Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. februára 2022, 20:00
Čas čítania 1:18
Tímea Krauszová

TOP 3 v utorok: Európska únia trestá Rusko, slovenskí politici Putinove kroky odsúdili a naši bronzoví hokejisti sú už doma

NEWS OLYMPIÁDA HOKEJ 2022 RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT TOP 3 REFRESHER ČLÁNKY
Uložiť Uložené

Toto sú správy dňa, ktoré by ti nemali ujsť.

Konflikt Rusko – Ukrajina graduje

Členské štáty Európskej únie sa v utorok jednomyseľne zhodli na prijatí sankčného balíka voči Rusku v súvislosti s rusko-ukrajinským konfliktom. EÚ obmedzí ruské obchodovanie a potrestá ruské banky a oligarchov, ktorí financujú ruské operácie v Donbase. Podobný postoj má Veľká Británia, k sankciám sa už pridalo aj Nórsko.

Európske krajiny tak reagujú na súčasnú krízu na Ukrajine, ktorá nastala po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin uznal Luhansko a Donecko za suverénne ľudové republiky a vyslal do nich ruských vojakov na údajne mierovú misiu. Ruský parlament mu už udelil aj súhlas s umiestnením ruských vojakov mimo územia krajiny. Prečítaj si viac o konkrétnych trestoch pre Rusko TU.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok oznámil, že sa rozhodol okamžite uznať Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku za nezávislé štáty.
Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok oznámil, že sa rozhodol okamžite uznať Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku za nezávislé štáty. Zdroj: TASR/AP

Slovensko stojí na strane Ukrajiny

Zuzana Čaputová, Eduard Heger, Roman Mikulec, Ivan Korčok či Robert Fico. Slovenskí politici jednotne hovoria, že Rusko konalo v rozpore s medzinárodným právom. Prezidentka označila kroky Vladimira Putina za akt vojenskej agresie a okupácie, minister zahraničných vecí zase zdôraznil, že bagatelizovanie agresie na Ukrajine podkopáva aj slovenskú štátnosť.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) 10. augusta 2023, 14:16

Minister obrany Jaroslav Naď dúfa, že dianie posledných dní otvorilo oči aj tým, ktorí sa z ruskej hrozby doteraz len posmievali. Na tlačovke však povedal, že podľa NATO boli Putinove kroky len začiatok. Prečítaj si viac z reakcií politikov na situáciu na Ukrajine TU.

Podľa Zuzany Čaputovej rozhodnutie Vladimira Putina uznať separatistické oblasti a vzápätí tam poslať vojakov na „mierovú“ operáciu nebolo náhodné, ale vopred premyslené.
Podľa Zuzany Čaputovej rozhodnutie Vladimira Putina uznať separatistické oblasti a vzápätí tam poslať vojakov na „mierovú“ operáciu nebolo náhodné, ale vopred premyslené. Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Hokejisti oslávili bronz aj s fanúšikmi

Slovenskí hokejisti v utorok oslávili bronzové olympijské medaily aj s fanúšikmi na bratislavskom Námestí SNP. Po tlačovej besede, na ktorej ich tréner vychválil, absolvovali okružnú jazdu po Bratislave až na námestie, kde ich čakal zhruba trojtisícový dav a hodinový oslavný program. Pozri si fotky z podujatia TU.

Na snímke fanúšikovia počas osláv s bronzovými hokejovými medailistami na Námestí SNP v Bratislave 22. februára 2022.
Na snímke fanúšikovia počas osláv s bronzovými hokejovými medailistami na Námestí SNP v Bratislave 22. februára 2022. Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Instagramový post dňa: hokej

Bronzoví hráči si nenechali ujsť ďalšiu dávku osláv. Slovenský hokejový tím na tohtoročných olympijských hrách zaznamenal historický úspech. Našim reprezentantom sa podarilo to, čo nedokázali ich predchodcovia pred 12 rokmi vo Vancouveri, a z Pekingu si priniesli domov bronzové medaily. Instagramovým postom dňa sa tak stáva video Slovenského zväzu ľadového hokeja, na ktorom vidieť, ako si hokejisti užívajú jazdu autobusom po Bratislave.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Hockey Slovakia (@hockeyslovakia)

Domov
Zdieľať
Diskusia