Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. januára 2022, 12:30
Čas čítania 9:49
Ivan Koribanič

Slzy, plač, ale aj radosť a úsmev. Slovensko si bude na športové momenty roku 2021 pamätať ešte dlho

Slzy, plač, ale aj radosť a úsmev. Slovensko si bude na športové momenty roku 2021 pamätať ešte dlho
Zdroj: TASR/Pavol Zachar, TASR/Martin Baumann,
ŠPORT CHRISTIAN ERIKSEN OLYMPIJSKÉ HRY PETRA VLHOVÁ ŠK SLOVAN BRATISLAVA SLOVENSKÁ FUTBALOVÁ REPREZENTÁCIA SLOVENSKO ŠPORT
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Rok 2021 priniesol v slovenskom športe množstvo momentov, ktoré sa hrubými písmenami zapíšu do dejín.

Filip Polášek

Dvadsiateho prvého februára 2021 sa v Melbourne približne o 6.45 h ráno nášho času ozval z arény Rod Laves hlasný výkrik. Zatiaľ čo mužský hlas rezonoval v ušiach divákov, na obraze sme videli prežehnávajúceho sa tenistu. Presne takto vyzerali prvé sekundy po tom, čo sa Slovák Filip Polášek s Chorvátom Ivanom Dodigom stali víťazmi tenisovej štvorhry na Australian Open. Pre Slovensko šlo o historický moment, pretože sa to nikdy nikomu predtým nepodarilo. V roku 2002 to dokázala Daniela Hantuchová, tá však zvíťazila v zmiešanej štvorhre mužov a žien.

Zisk historického titulu z Australian Open znamenal pre slovensko-chorvátske duo posun medzi elitnú desiatku deblového rebríčka. Ivanovi Dodigovi patrila 9. priečka, Polášek uzatváral top 10. Do rebríčka obom pribudlo 2 000 bodov. Za víťazstvo na turnaji získali 600-tisíc austrálskych dolárov, čo je v prepočte približne 383-tisíc eur. Ide však o sumu pred zdanením. 


Vo finálovom zápase dokázali Ivan s Filipom poraziť obhajcov titulu Američana Rajeeva Rama a Brita Joea Salisburyho. Zápas trval hodinu a pol. Slovák s Chorvátom pritom svojim súperom nedovolili uhrať ani jeden set. Presvedčivo tak zvíťazili 2 : 0. Hoci šlo o prvé podobné finále pre Filipa Polášeka, práve on hral s kľudom Angličana a nerobil žiadne chyby. Neraz dokonca aj potiahol svojho spoluhráča. 

Filip Polášek.
Filip Polášek. Zdroj: TASR/Pavol Zachar


Na turnaji odohrali dokopy šesť zápasov. Ich neuveriteľnú formu potvrdzuje to, že za celý čas stratili iba dva sety. Jedinečnosť tomu dodáva aj príbeh Filipa Poláška. Ten musel v roku 2013 ako 27-ročný predčasne ukončiť svoju tenisovú kariéru. Počas zápasov totiž cítil bolesť v ľavej nohe. Až neskôr sa lekárom podarilo zistiť, že príčinou je chrbtica. Na nej sa mu tvorili výrastky, ktoré tlačili na nervy. 


Trvalo päť rokov, kým sa Filip definitívne zotavil a vrátil k profesionálnemu tenisu. Vytvoril pár s Chorvátom Ivanom Dodigom. Hneď na ich druhom spoločnom turnaji vo Wimbledone v roku 2019 sa im podarilo dostať až do semifinále. Približne o mesiac neskôr dokonca vyhrali turnaj Master 1000 v americkom Cincinnati.


Vrcholom ich spolupráce bol práve titul na Australian Open. Po dvoch rokoch sa v predposledný júlový deň rozhodli spoluprácu ukončiť. „Ďakujem Ti, Ivan Dodig, za spoluprácu a všetky úspechy, ktoré sme spolu dosiahli. Želám všetko dobré v ďalšej kariére vrátane zisku olympijskej zlatej medaily v Tokiu,“ napísal Filip Polášek na svojom Instagrame. Podobné vrúcne slová opätoval aj Ivan Dodig svojmu bývalému partnerovi.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Filip Polasek (@filip_polasek_slovakia)


Už o sedem dní neskôr odohral Filip Polášek prvý zápas s novým spoluhráčom. Stal sa ním Austrálčan John Peers. V americkom Washingtone svoj úvodný zápas prehrali. Prvá výhra prišla až v treťom zápase. V súčasnosti je v rámci deblového rebríčka Filip na 9. mieste. Ivan Dodig klesol na 12. miesto. Hneď za Chorvátom je na 13. mieste John Peers.

Petra Vlhová

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 108057 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké ďalšie úspechy zaznamenal slovenský šport v uplynulom roku.
  • Že dôležité športové momenty nemusia byť iba tie šťastné.
  • Slová športovcov bezprostredne po ich úspechoch.
  • Top športový moment podľa Refresheru.
Domov
Zdieľať
Diskusia