O zaujímavom reštauračnom koncepte pre 10 ľudí sme sa rozprávali s manažérom a sushi majstrom Takeuchi Kazunem a asistentom šéfkuchára Petrom Horvátom.
Pán Kazune holou rukou naberie kopček lepkavej ryže a položí ho na tenký plátok surovej pražmy na svojej dlani. Obe ingrediencie potom elegantnými pohybmi rúk spojí dohromady a položí na tanier. Tradičné japonské sushi je hotové. Na tanieri chýba sójová omáčka aj wasabi – nie však preto, že by na ňu sushi majster zabudol.
„Ľudia tam sushi namáčajú ako ponorku. Potláča to chuť ryby. Zákazníkov preto vedieme k tomu, aby sushi ochutnali najskôr samotné,“ vraví asistent šéfkuchára Peter Horvát s tým, že tento spôsob prípravy sushi takmer nikde na Slovensku nenájdeme. „V tradičnej reštaurácii v Japonsku pravdepodobne dostanete veľmi podobné, aké servírujeme my.“
Priestor podzemnej reštaurácie Edomae Matsuki pôsobí na prvý pohľad skromne. Hoci sa jej priestory nachádzajú priamo v centre mesta (na Ventúrskej 18), na prechádzke mestom by si si ju pravdepodobne nevšimol. Samotný vstup je však veľmi pôsobivý.
Keď zídeš po schodoch, ocitneš sa v úzkom priestore bývalej vínnej pivnice. Pohľad na klenutý tehlový strop, pôsobivú kamennú dlažbu a tlmené svetlo lampášov ti dá pocit, že si sa práve stal členom exkluzívneho vinárskeho klubu. Stačí však odhrnúť japonský záves a vstúpiš do úplne iného sveta.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Ako to vyzerá v podzemnej reštaurácii pre desiatich hostí a prečo tam nenájdeš stoly.
- Prečo tradičná japonská reštaurácia neponúka rolky ani sójovú omáčku s wasabi.
- Čím je tradičné edomae sushi výnimočné a akú rolu v ňom zohráva čas.
- Z čoho pozostáva 120-eurová večera.
- Prečo sa traja Japonci rozhodli založiť reštauráciu na Slovensku.
- Či má manažér Takeuchi Kazune skúsenosť s rybou fugu, ktorá môže pri zlej príprave zabiť človeka.
- Čo si Kazune myslí o slovenských sushi reštauráciách.
- Aké slovenské jedlá Kazune ochutnal, ktoré by odporučil aj rodine, a ktoré ho, naopak, sklamalo.
- Ako by sa podľa Kazuneho mohlo Slovensko zaradiť do Michelin Guide.