Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. novembra 2021, 20:32
Čas čítania 0:41
Eduard Starkbauer TASR

V Pekingu vznikne prvá „robotická“ taxislužba v otvorenej premávke

V Pekingu vznikne prvá „robotická“ taxislužba v otvorenej premávke
Zdroj: Unsplash / @imchenyf
TECH ČÍNA ELEKTROMOBILY
Uložiť Uložené

Prevádzkovateľ služby sľubuje do desiatich rokov expanziu do stovky miest

Čínsky technologický koncern Baidu spolu so startupom Pony.ai dostal tento týžden oficiálne zelenú na spustenie robotickej taxislužby. Tá bude fungovať v Pekingu v rámci presne vymedzenej oblasti s veľkosťou 60 štvorcových kilometrov. Baidu tvrdí, že ide o historický moment. Podobná služba bude totiž prvý raz spustená v otvorenej premávke.

Služba získala povolenie na ostrú prevádzku po tom, ako už od mája fungovala v rámci pekinského priemyselného parku Shougang Park. Do štyroch rokov plánuje pôsobiť v 60 mestách a v roku 2030 ráta s rovnou stovkou sídiel.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Lexi Anderson

Autonews.com označuje štart služby za opatrný. Obyvatelia čínskej metropoly budú mať spočiatku k dispozícii iba 67 vozidiel. Tie budú môcť zákazníci nájsť na jednom zo 600 stanovíšť.

Odporúčané
Šofér, ktorý zomrel pri nehode tesly na diaľnici, krátko predtým vychvaľoval na Tiktoku jej autonómny režim Šofér, ktorý zomrel pri nehode tesly na diaľnici, krátko predtým vychvaľoval na Tiktoku jej autonómny režim 21. mája 2021, 7:24

Hovorca Baidu pred týždňom oznámil, že jeho autá stihli v rámci testovacích jázd prejsť už vyše 15 miliónov kilometrov. Prezradil aj to, že cena za jazdu bude približne na úrovni prémiových taxislužieb v Číne.

Startup Pony.ai, ktorý je lídrom v oblasti autonómnych vozidiel, pôsobí okrem Číny aj v americkom Silicon Valley. V USA získal aj licencie na testovanie svojich technológií.

Domov
Zdieľať
Diskusia