Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
9. decembra 2021, 16:13
Čas čítania 0:45
Martin Adam Pavlík

Ľudia narodení po roku 2008 si na Novom Zélande nikdy nebudú môcť kúpiť cigarety. Krajina prichádza s prelomovým zákonom

Ľudia narodení po roku 2008 si na Novom Zélande nikdy nebudú môcť kúpiť cigarety. Krajina prichádza s prelomovým zákonom
Zdroj: Pixabay
ZAUJÍMAVOSTI CIGARETY NOVÝ ZÉLAND TABAK
Uložiť Uložené

Tento krok je súčasťou rozsiahleho zásahu proti fajčeniu, ktorý vo štvrtok oznámilo novozélandské ministerstvo zdravotníctva.

Nový Zéland chce od budúceho roka prijať kuriózny zákon. Ako píše BBC, nikto, kto sa tam narodil po roku 2008, si v krajine nebude môcť počas svojho života kúpiť cigarety ani tabakové výrobky. „Chceme zabezpečiť, aby mladí ľudia nikdy nezačali fajčiť,“ vyhlásila ministerka zdravotníctva Ayesha Verall.

Tento krok je súčasťou rozsiahleho zásahu proti fajčeniu, ktorý vo štvrtok oznámilo novozélandské ministerstvo zdravotníctva. Lekári a ďalší odborníci na zdravotníctvo v krajine privítali popredné svetové reformy, ktoré obmedzia prístup k tabaku a obmedzia hladinu nikotínu v cigaretách.

Podľa profesorky Janet Hookovej z Univerzity v Otagu tento krok pomôže ľuďom prestať fajčiť alebo prejsť na menej škodlivé produkty a zníži pravdepodobnosť závislosti mladých ľudí od nikotínu. Iní však varujú, že opatrenie môže mať aj negatívny vplyv.

cigarety
Zdroj: Unsplash/Julia Engel/volně k užití


Môže totiž vzniknúť čierny trh s tabakom. Tento argument ministerstvo zdravotníctva uznáva, no poznamenáva, že colnice v tomto prípade budú potrebovať viac zdrojov na presadzovanie hraničnej kontroly.

Vláda už zaviedla aj rozsiahle kontroly tabaku vrátane výrazného obmedzenia miest, kde možno cigarety predávať, aby ich odstránila zo supermarketov a obchodov na rohu. Podľa úradníkov sa počet obchodov oprávnených predávať cigarety drasticky zníži z terajších približne 8 000 na 500.

Domov
Zdieľať
Diskusia