Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. novembra 2021, 14:07
Čas čítania 1:30
Ivan Koribanič

Black Friday bol v USA skutočne black. Nákupné centrá boli epicentrom prestreliek, vrážd a krádeží

Black Friday bol v USA skutočne black. Nákupné centrá boli epicentrom prestreliek, vrážd a krádeží
Zdroj: Getty Images/Ross Mantle
NEWS BLACK FRIDAY USA
Uložiť Uložené

Podobne ako celý svet, aj USA majú za sebou Black Friday. Ten sa, žiaľ, skončil tragédiou.

Nákupné centrum Southpoint Mall v Durhame v Severnej Karolíne bolo počas Black Friday epicentrom prestrelky. Následkom zastrelenia zomreli traja ľudia, medzi nimi aj 10-ročné dieťa. Ďalší traja utrpeli zranenia, ktoré neboli život ohrozujúce, píšu Yahoo News. Jeden z páchateľov bol zadržaný. Ďalší útočníci z miesta činu ušli. Polícia sa domnieva, že incident nebol náhodný.

Ľudia si z obchodov robili provizórne kryty

Krátko po 15.00 h počuli ľudia v nákupnom centre Tacoma Mall vo Washingtone opakovanú streľbu. „Ľudia po sebe v panike šliapali, po eskalátore behali hore-dole,“ povedala Raleigh Aleahová Marrová, ktorá bola v čase streľby na nákupoch s kamarátkou.

Pri potravinovom dvore prerástla hádka do streľby. Totožnosť strelca sa polícii nepodarilo identifikovať, no na mieste činu po sebe zanechal jednu obeť. Jej zdravotný stav nebol v tom čase známy. Na celú paniku si spomínajú aj ďalší nakupujúci. „Akurát sme dojedli, chystali sme sa odísť. Vtom som počula asi šesť výstrelov,“ povedala Daisey Dockterová. „Všetci sme začali bežať k dverám. Bol tam však obrovský dav ľudí, ktorý sa tlačil,“ uzavrela.

Odporúčané
Vojta (Mullet na tripu) prešiel celé USA stopom a bez peňazí: Na odvoz som čakal 14 hodín, v Grand Canyone ku mne prišiel medveď Vojta (Mullet na tripu) prešiel celé USA stopom a bez peňazí: Na odvoz som čakal 14 hodín, v Grand Canyone ku mne prišiel medveď 5. februára 2024, 9:30

Obchodné centrum bolo bezprostredne po incidente evakuované a zabezpečené. Niekoľko obchodov slúžilo ako úkryt, kde sa vystrašení ľudia mohli schovať. „Naše dvere boli zamknuté. Nikto nemohol vojsť. Prijali sme ľudí, ktorí sa očividne báli. Bola tam jedna úbohá mama s dcérou,“ opísal situáciu Peyton Comstock.

Hromadným prepadnutiam nezabránili ani posilnené hliadky

Niekoľko obchodov v USA zažilo lúpeže väčších skupín ľudí. Zabrániť tomu chcelo napríklad policajné oddelenie v Los Angeles, ktoré v rámci Black Friday posilnilo svoje hliadky. Reagovalo na lúpež v obchode Bottega Veneta, kde veľká skupina ľudí ukradla neznáme množstvo tovaru. 

V Lakewoode zase skupina ôsmich ľudí mala zálusk na náradie zo stavebnín Home Depot. Zlodeji odcudzili kladivá a páčidlá. Celkovú hodnotu ukradnutých vecí vyčíslila polícia na 400 dolárov.

Po sérii krádeží v Baverly Center a Topanga Mall posilnila miestna polícia hliadky vo veľkých nákupných štvrtiach. Za pomoci kalifornských diaľničných hliadok chcel náčelník Michel Moore dosiahnuť väčší pokoj. „Vieme, že keď sú policajti viditeľní, máme bezpečnejšie štvrte, sme bezpečnejšie mesto,“ povedal pre miestne rádio.

Azda najväčšiu krádež zaznamenali v Minnesote, kde skupina približne 30 ľudí ukradla elektroniku. Zlodejom sa podarilo uniknúť ešte pred príchodom polície, informovalo policajné oddelenie v Burnsville. Doposiaľ podľa oficiálneho vyjadrenia nedošlo k žiadnemu zatknutiu a nie je ani zrejmé, v akej hodnote bol ukradnutý tovar.

Domov
Zdieľať
Diskusia