Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. decembra 2021, 16:23
Čas čítania 1:15
Ema Stanovská

Štát začína bojovať proti lekárom, ktorí šíria hoaxy o covide. Sankcie hrozia každému, kto označí vakcínu za podvod

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Úrad zriadil aj etickú komisiu, ktorá bude reagovať na hoaxy lekárov.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou začal preverovať piatich lekárov, ktorí šíria dezinformácie o covide a očkovaní. Hrozí im aj odobratie licencie. ÚDZS o tom informuje na svojej stránke.

„Úrad bude prijímať opatrenia voči takýmto lekárom, a to v podobe ukončenia spolupráce až po návrhy na zrušenie licencie či podania na Disciplinárnu komisiu Slovenskej lekárskej komory (SLK),“ spresnil úrad, ktorý na rokovaní s novým vedením SLK inicioval vzájomnú spoluprácu.

UDZS preveruje lekárov Štefana Hrušovského, Andreja Janca, Jána Lakotu, Petra Liptáka a Michala Pijáka. V prípade Liptáka už ukončili prvé disciplinárne konanie, po ktorom dostal pokutu vo výške 500 eur. Takúto sankciu však úrad nepovažuje za dostatočnú, pretože Lipták stále verejne odporúča liečbu v rozpore s výsledkami vedeckého poznania.  

Vo verejnej databáze lekárov Zzz napríklad píše: „Zabezpečíme vám veľmi účinnú liečbu (ivermektín, izoprinozín), ktorá najlepšie účinkuje na začiatku ochorenia, a to až v 80 – 100 %.“ Ten je podľa Denníka N schválený už len na liečbu parazitárnych ochorení. Lekári tiež varujú, že má vážne vedľajšie účinky a že ho ľudia berú v nebezpečne vysokých dávkach.

Spolupráca s generálnou prokuratúrou

ÚDZS chce iniciovať spoluprácu aj s ministerstvom spravodlivosti a generálnou prokuratúrou. „Pri plnom rešpekte k právu na slobodu prejavu je s ohľadom na fakty neakceptovateľné, aby lekár spochybňoval existenciu ochorenia COVID-19, označoval vakcínu za podvod alebo namiesto vakcíny odporúčal lieky, ktoré nie sú na liečbu tohto ochorenia registrované.“


S cieľom zbierania skúseností úrad začal aj rokovania s rakúskou lekárskou komorou (ÖAK), ktorá od vypuknutia pandémie spustila disciplinárne konania približne 50 lekárov z vlastných radov, ktorí spochybňujú COVID-19. „V niekoľkých prípadoch už ÖAK pozastavila výkon povolania, v jednom prišiel lekár, ktorý vystavil sporné potvrdenie o oslobodení od nosenia rúška, o licenciu,“ povedala predsedníčka úradu Renáta Bláhová.


Úrad taktiež informuje, že s účinnosťou od 1. 1. 2022 zriadil etickú komisiu. Tento poradný orgán predsedníčky úradu bude pravidelne vyhodnocovať dostupné podnety. Cieľom etického prieskumu bude podľa ÚDZS reagovať na hoaxy šírené niektorými lekármi.

Domov
Zdieľať
Diskusia