Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. februára 2022, 9:44
Čas čítania 0:58
Tímea Krauszová TASR

Dánsko sa lúči s koronavírusom a ruší takmer všetky opatrenia napriek vysokým prírastkom. Pomohla im vysoká zaočkovanosť

NEWS DÁNSKO KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Otvárajú gastrooblasť, rušia povinné rúška a netreba im už ani negatívny test.

V Dánsku prestali od utorka platiť prakticky všetky opatrenia, ktoré mali spomaliť šírenie koronavírusu. Vláda k tomuto kroku pristúpila napriek pretrvávajúcim vysokým prírastkom počtu nakazených, informovala agentúra DPA. „Sme pripravení vyjsť z tieňa koronavírusu. Hovoríme zbohom opatreniam a vítame nový život,“ vyhlásila premiérka Mette Frederiksenová. Utorok označila za deň, keď sa život v Dánsku vracia do starých koľají.

Staronový život Dánov

Krajina podľa slov premiérky dala zbohom obmedzeniam a privítala život v novej podobe. Od 1. februára už nie je v Dánsku povinné nosenie rúšok na verejnosti, napríklad pri cestovaní v hromadnej doprave. Opäť sa môžu otvoriť nočné kluby či reštaurácie a pri vstupe do rôznych prevádzok už nemusia ľudia ukazovať covid pas alebo negatívny test. Bez obmedzení budú môcť prebiehať aj hromadné podujatia.

Pre turistov ešte nejaké obmedzenia platia. Pri vstupe do krajiny musia predkladať potvrdenie o zaočkovaní proti covidu alebo o jeho prekonaní. Nezaočkovaní cestovatelia musia absolvovať test a prípadne sa odobrať aj do karantény – v závislosti od toho, odkiaľ prichádzajú. Tieto obmedzenia by mali platiť ešte štyri týždne. V nemocniciach a domovoch dôchodcov ostávajú povinné rúška a covid pasy.

Odporúčané
KVÍZ: Môžeš sa považovať za šťastného človeka? Odpovedz na otázky a zisti, ako na tom si KVÍZ: Môžeš sa považovať za šťastného človeka? Odpovedz na otázky a zisti, ako na tom si 14. marca 2024, 10:00

Za posledný týždeň v šesťmiliónovom Dánsku každý deň pribúdalo 14 000 až 33 000 prípadov, čo sú vysoké čísla, ktoré by boli pred súčasnou vlnou omikronu ťažko predstaviteľné, píše DPA. Pacientov vo vážnom stave s covidom je však relatívne málo. Prispieva k tomu vysoká zaočkovanosť (dve dávky dostalo 80 % obyvateľov, tretiu už viac ako 60 %) a miernejšie príznaky, ktoré spôsobuje variant omikron.

Domov
Zdieľať
Diskusia