Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. januára 2022, 17:04
Čas čítania 0:59
Eduard Starkbauer

Povinná aplikácia pre účastníkov ZOH v Pekingu môže byť nebezpečná. Experti aj federácie odporúčajú jednorazové telefóny

Povinná aplikácia pre účastníkov ZOH v Pekingu môže byť nebezpečná. Experti aj federácie odporúčajú jednorazové telefóny
Zdroj: Unsplash/Bagus Hernawan/na voľné použitie
NEWS ZOH 2022
Uložiť Uložené

Olympijský výbor hovorí o nepodložených obvineniach a aplikácia je podľa neho v poriadku.

Aplikáciu My2022 si musí povinne nainštalovať každý účastník zimných olympijskych hier v Pekingu a nahrať do nej informácie o vakcinácii a testovaní v súvislosti s covidom-19. Objavili sa však závažné pochybnosti o jej bezpečnosti.

Kanadská spoločnosť zaoberajúca sa kyberbezpečnosťou a súkromím na internete The Citizen Lab našla pri testovaní kódovacieho mechanizmu aplikácie My2022 zásadný problém, ktorý môže viesť k nezakódovaniu osobných dát a ich úniku tretím stranám.

Čína
Zdroj: TASR/AP, Snímka obrazovky MyApp

Globalvoices informuje, že iná firma, Internet 2.0., ktorá sleduje čínsky technologický vývoj dlhodobo, dokonca športovcom a členom delegácií odporúča používať jednorazové telefóny, ktoré by nechali v Číne. Na ešte lepšiu ochranu citlivých osobných dát radí aj používať dočasnú e-mailovú adresu.

Citizen Lab o slabom zabezpečení aplikácie vedela už od 3. decembra, no verejnosť informovala až po vypršaní obdobia, ktoré nechala jej developerovi na opravenie nedostatkov. Firma poukazuje aj na cenzorský potenciál aplikácie, keďže si pri jej analýze všimla aj zoznam 2 000 tzv. ilegálnych slov, medzi ktoré patrí Tibet, Xinjang či Dalai Lama.

Americká, nemecká i austrálska olympijská federácia pre obavu spojenú so špionážnymi snahami Číny odporúča svojim delegáciám použiť tzv. „burner phone“. Holandská federácia odporučila svojej delegácii necestovať ani s vlastnými osobnými počítačmi a britská delegácia podľa Guardian svojim reprezentantom dokonca ponúka telefóny na zapožičanie počas trvania hier.

Odporúčané
Ako vyzeralo detstvo Juraja Slafkovského? Profesionál na ľade, excelentný študent a skvelý kamarát do partie Ako vyzeralo detstvo Juraja Slafkovského? Profesionál na ľade, excelentný študent a skvelý kamarát do partie 8. júla 2022, 10:00

Medzinárodný olympijský výbor (IOC) tvrdenia o nebezpečnosti aplikácie odmieta a odvoláva sa na vlastné štúdie od dvoch nezávislých bezpečnostných spoločností.

Domov
Zdieľať
Diskusia