „línii dotyku“, Boris Johnson urýchlene zvolal bezpečnostnú radu ZÁZNAM: Konflikt Rusko – Ukrajina: Putinove vojská sa blížia k „línii dotyku“, Boris Johnson urýchlene zvolal bezpečnostnú radu 21. februára 2022, 8:00

Zdôraznil však, že USA ani štáty NATO nebudú bojovať na Ukrajine. Cieľom je iba ochrana štátov Severoatlantickej aliancie. USA zároveň Ukrajine v boji s Ruskom poskytne 150 miliónov dolárov.

Domov
Zdieľať
Diskusia