Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. novembra 2021, 15:32
Čas čítania 0:52
Eduard Starkbauer

Kryptomena JRR Token je minulosťou. Jej vývojári poškodili meno autora

Kryptomena JRR Token je minulosťou. Jej vývojári poškodili meno autora
Zdroj: New Line Cinema
NEWS KRYPTOMENY PÁN PRSTEŇOV
Uložiť Uložené

Vývojári kryptomeny nemali od správcov pozostalosti J. R. R. Tolkiena žiadne povolenie. Na súde neuspeli a celá aféra ich vyjde pekne draho.

Právnici poverení správou pozostalosti po J. R. R. Tolkienovi tvrdili, že názov kryptomeny až príliš pripomína meno autora trilógie Pán prsteňov či Hobita. So žalobou sa obrátili na Svetovú organizáciu pre duševné vlastníctvo (WIPO) len deň po tom, ako sa mena začala predávať. Podľa BBC svoj spor s vývojármi kryptomeny vyhrali.

Dizajn dnes už neprístupnej internetovej stránky jrrtoken.com sa inšpiroval filmovými adaptáciami Tolkienových diel. Rovnako aj v sloganoch vývojárov JRR Tokenu boli zrejmé odkazy na dielo zosnulého anglického autora. Podľa ich slov sa mal JRR Token stať „tokenom, ktorý bude vládnuť všetkým“.

Kryptomeny, ilustračné foto.
Kryptomeny, ilustračné foto. Zdroj: Getty Images/Chesnot

Vývojári kryptomeny, ktorí budú musieť uhradiť súdne trovy oboch strán, sa obhajovali tým, že „neboli motivovaní zlým úmyslom; ich produkt údajne mal cieľ Pána Prsteňov iba parodovať“.

Ani skratka „JRR“ podľa nich neodkazovala na krstné mená Tolkiena. Tvrdia, že bola skratkou anglických slov „Journey through Risk to Reward“, čiže putovanie cez riziko za odmenou.

Odporúčané
Koľko by si mal dnes peňazí, ak by si pred desiatimi rokmi investoval do bitcoinu, akcií Netflixu alebo si kúpil byt v Bratislave? Koľko by si mal dnes peňazí, ak by si pred desiatimi rokmi investoval do bitcoinu, akcií Netflixu alebo si kúpil byt v Bratislave? 17. mája 2023, 14:30

Právnik Steven Maier rozhodnutie okomentoval tým, že „správca pozostalosti autora má plné právo chrániť Tolkienovo meno a obsah jeho tak veľmi milovaných kníh“. Maier rovnako verí, že „týmto rozhodnutím prišlo k vyslaniu jasného signálu, že nikto nemá právo bezdôvodne sa obohacovať na mene autora“.

Len pred mesiacom sa prevalil škandál so SQUID coinom – menou inšpirovanou seriálom Squid Game. Jej vývojári sa bez vedomia Netflixu a vďaka dôverčivým klientom obohatili o 3,3 milióna dolárov.

Domov
Zdieľať
Diskusia