Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
7. januára 2022, 16:30
Čas čítania 5:35
Ema Stanovská

Traja Japonci, 300-ročná vínna pivnica a sushi za 120 eur. Navštívili sme unikátnu podzemnú reštauráciu v Bratislave (Reportáž)

GASTRO GASTRO BRATISLAVA GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

O zaujímavom reštauračnom koncepte pre 10 ľudí sme sa rozprávali s manažérom a sushi majstrom Takeuchi Kazunem a asistentom šéfkuchára Petrom Horvátom.

Pán Kazune holou rukou naberie kopček lepkavej ryže a položí ho na tenký plátok surovej pražmy na svojej dlani. Obe ingrediencie potom elegantnými pohybmi rúk spojí dohromady a položí na tanier. Tradičné japonské sushi je hotové. Na tanieri chýba sójová omáčka aj wasabi – nie však preto, že by na ňu sushi majster zabudol. 

Tuniakové sushi pripravené metódou edomae.
Tuniakové sushi pripravené metódou edomae. Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková


„Ľudia tam sushi namáčajú ako ponorku. Potláča to chuť ryby. Zákazníkov preto vedieme k tomu, aby sushi ochutnali najskôr samotné,“ vraví asistent šéfkuchára Peter Horvát s tým, že tento spôsob prípravy sushi takmer nikde na Slovensku nenájdeme. „V tradičnej reštaurácii v Japonsku pravdepodobne dostanete veľmi podobné, aké servírujeme my.“

Manažér Takeuchi Kazune a asistent šéfkuchára Peter Horvát.
Manažér Takeuchi Kazune a asistent šéfkuchára Peter Horvát. Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková


Priestor podzemnej reštaurácie Edomae Matsuki pôsobí na prvý pohľad skromne. Hoci sa jej priestory nachádzajú priamo v centre mesta (na Ventúrskej 18), na prechádzke mestom by si si ju pravdepodobne nevšimol. Samotný vstup je však veľmi pôsobivý.

Vstup do reštaurácie.
Vstup do reštaurácie. Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Keď zídeš po schodoch, ocitneš sa v úzkom priestore bývalej vínnej pivnice. Pohľad na klenutý tehlový strop, pôsobivú kamennú dlažbu a tlmené svetlo lampášov ti dá pocit, že si sa práve stal členom exkluzívneho vinárskeho klubu. Stačí však odhrnúť japonský záves a vstúpiš do úplne iného sveta.

Edomae matsuki
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková
Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 108552 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako to vyzerá v podzemnej reštaurácii pre desiatich hostí a prečo tam nenájdeš stoly.
  • Prečo tradičná japonská reštaurácia neponúka rolky ani sójovú omáčku s wasabi.
  • Čím je tradičné edomae sushi výnimočné a akú rolu v ňom zohráva čas.
  • Z čoho pozostáva 120-eurová večera.
  • Prečo sa traja Japonci rozhodli založiť reštauráciu na Slovensku.
  • Či má manažér Takeuchi Kazune skúsenosť s rybou fugu, ktorá môže pri zlej príprave zabiť človeka.
  • Čo si Kazune myslí o slovenských sushi reštauráciách.
  • Aké slovenské jedlá Kazune ochutnal, ktoré by odporučil aj rodine, a ktoré ho, naopak, sklamalo.
  • Ako by sa podľa Kazuneho mohlo Slovensko zaradiť do Michelin Guide.
Domov
Zdieľať
Diskusia