Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. februára 2022, 10:56
Čas čítania 0:49
Tímea Krauszová TASR

Premiér Eduard Heger: Po odznení vlny omikronu budeme pravdepodobne uvoľňovať opatrenia

NEWS OPATRENIA VLÁDA EDUARDA HEGERA
Uložiť Uložené

Ešte sa o tom bude radiť s odborníkmi.

Po odznení vlny omikronu Slovensko pôjde pravdepodobne trendom ako iné krajiny a budú sa uvoľňovať opatrenia. Pred stredajším rokovaním vlády to uviedol predseda vlády Eduard Heger s tým, že sa o tom ešte plánuje poradiť s konzíliom odborníkov. Konkrétne príklady, ktoré opatrenia a do akej miery by sa uvoľnili, nepovedal.

Čaká nás prudký omikron

Premiér poznamenal, že momentálne sa nachádzame v prudkom raste, ale táto vlna bude prudká a rýchla. „Situácia v nemocniciach je dobrá, zatiaľ nie sme ani na tretine lôžok z kapacity,“ povedal. Pripravené už sú aj reprofilizované lôžka a v stredu budú rokovať o ďalšom zvýšení ich počtu.

„Vyzerá to tak, že prípady, ktoré prichádzajú do nemocníc, budú mať ľahší priebeh, takže by nemal byť taký nápor na pľúcne ventilácie,“ dodal Heger. Poznamenal, že vakcíny sú zatiaľ proti covidu najúčinnejšie a stále ich je k dispozícii dostatok. Aj podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského sa vysoké čísla prípadov dali očakávať. Naďalej odporúča testovanie vo firmách.

Uvoľnenie opatrení zvažuje vláda aj na základe príkladu z iných európskych krajín. V Dánsku prestali od utorka platiť prakticky všetky opatrenia, ktoré mali spomaliť šírenie koronavírusu, aj napriek tomu, že majú vysoké prírastky. Dôvodom je vysoká zaočkovanosť v krajine (dve dávky dostalo 80 % obyvateľov, tretiu už viac ako 60 %).

Odporúčané
Dánsko sa lúči s koronavírusom a ruší takmer všetky opatrenia napriek vysokým prírastkom. Pomohla im vysoká zaočkovanosť Dánsko sa lúči s koronavírusom a ruší takmer všetky opatrenia napriek vysokým prírastkom. Pomohla im vysoká zaočkovanosť 2. februára 2022, 9:44
Domov
Zdieľať
Diskusia