Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. februára 2022, 20:10
Čas čítania 0:48
Eduard Starkbauer TASR

Rotterdam a Antverpy chcú v prístavoch kontrolovať všetky kontajnery s ovocím. Čoraz viac ich obsahuje kokaín

NEWS DROGY
Uložiť Uložené

K výnimočnej ostražitosti vedú starostov prístavných miest rekordné objemy zaistených drog.

Prístavné mestá Beneluxu sa po nedávnych rekordných úlovkoch drog rozhodli zintenzívniť kontroly. Starosta Rotterdamu Ahmed Aboutaleb požiadal priamo holandskú vládu, aby s pomocou autorít najväčšieho prístavu v Európe kontrolovala všetky zásielky ovocia. V rámci koordinácie prístupov deklaroval rovnaký prístup totálnej kontroly aj starosta belgického prístavného mesta Antverpy Bart De Wever. 

Europol ešte minulý september upozornil, že prístavy v Belgicku a Holandsku nahradili tie španielske a stali sa najdôležitejšími vstupnými bránami pre európsky obchod s kokaínom. V roku 2021 zadržali policajti pri kontrolách rekordné množstvá, keď v Rotterdame našli 70 a v Antverpách dokonca 90 ton tvrdej drogy. 

Rotterdam
Zdroj: Unsplash/Bernd Dittrich

Starostovia prístavných miest, ktorí si boli fungovanie dodávateľských reťazcov pozrieť priamo v Kolumbii, Paname a Kostarike, sú presvedčení, že práve tropické ovocie sa na ukrývanie kokaínu používa najčastejšie. Primátori žiadajú holandskú a belgickú vládu o finančnú pomoc pri kontrole všetkých zásielok, keďže v súčasnosti sa kontroluje len malé percento kontajnerov prevážaných na zámorských lodiach.

Odporúčané
Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli 24. apríla 2024, 9:30

Bart De Wever a Ahmed Aboutaleb si veľa sľubujú aj od použitia umelej inteligencie a medzinárodnej spolupráce finančných správ krajín centrálnej a južnej Ameriky s Európou.

Podľa Marcela Bruggena z prepravnej lodnej spoločnosti ABC Logistics by však kontrola všetkých kontajnerov viedla k významným zdržaniam, vplývajúcim na celkový kolobeh dodávok tovarov.

Domov
Zdieľať
Diskusia