Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
21. decembra 2021, 22:04
Čas čítania 0:50
Martin Adam Pavlík TASR

Vidíme prichádzať ďalšiu búrku, vraví o dominancii omikronu v Európe regionálny riaditeľ WHO

Vidíme prichádzať ďalšiu búrku, vraví o dominancii omikronu v Európe regionálny riaditeľ WHO
Zdroj: Getty Images/TPG
NEWS KORONAVÍRUS OMIKRON WHO
Uložiť Uložené

Hans Kluge to povedal po pracovnom stretnutí s rakúskym ministrom zdravotníctva Wolfgangom Mücksteinom vo Viedni.

V súvislosti s omikronom neutíchajú obavy, práve naopak, po celom svete rastie znepokojenie. A nielen v laickej verejnosti, ale aj u kompetentných odborníkov. Riaditeľ Regionálneho úradu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu Hans Kluge v utorok varoval pred ďalšou blížiacou sa búrkou v súvislosti s nárastom počtu prípadov variantu omikron v Európe. Správu priniesla agentúra DPA.

„V prípade omikronu máme stále veľa nezodpovedaných otázok, avšak už teraz vieme, že tento variant sa stáva dominantným v krajinách ako Dánsko či Portugalsko. V Británii sa už stal dominantným. Vidíme prichádzať ďalšiu búrku,“ povedal regionálny riaditeľ WHO po pracovnom stretnutí s rakúskym ministrom zdravotníctva Wolfgangom Mücksteinom vo Viedni.

Koronavírus.
Koronavírus. Zdroj: Pixabay


Variant omikron na starom kontinente po prvý raz potvrdili pred necelými štyrmi týždňami. Jeho výskyt už evidujú úrady v 38 z 53 štátov, ktoré WHO ráta do európskeho regiónu. V priebehu niekoľkých nasledujúcich týždňov sa podľa Klugeho stane nový variant dominantným vo viacerých krajinách Európy a ešte viac zaťaží národné systémy zdravotnej starostlivosti.

„Veľký objem nových infekcií by mohol viesť k väčšiemu počtu hospitalizácií a k rozsiahlemu narušeniu zdravotných systémov a iných kritických služieb,“ dodal regionálny šéf WHO. Ako sme dnes informovali, ďalšie prípady omikronu zachytili aj na Slovensku. Dokopy je u nás potvrdených sedem prípadov, avšak úrad verejného zdravotníctva nevylúčil, že reálny výskyt tohto variantu na Slovensku je vyšší.

Domov
Zdieľať
Diskusia