Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. decembra 2021, 15:21
Čas čítania 0:49
Ema Stanovská

Elon Musk chce budúci rok zaviesť prvý čip do ľudského mozgu. Pomôcť by mal najmä pacientom s poranením miechy

Elon Musk chce budúci rok zaviesť prvý čip do ľudského mozgu. Pomôcť by mal najmä pacientom s poranením miechy
Zdroj: TASR
NEWS ELON MUSK
Uložiť Uložené

Čip by mal pomôcť „obnoviť funkčnosť celého tela“.

Elon Musk v rozhovore pre The Wall Street Journal povedal, že dá prvýkrát implantovať do ľudského mozgu svoj mikročip Neuralink. Malo by sa tak stať už budúci rok. Prví, ktorí dostanú čip, budú pacienti s vážnymi poraneniami miechy. Takýmto pacientom by mal pomôcť obnoviť funkčnosť celého tela. Informoval o tom Insider.

Na opiciach funguje dobre

Muskov mikročip je určený na lekárske využitie, ako je liečba vážnych poranení miechy a neurologických porúch, a to tak, že zaznamenáva a stimuluje mozgovú aktivitu. „Neuralink funguje veľmi dobre na opiciach. Robíme veľa testov a ukazuje sa, že ide o veľmi bezpečné a spoľahlivé zariadenie. Je možné ho aj bezpečne odstrániť.“

„Pokrok sa zrýchli, keď čip implantujeme do ľudského mozgu. S opicami je náročné viesť konverzácie,“ vtipkoval.

Miliardár momentálne čaká na schválenie vládnej Správy potravín a liečiv (FDA). Prvú implantáciu do ľudského mozgu odhadol na rok 2022. Podľa Muska sú „štandardy Neuralinku na implantáciu tohto zariadenia podstatne vyššie, ako požaduje FDA“.

Odporúčané
Prečo sa mocní boja AI? Pauzu vo vývoji technológií žiadajú Elon Musk aj spoluzakladateľ Applu Prečo sa mocní boja AI? Pauzu vo vývoji technológií žiadajú Elon Musk aj spoluzakladateľ Applu 13. apríla 2023, 16:30

Muskova spoločnosť Neuralink, ktorá sa zaoberá možnosťou zavedenia technológií do ľudského mozgu, vznikla v roku 2016. Je to jediná spoločnosť na svete s takýmto zameraním.

Domov
Zdieľať
Diskusia