Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. januára 2022 o 12:34
Čas čítania 0:58
Tímea Krauszová TASR

Nórsko-slovenskému páru, ktorému úrady odobrali dcéru, zaplatia viac ako 20-tisícové odškodné

NEWS NÓRSKO
Uložiť Uložené

Ide o odškodné za porušenie ich práva na rešpektovanie súkromného a rodinného života.

Európsky súd pre ľudské práva vo štvrtok rozhodol, že Nórsko musí zaplatiť slovensko-nórskemu páru odškodné. Sumu 25 500 eur dostanú Ladickí za porušenie ich práva na rešpektovanie súkromného a rodinného života. 

Dieťa odobrali po narodení

Otec dieťaťa aj jeho stará matka sú slovenskými občanmi. Dieťa sa narodilo v polovici januára 2015 v Nórsku a rozhodnutím orgánov sociálnej starostlivosti z 26. marca 2015, neskôr potvrdeným súdmi, ho úrady vzali do pestúnskej starostlivosti. Kontakt medzi rodičmi a dieťaťom obmedzili na jednu hodinu každých 14 dní pod dohľadom sociálneho pracovníka, napokon ho ešte sprísnili na jednu hodinu trikrát do roka, tiež pod dohľadom.

Rodičia sa najskôr pokúšali zvrátiť súdne rozhodnutie, no neuspeli. Súdy dokonca dospeli k záveru o hrozbe vážnych nedostatkov v starostlivosti o dieťa v prípade jeho návratu k rodičom. Rodičia sa preto sťažovali na ESĽP, okrem iného aj na porušenie práva na rešpektovanie rodinného života a práva na spravodlivé súdne konanie. Podľa ministerstva spravodlivosti Slovensko v tomto konaní intervenovalo ako tretia strana.

Pestúnska starostlivosť mala dôvody

ESĽP dospel k záveru, že dôvody uvedené v súvislosti s nariadením pestúnskej starostlivosti boli relevantné a – ak by sa naň pozeralo izolovane – postačujúce. Vo svojom celkovom hodnotení však súd so sídlom v Štrasburgu vzal na vedomie, že konečné rozhodnutie o starostlivosti z marca 2016 vydali po dlhom období, počas ktorého už došlo k ďalekosiahlemu zásahu do práva sťažujúcej sa rodiny na rešpektovanie rodinného života.

ESĽP preto rodičom dieťaťa priznal spolu 25 000 eur za nemajetkovú ujmu a 500 eur za náklady.

Domov
Zdieľať
Diskusia