Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Adam Novosad TASR
18. februára 2022, 13:02
Čas čítania 1:12

Rusko zaútočí chemickou látkou, ktorá „znehybní ľudí“, a z útoku obviní Ukrajinu, aby začalo vojnu, tvrdí Washington Post

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Denník The Washington Post získal informácie od nemenovaných zdrojov z prostredia americkej administratívy.

Rusko si sťahovanie svojich vojsk z ukrajinských hraníc iba vymyslelo, pretože chce zmiasť Západ na čele s USA. Tieto slová napísal americký denník The Washington Post, ktorý získal vyjadrenia nemenovaných predstaviteľov americkej vlády.

Videozáznamy zverejnené ruským ministerstvom obrany, ktoré zaznamenávajú údajný návrat vojenských jednotiek a techniky na domovské základne, sú podľa zdrojov z americkej administratívy iba pokusom zamaskovať skutočné zámery Ruskej federácie.

Súčasné ruské aktivity v blízkosti hraníc s Ukrajinou sa podľa informácií získaných americkými tajnými službami zdajú byť čímsi viac ako len vojenským cvičením. 

rusko
Zdroj: TASR/AP

Spravodajské informácie podľa denníka ukazujú, že Rusko plánuje na civilistov zaútočiť chemickou látkou, ktorá ľudí znehybní. Z tohto útoku vraj potom ruská vláda obviní Ukrajincov, ba čo viac, podľa nemenovaného zdroja z prostredia americkej vlády by Rusi mohli z útoku obviniť dokonca aj Američanov.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

„Všetko závisí od politického rozhodnutia, či zaútočiť alebo nie. Rusi aktívne vymýšľajú casus belli,“ uviedol nemenovaný zdroj pre známy denník. Termínom casus belli sa označuje dôvod či zámienka na začatie vojny, ktorú sa Rusi podľa Američanov snažia vykonštruovať už dlhší čas.

Samotný americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vyhlásil, že Rusi by mohli nafingovať „teroristické bombardovanie v Rusku“, falošný masový hrob civilistov na územiach pod kontrolou proruských separatistov alebo by mohli zinscenovať útok bezpilotných lietadiel na civilistov. Blinken spomenul aj „falošný či dokonca skutočný útok použitím chemických zbraní“.

Americký prezident Joe Biden opakovane uviedol, že Rusko plánuje operácie „pod falošnou vlajkou“, ktoré by mohli poslúžiť ako zámienka na inváziu. The Washington Post však pripomenul, že americká vláda zatiaľ nepredložila dôkazy o tom, že by Rusko takéto plány skutočne pripravovalo.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken na pôde OSN viackrát vyzval Rusko, aby si sadli za rokovací stôl a konflikt urovnali diplomatickou cestou. Šéf diplomacie súhlasil s budúcotýždňovým stretnutím so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom pod podmienkou, že sa Moskva zdrží útokov na Ukrajinu.

Domov
Zdieľať
Diskusia