Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
11. januára 2022, 13:30
Čas čítania 3:11
Jakub Paulík

RECENZIA: Dexter – New Blood

FILMY A SERIÁLY DEXTER
Uložiť Uložené

Má zostarnutý Dexter stále čo ponúknuť?

Článok obsahuje spoilery.

Ak by z 8. série Dextera neboli toľkí diváci sklamaní, tvorcom by zrejme ani nenapadlo natočiť pokračovanie pod názvom New Blood. Chceli tak spláchnuť pachuť po finále, ktoré rozdelilo davy. Otázkou zostáva, či si to po nedávno odvysielanej záverečnej časti u niektorých fanúšikov nepokazili ešte viac.

Dexter.
Dexter. Zdroj: Showtime

Dexter Morgan alias Jim Lidsay si našiel v americkom mestečku Iron Lake nový domov. Mrazivá atmosféra zasneženého Iron Lake a úzkej komunity obyvateľov je citeľná od prvej časti. Hlavný hrdina sa v odľahlej oblasti cíti dobre a čiastočne sa mu podarilo zabudnúť na svoju minulosť. Tú mu však azda v každej jednej časti pripomínala zosnulá sestra Debra, ktorá svojím neustále spurným prejavom mnohých divákov otravovala – vrátane nás.

Odporúčané
Butcher Baker: unášal ženy a lovil ich ako zver. Jeho manželka a deti o ničom netušili Butcher Baker: unášal ženy a lovil ich ako zver. Jeho manželka a deti o ničom netušili 12. januára 2022, 14:30

Zahrať na strunu nostalgie využitím hrdinov zo starých sérií sa dá naozaj aj lepšie. Dobrým príkladom je epizóda, kde sa prvýkrát objaví sympatický Angel Batista. Jeho prejav a spomienka na bývalých kolegov zahriali pri srdci každého skalného nadšenca seriálu. Bohužiaľ, scenáristi prácu s nostalgiou vôbec nedotiahli do konca.

Angel Batista.
Angel Batista. Zdroj: Showtime

Namiesto toho, aby šerifka porozprávala Batistovi o svojom podozrení a mohli sa spoločne pozrieť na prípad Bay Harbor Butcher, neurobila jednoducho nič. Nechceme nijak kritizovať jej prístup k vyšetrovaniu, avšak týmto spôsobom sme prišli o stretnutie hlavného hrdinu s Batistom. Starému priateľovi Dextera by určite zlomilo srdce, keby pochopil, čo je zač, a divákom by po tvárach tiekli vodopády sĺz. Škoda.

Než sa však seriál dostal k tejto epizóde, privítali sme Dexterovho syna Harrisona, ktorý dostal azda až príliš veľa priestoru. Väčšina nasledujúceho diania sa venovala vzťahu otca a syna. Otca, ktorý zvažoval, či sa v jeho potomkovi nachádza „temný pasažier“, a syna, ktorý pre rany z minulosti svojím rodičom neustále opovrhoval.

Ich reakcie sú pochopiteľné, no pokiaľ sa opakujú v každej jednej epizóde, začne to nudiť. Vzhľadom na rovnakú pózu herca Jacka Alcotta sme si voči nemu veľmi rýchlo vybudovali pomerne silnú averziu. A keďže ide o jednu z najdôležitejších postáv, niekde je chyba.

Harrison.
Harrison. Zdroj: Showtime

Približne v prvej tretine série však scenáristi nabehnú na správne tempo, ktoré viac-menej držia až do konca. Veľkým plusom sa v tejto časti stáva záporák Kurt Caldwell so svojou opustenou lesnou chatkou, kam veľmi rád pozýva mladé dievčatá. Miestny sériový vrah (príbeh vraha, ktorým sa seriál inšpiroval, nájdeš tu) pritom na obyvateľov pôsobí ako charizmatický muž a niektorí v ňom dokonca vidia vzor. Clancy Brown predviedol v seriáli solídny výkon. Okrem jeho postavy sú však, bohužiaľ, všetky ostatné málo výrazné.

Odporúčané
Dexter je späť, aby napravil fiasko z poslednej série. Čo vravíme na jeho návrat? Dexter je späť, aby napravil fiasko z poslednej série. Čo vravíme na jeho návrat? 8. novembra 2021, 18:30

Približne v tomto čase sa na scéne čoraz častejšie objavuje aj populárna influencerka Molly Park, ktorá produkuje takzvané true crime podcasty. Vo svojej tvorbe sa okrem iného zamerala aj na Bay Harbor Butchera (Dextera).

Ním bol podľa oficiálnej vyšetrovacej verzie seržant James Doakes, v dôsledku čoho sa tvorkyňa podcastov určite musela pri rešerši pozrieť aj na miamské policajné oddelenie, pričom si záhadne nevšimla, že bývalý forenzný analytik sa veľmi podobá na Jima Lindseyho. Mimochodom, ten istý muž bol partnerom poslednej obete sériového vraha Trinity Killera, o ktorom tiež robila podcast.

Molly Park.
Molly Park. Zdroj: Showtime

Na druhej strane sa však šerifka Angela Bishop prakticky zhodou náhod dostáva až k odhaleniu pravého Bay Harbor Butchera. A tak ju tvorcovia dostanú presne tam, kde ju chcú mať. Prakticky teda odhalí tajomstvo, ku ktorému sa snažili dlhé roky dopracovať tímy profesionálov. Účel svätí prostriedky? V realite možno áno, no v seriáli sú takéto „scenáristické barličky“ fackou divákovi.

Dexter býval kedysi premysleným seriálom s množstvom neočakávaných zvratov. Problémom je, že v novej sérii sa takýchto situácií vyskytne naozaj minimum a dlhý čas vopred sa dá odhadnúť, ako približne sa musí New Blood skončiť.

Dexter.
Dexter. Zdroj: Showtime

Na záver sa dostávame k tomu, že scenáristi neváhajú narušiť zaužívanú schému správania postáv len preto, aby dej posunuli tam, kde ho chcú mať. Z toho dôvodu na poslednú chvíľu nechajú Dextera porušiť kódex zabitím nevinnej osoby, ktorú mohol tak ako v iných prípadoch v minulosti iba omráčiť.

V danom momente už všetci dobre vedia, prečo to scenáristi spravili a kam celý čas smerovali. Finále bolo adrenalínové, nesmierne emotívne, ale zároveň nezmyselné. Diery v ňom vidí azda každý, kto chápe, na akých pravidlách sériový vrah z Miami fungoval.

Angel Batista.
Angel Batista. Zdroj: Showtime

Novou sériou si chceli tvorcovia napraviť renomé z 8. série, pri ktorej najmä záver pohoršil množstvo divákov. Podľa IMDb a iných filmových a seriálových databáz je však záverečná časť najhoršie hodnotenou epizódou celej série. V čase písania recenzie sa drží na rovnakom skóre ako nenávidené finále 8. série.

Verní nadšenci seriálu by mali dať pokračovaniu New Blood šancu napriek tomu, že má svoje chyby. Kvalitu prvých sérií, ktoré mali veľmi blízko ku genialite, však rozhodne netreba čakať. Definitívna rozlúčka s Dexterom nie je vôbec dokonalá a logické nezrovnalosti by rozhodne vydali aj na samostatný článok. Seriálu však nechýba napätie, kúsok (i keď nie úplne využitej) nostalgie a vynikajúca záporná postava. S prižmúrením oka preto New Blood dávame 7 z 10, i keď sme dlhšie zvažovali zníženie o jeden bod. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia