Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. februára 2022, 10:14
Čas čítania 0:56
Viktor Kniš

Prokuratúra rieši, či Marian Kotleba hajloval v parlamente. Strana to vylučuje

NEWS MARIAN KOTLEBA
Uložiť Uložené

Šéfa extrémistickej ĽSNS bude prešetrovať Úrad špeciálnej prokuratúry.

TV Markíza natočila v parlamente video, na ktorom šéf extrémistickej ĽSNS dvíha ľavú ruku. Aj keď podľa experta na extrémizmus nejde o hajlovanie, Úrad špeciálnej prokuratúry sa už prípadom zaoberá. „Úrad špeciálnej prokuratúry nechá predmetnú skutočnosť preskúmať,“ potvrdila TV Markíza hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.

Expert na extrémizmus Daniel Milo pre TVnoviny.sk upozorňuje, že v prípade tohto videa nebola splnená žiadna z podmienok, aby Kotlebu obvinili z extrémizmu. „Pri hajlovaní sa zdvíha pravá ruka, Kotleba dvíha ľavú ruku. Pri hajlovaní sa opakovane zdvíha ruka do úrovne očí alebo je dvihnutá dlhší čas (on tak robí len raz a krátko). Pozdrav je sprevádzaný slovami sieg heil. Ani jedna z týchto podmienok nie je splnená.“

Strana hajlovanie vylučuje. „Keďže som na rokovaní bol celý čas prítomný, viem, že Marian Kotleba viackrát v pléne zámerne narúšal rokovanie parlamentu rôznymi spôsobmi, určite tam však nehajloval. Gestikulácia rukami patrí k prejavu človeka, ale hľadať v nej niečo, čo tam nie je, je len odrazom úrovne daného človeka. Takéto tvrdenia, resp. fabulácie úplne odmietam,“ uviedol poslanec a hovorca ĽSNS Martin Beluský.

Odporúčané
Marian Kotleba je odsúdený extrémista: Prestáva byť poslancom? Môže byť predsedom ĽSNS? Môžu mu stranu zrušiť? (Otázky a odpovede) Marian Kotleba je odsúdený extrémista: Prestáva byť poslancom? Môže byť predsedom ĽSNS? Môžu mu stranu zrušiť? (Otázky a odpovede) 5. apríla 2022, 18:30

Marian Kotleba už má v súvislosti s extrémizmom problém. Najvyšší súd SR určil termín odvolacieho procesu v kauze rozdávania kontroverzných šekov v hodnote 1 488 eur chudobným rodinám na 8. marca predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom. 

Špecializovaný trestný súd poslal v októbri 2020 poslanca Národnej rady do väzenia na 4 roky a 4 mesiace, keďže sa však odvolal, rozhodnúť musí Najvyšší súd. 

Kotleba
Zdroj: TASR/Jakub Kotian
Domov
Zdieľať
Diskusia