Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
29. decembra 2021, 15:21
Čas čítania 0:34
Tímea Krauszová TASR

Branislav Gröhling: Ak nezvýšime platy, koncom roka 2022 môže chýbať až 1 300 učiteľov

NEWS BRANISLAV GRÖHLING ŠKOLSTVO
Uložiť Uložené

Vyplýva to z výpočtov Inštitútu vzdelávacej politiky.

Koncom roka 2022 môže chýbať v školstve až 1 300 učiteľov, vyplýva to z výpočtov Inštitútu vzdelávacej politiky. Uviedol to pre TASR minister školstva Branislav Gröhling. Ako možné riešenie vníma zvýšenie platov učiteľov.

Bez peňazí prídeme o učiteľov

Systémovým riešením podľa šéfa rezortu školstva je zvýšenie platov učiteľov. Na to však potrebuje peniaze od ministerstva financií. Aj preto sa snažia prísť aj s inými možnosťami.

„Napríklad je to uhrádzanie doučovania pre učiteľov alebo aj stabilizačné odmeny. Ku koncu roka sme posielali školám odmeny v sume 250 eur na zamestnanca, ktoré môže riaditeľ prerozdeliť podľa potrieb danej školy, napríklad aby udržal alebo získal učiteľov nedostatkových predmetov,“ povedal Gröhling. Peniaze môžu dať učiteľom aj za výkon či aktivitu a motivovať tak tých šikovných.

Príplatky sú však len doplnkové riešenie. Tým základným opatrením je podľa neho výrazné zvýšenie platov učiteľov a na to potrebujú prostriedky od ministerstva financií.

Domov
Zdieľať
Diskusia