Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. februára 2022, 10:54
Čas čítania 1:09
Daniel Mikolášik TASR

NASA zverejnila prvé snímky z Webbovho teleskopu, ktorý sa má ponoriť do minulosti vesmíru. Urobil si aj selfie

NASA zverejnila prvé snímky z Webbovho teleskopu, ktorý sa má ponoriť do minulosti vesmíru. Urobil si aj selfie
Zdroj: NASA
TECH NASA
Uložiť Uložené

Snímky budú zrejme vizuálne menej pôsobivé ako tie z Hubblovho teleskopu.

Americký národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v piatok zverejnil prvé snímky, ktoré urobil kozmický ďalekohľad Jamesa Webba. Medzi snímkami je aj selfie, informovala agentúra AFP.


Prvé snímky prezentované NASA nie sú určené na vedeckú analýzu. Ďalekohľad JWST ešte nie je plne funkčný. Pokračuje vo svojom ochladzovaní a pomaly a opatrne zarovnáva svoje zlaté zrkadlá, čo je nevyhnutné na to, aby bolo možné správne pozorovať vesmír v infračervenom svetle.

Na to, aby astronómovia mali použiteľné snímky, musí 18 segmentov šesťuholníkového primárneho zrkadla fungovať ako jedna štruktúra. Na dosiahnutie tohto zarovnania sa JWST zameriava na konkrétnu hviezdu: HD 84406, vzdialenú 260 svetelných rokov od Zeme a nachádzajúcu sa v súhvezdí Veľká medvedica.

James Webb Space TelescopeJWST ďalekohľad
Zdroj: NASA


Okrem snímky tejto hviezdy NASA prezentovala aj selfie primárneho zrkadla JWST. Fotografiu urobili infračervenou kamerou. Tá obsahuje šošovku špeciálne navrhnutú na snímanie segmentov zrkadla – po dosiahnutí vyrovnania zrkadiel túto konfiguráciu pri vedeckých pozorovaniach nebudú používať.

Nižšia kvalita, no hlbšie do vesmíru

Jeden segment zrkadla na prezentovanej snímke svieti jasnejšie ako ostatné. Je to preto, že bol namierený na hviezdu, pomocou ktorej zarovnávajú zrkadlá. Aj vďaka tejto snímke mohla NASA získať informácie o priebehu procesu zarovnávania. Predstavitelia NASA hovoria, že ich nízka kvalita fotografií neprekvapila, a uznali, že je neporovnateľná so snímkami zhotovenými Hubblovým teleskopom.


Kvalita snímok okrem iného súvisí aj s tým, že JWST „ešte nie je na vrchole svojich možností“. Navyše, aj keď už bude plne pripravený nahliadnuť do vesmíru, určite nezhotoví snímky s priestorovým rozlíšením lepším ako Hubblov teleskop.

Odporúčané
Iónový pohon už nie je iba pre vesmírne lode. Dron bez vrtúľ sa udržal vo vzduchu 4,5 minúty Iónový pohon už nie je iba pre vesmírne lode. Dron bez vrtúľ sa udržal vo vzduchu 4,5 minúty 2. októbra 2022, 13:30

Mnohí astronómovia sú si vedomí, že snímky z JWST budú zrejme vizuálne menej pôsobivé ako tie z Hubblovho teleskopu. Podstatný však bude vedecký pokrok, ktorý by mali umožniť: s JWST sa totiž vedci budú môcť ponoriť ešte hlbšie do minulosti vesmíru, študovať svetlo prvých galaxií i zrod hviezd.

Domov
Zdieľať
Diskusia