Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. februára 2022, 8:23
Čas čítania 1:02
Eduard Starkbauer TASR

Joe Biden: Som presvedčený, že Rusko zaútočí na Ukrajinu

Joe Biden: Som presvedčený, že Rusko zaútočí na Ukrajinu
Zdroj: TASR/AP Photo/Alex Brandon
NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT
Uložiť Uložené

Americký prezident potvrdil informácie amerických médií po telefonáte s európskymi lídrami.

Americký prezident Joe Biden je podľa vlastných slov presvedčený, že jeho ruský náprotivok Vladimir Putin je plne rozhodnutý Ukrajinu napadnúť. Informoval o tom médiá na tlačovej konferencii po telefonáte s viacerými lídrami európskych krajín. Na Twitteri takisto deklaroval jednotný postoj západoeurópskych krajín a americkej diplomacie.


„V tejto chvíli som presvedčený, že (Putin) je rozhodnutý. Máme dôvod tomu veriť,“ sumarizoval Biden. Za jeden z možných cieľov agresie, ktorá môže nastať v najbližších dňoch, označil aj hlavné mesto Kyjev.


Napriek pesimistickému tónu ostáva podľa Joea Bidena ešte predsa len možnosť vyriešiť konflikt diplomatickou cestou. Na budúci štvrtok je totiž naplánované ďalšie stretnutie amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena s ruským rezortným partnerom Sergejom Lavrovom. „Diplomacia je vždy možnosťou,“ poznamenal Biden.

Odporúčané
Konflikt Rusko – Ukrajina: pozri sa na rozmiestnenie, počty vojsk a časovú os sporov medzi krajinami Konflikt Rusko – Ukrajina: pozri sa na rozmiestnenie, počty vojsk a časovú os sporov medzi krajinami 17. februára 2022, 9:30


Už včera sme informovali o amerických zisteniach v oblasti ruskej stratégie. Americký prezident potvrdil, že Moskva vedie v rámci konfliktu dezinformačnú kampaň, ktorej cieľom je obviniť z prípadnej eskalácie ukrajinskú stranu.

Cieľom dezinformačnej kampane môže byť vytvorenie zámienky na ruskú inváziu na Ukrajinu. Joe Biden však ruské slová o ukrajinských provokáciách rázne odmietol. 

„Tvrdenia sa jednoducho nedajú podložiť žiadnymi dôkazmi a je v rozpore s logikou veriť tomu, že Ukrajinci by si vybrali práve tento čas, keď je na ich hraniciach rozmiestnených viac ako 150 000 ruských vojakov, na eskaláciu roky trvajúceho konfliktu.“

Domov
Zdieľať
Diskusia