Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. januára 2022, 14:02
Čas čítania 0:56
Martin Adam Pavlík

Rakúsko ruší lockdown pre neočkovaných, len dnes pritom pribudlo 43-tisíc prípadov

Rakúsko ruší lockdown pre neočkovaných, len dnes pritom pribudlo 43-tisíc prípadov
Zdroj: TASR/AP/Vadim Ghirda
ZAUJÍMAVOSTI KORONAVÍRUS OMIKRON RAKÚSKO
Uložiť Uložené

Podľa kancelára Karla Nehammera však neočkovaní budú mať stále zakázaný vstup napríklad do reštaurácií či maloobchodov.

Rakúsky kancelár Karl Nehammer v stredu oznámil, že lockdown pre neočkovaných ľudí sa skončí budúci týždeň, informuje Deutsche Welle. K tomuto verdiktu vláda dospela aj napriek tomu, že počet nových nakazených je rekordne vysoký. Za uplynulý deň pribudlo až 43 053 nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, čo je najviac od začiatku pandémie.

Rakúsky minister zdravotníctva Wolfgang Mückstein však na tlačovej konferencii povedal, že experti dospeli k jasnému záveru. Neočkovaných vraj už nie je potrebné držať v lockdowne, keďže situácia v nemocniciach je stabilizovaná.

„Lockdown pre neočkovaných obyvateľov by bol ospravedlniteľný len v prípade hrozby bezprostredného preťaženia kapacity intenzívnej starostlivosti,“ dodal Mückstein. Podľa kancelára Nehammera však neočkovaní budú mať stále zakázaný vstup napríklad do reštaurácií či maloobchodov.

Viedeň.
Viedeň. Zdroj: TASR/AP/Vadim Ghirda

Ako sme minulý týždeň informovali, rakúsky parlament schválil povinné očkovanie proti koronavírusu pre všetkých dospelých od 18 rokov. Toto rozhodnutie bude platiť od budúceho mesiaca. Rakúsko sa stane prvou krajinou v EÚ, ktorá tak urobí, a to aj napriek veľkým protestom proti tomuto opatreniu.

Na viacerých zhromaždeniach demonštrovali proti povinnému očkovaniu desaťtisíce ľudí. Od polovice marca začne krajina prísne kontrolovať, kto je zaočkovaný, prostredníctvom štátneho registra. Za neuposlúchnutie zákona hrozí pokuta vo výške 600 až 3 600 eur. 

Odporúčané
Ako zažiť budget-friendly Alpy v Rakúsku: pohodlná cesta vlakom z Bratislavy a MHD úplne zdarma (Reportáž) Ako zažiť budget-friendly Alpy v Rakúsku: pohodlná cesta vlakom z Bratislavy a MHD úplne zdarma (Reportáž) 23. septembra 2023, 9:30

„Viem, že veľa ľudí má z očkovania strach. Je to veľká výzva, pred ktorou stojíme. Vláda však urobí v boji proti pandémii všetko, čo je v jej silách,“ povedal na margo tohto dôležitého rozhodnutia Nehammer. Okrem susedného Rakúska povinné očkovanie presadila aj Indonézia a Vatikán. 

Domov
Zdieľať
Diskusia