Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. januára 2022, 15:46
Čas čítania 1:00
Martin Adam Pavlík

Školu v Miloslavove navštívil tím psychológov. Radili, ako predísť podobným útokom

Školu v Miloslavove navštívil tím psychológov. Radili, ako predísť podobným útokom
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik/IPčko
ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO ÚTOK V MILOSLAVOVE
Uložiť Uložené

Odborníkov zavolala riaditeľka školy Alena Jančeková.

Ako informuje denník Nový Čas, v pondelok 10. januára navštívil školu v Miloslavove intervenčný tím psychológov. Pozvala ho riaditeľka školy v súvislosti s incidentom, pri ktorom skupinka tínedžerov údajne napadla, opila a vyzliekla 11-ročnú školáčku Andreu.

Viac o tejto téme si môžeš prečítať aj v našej reportáži:

Odporúčané
Išli sme po stopách tínedžerskej bandy z Miloslavova: v areáli družstva útočia pravidelne, bývalý člen nám opísal, ako fungujú Išli sme po stopách tínedžerskej bandy z Miloslavova: v areáli družstva útočia pravidelne, bývalý člen nám opísal, ako fungujú 8. januára 2022, 9:30


Odborníkov prizvala preto, aby predišli ďalším podobným útokom. „Nechceme si pred touto tragickou udalosťou zatvoriť oči, odsudzujeme ju a chceme zodpovedne a šetrne pristúpiť k tomu, aby sme eliminovali dosahy tejto udalosti na našich žiakov,“ povedala riaditeľka Alena Jančeková.

Miloslavovobecný úrad
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik


Medzi psychológmi, ktorí do školy zavítali v prvý vyučovací deň po vianočných prázdninách, bol aj Marek Madro z IPčka, linky dôvery pre mladých ľudí, či Mária Anyalaiová. „Tragická udalosť môže u detí a mladých ľudí vyvolať rôznorodé reakcie v podobe širokej škály emócií či zmien v správaní. Každý človek na takúto náročnú situáciu reaguje jedinečne, čo predurčujú viaceré faktory – od minulých skúseností cez podporu okolia, osobnostné črty či vzťahy,“ povedal k celej veci Madro.

Podľa Anyalaiovej dôležitú úlohu pri podobných incidentoch zohrávajú omamné látky a alkohol, ktoré môžu všetko naštartovať, lebo znížia vnímavosť a citlivosť voči druhému. Dodala, že podceňovať netreba ani takzvanú „emocionálnu nákazu v skupine“.

„Jeden z členov skupiny do toho ide a ostatní sa zvezú na vlne jeho emócií, hoci robí niečo zlé, a emócia sa potom prenesie na ostatných členov skupiny. ‚Intelekt davu‘ totiž býva nižší ako intelekt jednotlivca,“ vysvetlila psychologička. Na tom, aby k podobným incidentom nedošlo znova, bude krízový tím pracovať s pedagógmi v škole, so samotnými žiakmi či s rodičmi. 

Domov
Zdieľať
Diskusia