Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. decembra 2021, 16:30
Čas čítania 7:26
Eduard Starkbauer

„Šimpanz či orangutan by vás vedeli aj zabiť.“ Nazreli sme do sveta chovu opíc na Slovensku, čoskoro bude nelegálny

„Šimpanz či orangutan by vás vedeli aj zabiť.“ Nazreli sme do sveta chovu opíc na Slovensku, čoskoro bude nelegálny
Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer
ZAUJÍMAVOSTI DOMÁCE ZVIERATÁ ZVIERACIA RÍŠA
Uložiť Uložené

Chovateľov opíc na Slovensku je len zopár a nad novým zákonom krútia hlavou. Malé opičky sú podľa nich neškodná chovateľská vášeň. Predkladatelia zákona, ktorý chov zakazuje, hovoria, naopak, o nelegálnom obchode so vzácnymi druhmi aj krutosti.

Domáci chov opíc na Slovensku čoskoro skončí. Parlamentom prešiel v druhom čítaní zákon, ktorý od nového roka zakazuje chov a množenie divokých zvierat. Okrem veľkých mačkovitých šeliem a medveďov sa vzťahuje aj na primáty, ktoré si už chovatelia môžu nechať len na dožitie. Refresher sa rozprával s predkladateľmi zákona aj s chovateľmi opíc, ktorí okrem bezmocnosti cítia aj hnev.

Na planéte opíc pri TrnaveAdam Šmehýl chová opice v malej obci pri Trnave. Na pozemku v zástavbe rodinných domov vybudoval za osem rokov s prispením otca a priateľky  životný priestor pre desiatky exemplárov siedmich druhov opíc.

Chovateľstvo opíc považuje za splnený sen. V komunite zvieracích zanietencov je to podľa neho považované za vrchol kumštu. Spomína, že zatiaľ čo napríklad v USA je bežné chovať jednu opicu v domácnosti len tak pre radosť, na Slovensku vie len o ľuďoch s viacerými opicami. Primáty sú spoločenské zvieratá a mať len jedného považuje nielen za výrazne náročnejšie, ale aj za morálne nevhodné. 

Maxík a rodinka tamarínov

Prvá opica, s ktorou prídeme s Refresherom do kontaktu, je Maxík, päťmesačný saimiri vevericovitý. Jeho matka zomrela pri pôrode, a tak býva v pavilóne s mladším kamarátom. „Ak by samica prežila, mohli by žiť ako rodina aj s otcom. Ten by ho však teraz vnímal ako konkurenta a chcel by ho zabiť,“ vraví Šmehýl. 

Saimiri Maxík.
Saimiri Maxík. Zdroj: archív Adama Šmehýla

Opice nie sú monogamné zvieratá a Maxík sa môže v budúcnosti dočkať dvoch či piatich partneriek naraz. „Potrebuje hárem. Partnerky musí striedať. Ak by mal len jednu, uštval by ju. Samice našťastie nie sú žiarlivé.“

Odporúčané
Moja sliepka hrá v reklame na Kinekus a s kozou cvičíme agility. Stano je tréner zvierat (Rozhovor) Moja sliepka hrá v reklame na Kinekus a s kozou cvičíme agility. Stano je tréner zvierat (Rozhovor) 16. marca 2024, 12:30

Do pavilónu opíc sa dostávame podvečer, keď už sú zvieratá nakŕmené a spia. Ako prvá nás zaujme voliéra s pätnástimi spiacimi tamarínmi žltorukými. Po našom príchode sa rozlezú zo spoločného pelechu, v ktorom sa v spánku túlili, a zvedavo si nás obzerajú.

Adam Šmehýl s Joeom I.
Adam Šmehýl s Joeom I. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

„Všetky sú súčasťou jednej rodiny a sú zvyknuté žiť pohromade. Všetci v skupine rešpektujú hierarchiu, starší súrodenci sa musia starať o mladších a nosievajú ich na chrbte. Pri niektorých druhoch dokonca otec mláďat či staršie deti zvyknú pomáhať aj pri pôrodoch, odhryznú pupočnú šnúru a čistia mláďatá. Majú to zakódované milióny rokov v génoch. Ľudia sa od nich majú čo učiť,“ vysvetľuje Šmehýl.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 107497 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či chová niekto na Slovensku šimpanza či gorilu.
  • Čo patrí do jedálnička primátov.
  • Koľko rokov sa môže dožiť malpa v zajatí.
  • Ako súvisí pašeráctvo s chovom opíc.
  • Čím zdôvodňujú autority zákaz množenia primátov.
Domov
Zdieľať
Diskusia