Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
18. januára 2022, 7:26
Čas čítania 0:36
Kamila Šebestová

Po desiatkach rokov zistili, kto udal rodinu Anny Frankovej. V Osvienčime údajne skončili vinou notára so židovským pôvodom

Po desiatkach rokov zistili, kto udal rodinu Anny Frankovej. V Osvienčime údajne skončili vinou notára so židovským pôvodom
Zdroj: Wikimedia/CC0/volně k užití
NEWS DRUHÁ SVETOVÁ VOJNA NACIZMUS
Uložiť Uložené

Vyšetrovanie odloženého prípadu malo prekvapivý záver.

Rodinu Anny Frankovej s najväčšou pravdepodobnosťou zradil židovský notár Arnold van den Bergh, informuje The Guardian. Vyšetrovatelia odloženého prípadu Frankovcov prišli k prekvapivému záveru. Arnold van den Bergh si týmto činom zrejme zachránil vlastný život, keďže jeho ani jeho dcéru nikdy nedeportovali do koncentračných táborov.

Odložený prípad vyšetrovala šesť rokov FBI. Spolu s 20 historikmi a kriminalistami prišli na to, že hlavným podozrivým je Arnold van den Bergh. Annin otec Otto Frank totiž dostal anonymný list, v ktorom sa píše, že židovský notár prezradil miesto úkrytu rodiny Frankovcov. Okrem ich adresy údajne nacistom povedal aj o ďalších úkrytoch ľudí židovského pôvodu. 

Príbeh zrady Arnolda van den Bergha spracoval aj dokument televíznej stanice CBS. V ňom sa dozvedáme, že notár sa zrejme sám bál o bezpečie svojej rodiny, a preto používal adresy úkrytov ako poistku. 

Annina rodina sa v úkryte v Amsterdame skrývala dva roky. Dnes je byt pri jednom z amsterdamských kanálov populárnou turistickou destináciou. 

Odporúčané
Nesmiete prestať bojovať proti pravicovému extrémizmu, odkazuje mladým ľuďom Eva Umlauf, ktorá ako dvojročná prežila Osvienčim Nesmiete prestať bojovať proti pravicovému extrémizmu, odkazuje mladým ľuďom Eva Umlauf, ktorá ako dvojročná prežila Osvienčim 22. marca 2021, 14:30
Domov
Zdieľať
Diskusia