Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. decembra 2021, 18:05
Čas čítania 0:50
Ivan Koribanič

Nórska reklama o Santa Clausovi ako gayovi má obrovský úspech. Niektorí však hovoria o Santovej nevere pani Clausovej

Nórska reklama o Santa Clausovi ako gayovi má obrovský úspech. Niektorí však hovoria o Santovej nevere pani Clausovej
Zdroj: TASR/AP (ilustrační foto)
NEWS NÓRSKO SANTA CLAUS VIANOCE
Uložiť Uložené

Nórska pošta chcela touto reklamou osláviť 50. výročie zrušenia zákona zakazujúceho vzťahy medzi osobami rovnakého pohlavia.

Nórska štátna pošta Posten priniesla na obrazovky zaujímavú reklamu. Hlavnými postavami sú Santa a muž, ktorý mu píše list. „Všetko, čo chcem na Vianoce, si ty,” odkazuje Santovi. Vyvrcholením reklamy je štedrovečerné stretnutie Santu a muža. Tí sa následne pobozkajú. Štvorminútové video sa okamžite stalo hitom. Má vyše 2 milióny pozretí, píše BBC.


„Chceli sme osláviť 50. výročie zrušenia zákona zakazujúceho vzťahy medzi osobami rovnakého pohlavia,“ hovorí Monica Solberg, marketingová riaditeľka Postenu. Zároveň dodala, že dosah reklamy ju prekvapil. Hoci priznala očakávania, že to bude rozoberané, no nie v takomto rozsahu.

Veľa ľudí reklamu prijalo v pozitívnom svetle. Našli sa však takí, ktorí o videu tvrdia, že postavu Santu sexualizuje. Objavili sa aj názory, že takýto príbeh hovorí o Santovej nevere pani Clausovej.

Nórsko je v otázke homosexuality otvorená krajina. V mnohých častiach sveta by však šlo o kontroverziu. Jeden z prieskumov dokonca naznačil, že mnohí v Spojenom kráľovstve považujú postavu otca Vianoc ako gaya ako neprijateľnú možnosť. Anketa zahŕňa odpovede rôznych vekových skupín.

Až do roku 1972 bola homosexualita v Nórsku trestným činom. Aktivistka Kim Friele sa neutíchajúcou kampaňou zaslúžila o zrovnoprávnenie homosexuálov.

Domov
Zdieľať
Diskusia