Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. decembra 2021, 13:15
Čas čítania 1:18
Viktor Kniš TASR

Minister vnútra Mikulec si policajného prezidenta vyberie sám, zrušili výberové konanie

NEWS ROMAN MIKULEC
Uložiť Uložené

O post policajného prezidenta sa zaujímal ešte jeden kandidát. Minister vnútra Roman Mikulec si však nebude vyberať na odporúčanie komisie, zariadi sa sám.

Ministerstvo vnútra zrušilo vyhlásené výberové konania na policajného prezidenta i riaditeľa Úradu inšpekčnej služby. Poukázalo na nadobudnutie účinnosti novely zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, ktorá posilnila kompetencie ministra vnútra pri výbere oboch funkcionárov. Informuje o tom na webovej stránke.

Novelu kritizovali okrem opozície aj niektorí nezaradení poslanci. Odídenec zo Za ľudí Tomáš Valášek ju prirovnal k praktikám vlád Roberta Fica. Novelu vníma ako zlú a nebezpečnú aj nezaradený poslanec Tomáš Valášek. „Absurdnosťou tohto návrhu zákona je, že vláda ide zlegálniť tie najhoršie praktiky Smeru-SD v štátnej správe.“

Predseda opozičného Smeru-SD vníma novelu ako snahu o čistky v štátnej správe a polícii. Minister vnútra Mikulec sa, naopak, bránil tým, že podobné možnosti už v rezorte vnútra mali, ale neskôr prišli zmeny, aby sa funkcionári zabetónovali na svojich postoch. 

Mikulec
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Policajným prezidentom bude pravdepodobne Štefan Hamran

Výberové konanie na šéfa polície vyhlásil rezort v polovici októbra, už vtedy však pripustil, že po schválení novely ho pravdepodobne vyberie minister. Riaditeľa inšpekcie ministerstvo vnútra hľadalo od 17. júna. Po ukončení prihlasovania došlo v auguste k vymenovaniu výberovej komisie. Ďalšie kroky nezrealizovali.


Podľa nového znenia zákona minister predloží kandidáta na funkciu policajného prezidenta alebo riaditeľa ÚIS Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť na verejné vypočutie. Vypočutie má mať iba konzultačný charakter, jeho závery nebudú pre ministra záväzné. Následne minister vymenuje policajného prezidenta alebo predloží návrh na riaditeľa inšpekcie na vymenovanie vládou.


Miesto policajného prezidenta sa uvoľnilo po odchode Petra Kovaříka. Políciu dočasne vedie Štefan Hamran, ktorého minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) označil za svojho prioritného kandidáta na funkciu. Minister vnútra pripustil, že kandidáti budú dvaja, meno potenciálneho súpera dočasného policajného prezidenta neprezradil. 


Miesto riaditeľa ÚIS sa uvoľnilo po odvolaní Adriána Szabóa, ktorý viedol inšpekciu od roku 2018. Vedením úradu bol po ňom poverený Peter Scholtz, ktorého zadržali spolu so štvoricou vyšetrovateľov 13. septembra. Krajský súd v Bratislave ich 1. októbra prepustil z väzby na slobodu a skonštatoval, že ich trestné stíhanie je neopodstatnené. Úrad inšpekčnej služby má za dočasného šéfa Roberta Mika. 

Domov
Zdieľať
Diskusia