Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. februára 2022, 7:29
Čas čítania 0:52
Kamila Šebestová TASR

Dve supermasívne čierne diery do seba o pár týždňov narazia. Vedci takýto úkaz ešte nikdy nevideli

NEWS VESMÍR
Uložiť Uložené

Tieto čierne diery sú vzdialené od Zeme 1,2 miliardy svetelných rokov.

Vo vesmíre sa približne o tri mesiace zrazia dve obrovské čierne diery. Vedci hovoria, že ich hmotnosť sa rovná stovkám miliónov Sĺnk a nič podobné doposiaľ nevideli. Supermasívne čierne diery sú od Zeme vzdialené 1,2 miliardy svetelných rokov. 

„Vzdialenosť medzi týmito dvoma čiernymi dierami sa za tri roky zmenšila z jedného svetelného roku na jeden svetelný mesiac,“ povedal pre český portál Seznam Zprávy odborník z oddelenia kozmológie a gravitačnej fyziky Fyzikálneho ústavu Akadémie vied ČR Ignacy Sawicki.

Po zrážke by mohlo dôjsť k vzniku ultraľahkých častíc – neutrín, píše sa v časopise Science. Tieto častice zachytáva detektor IceCube, ktorý sa nachádza na južnom póle Zeme.

Ide však len o vedecké predpoklady. Čierne diery sa totiž priamo pozorovať nedajú. V spomínanej galaxii spozorovali premenlivé kolísavé žiarenie, čo si nevedia vysvetliť inak ako prítomnosťou dvoch približujúcich sa čiernych dier. Ak by k zrážke skutočne došlo, mohlo by to podľa Sawického zásadne ovplyvniť vedecké poznatky o evolúcii galaxií. 

Odporúčané
Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť 11. januára 2024, 9:00

„Astronómovia predpokladajú, že galaxie boli najskôr malé a postupom času sa zrážali, spájali sa s inými a tým sa zväčšovali. Uprostred väčšiny galaxií sú čierne diery, ktoré tento proces eventuálne nasledujú,“ vysvetlil zrážku odborník. Dodal však, že ide iba o vedecké predpoklady.

Supermasívne čierne diery sú výnimočné svojimi rozmermi a hmotnosťou. Bežné čierne diery sú menšie a ich zrážky už vedci v minulosti pozorovali.

Superhmotné čierne diery rýchlo rástli už v skorom vesmíre.
Superhmotné čierne diery rýchlo rástli už v skorom vesmíre. Zdroj: TASR/NASA/TXC/A. Hobart
Domov
Zdieľať
Diskusia