Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. februára 2022, 16:04
Čas čítania 1:05
Adam Novosad

„Chorý svet,“ okomentoval Igor Matovič muža, ktorý si vo Švajčiarsku zmenil pohlavie, aby mohol ísť skôr do dôchodku

NEWS IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Švajčiarsko od nového roka umožňuje ľuďom úradnú zmenu pohlavia na základe žiadosti a rozhovoru s úradníkom.

Švajčiarsko od 1. januára umožňuje zmeniť si na úrade pohlavie v dokumentoch na základe vlastného rozhodnutia človeka, informuje Le Figaro. Konanie muža, ktorý toto nariadenie provokatívne zneužil hneď v úvode roka na skorší odchod do dôchodku, označil minister financií Igor Matovič za skutok z „chorého sveta“.

Transrodové osoby si môžu pohlavie zmeniť po desaťminútovom rozhovore s úradníkom, ktorého úlohou je iba zistiť, či je človek schopný rozlišovať následky svojho konania. Za zmenu pohlavia sa na úrade platí 75 švajčiarskych frankov, čo je po prepočte okolo 72 eur.

O sexuálnych menšinách, medzi ktoré patria aj transrodové osoby, na Refresheri píšeme, pretože v našej spoločnosti naďalej nemajú štátom garantované dostatočné práva a množstvo ľudí z tejto komunity neustále čelí diskriminácii či útokom.

Hneď na začiatku roka sa však našiel provokatér, ktorý si prišiel pohlavie úradne zmeniť napriek tomu, že nejde o transrodovú osobu. Muž, ktorý je podľa Le Figaro v meste Luzern známou firmou a populárnym provokatérom, rozhovor s úradníkom absolvoval, zaplatil poplatok a úrady mu pohlavie naozaj zmenili.

Odporúčané
FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu 19. marca 2024, 18:00

Vo Švajčiarsku odchádzajú ženy do dôchodku vo veku 64 rokov, zatiaľ čo muži majú nárok na dôchodok až vo veku 65 rokov. Muž označil práve skoršiu penziu za motiváciu, prečo si šiel pohlavie úradne zmeniť.

Švajčiarski úradníci majú nakázané, aby takéto pokusy o zneužitie zmeny pohlavia v dokumentoch odmietali a žiadostiam nevyhoveli, ale množstvo z nich sa vraj bojí prípadných obvinení z transfóbie, a tak schvaľuje zmenu každej osobe, ktorá rozhovor zvládne. Medzi ľuďmi sa objavili aj obavy z toho, že by zmenu pohlavia mohli ľudia využiť na to, aby obišli povinnú vojenskú službu.

Domov
Zdieľať
Diskusia