Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. novembra 2021, 18:46
Čas čítania 1:09
Tímea Krauszová

Kim Čong-un zakázal obyvateľom nosiť kožené kabáty. Vraj je to znevažujúce voči jeho osobe

Kim Čong-un zakázal obyvateľom nosiť kožené kabáty. Vraj je to znevažujúce voči jeho osobe
Zdroj: Getty Images/Korea Summit Press Pool
NEWS KIM ČONG-UN SEVERNÁ KÓREA
Uložiť Uložené

Severokórejský vládca sa stal módnou ikonou.

Severokórejský líder Kim Čong-un miluje svoj kožený kabát natoľko, že chce byť jediný, kto má podobný kúsok vo svojom šatníku. Podľa správ z miestnych médií svojim obyvateľom zakázal, aby si kupovali lacné repliky kabáta, v ktorom ho médiá odfotili napríklad pri teste rakiet.

Namiesto toho podľa portálu Daily Beast ľuďom odporúča, aby pracovali tvrdšie a pomohli svojej krajine prekonať ekonomické ťažkosti.

Módna ikona

V Severnej Kórei majú podľa reportáží a hlásení novinárov či špiónov veľa problémov. Bojujú s hladom, zrejme aj s pandémiou a najmä s chudobou. Väčšina z 25 miliónov obyvateľov krajiny si sotva môže dovoliť obyčajné oblečenie, nieto drahý a luxusný kožený kabát.

Jeho napodobeniny z lacnejších materiálov sa však stali hitom a najväčšej popularite sa tešia v hlavnom meste Pchjongjang. Kožené kabáty nosia vyššie postavení členovia armády, štátni úradníci či členovia úradujúcej politickej strany.

Kim Čong-un
Zdroj: TASR/AP

Podľa spravodajskej agentúry Radio Free Asia, ktorú podporujú Spojené štáty americké, úrady trestajú obyvateľov, ktorých prichytia v kožených napodobeninách. Vraj Kim Čong-una urážajú napodobňovaním módneho vkusu.

Odporúčané
V obchode sa prechádzali komparzisti a z hotela nás nepustili na ulicu. Jozef Zelizňák rozpráva o svojej ceste do KĽDR (Rozhovor) V obchode sa prechádzali komparzisti a z hotela nás nepustili na ulicu. Jozef Zelizňák rozpráva o svojej ceste do KĽDR (Rozhovor) 23. februára 2024, 9:30

Severokórejského diktátora prvýkrát v koženom kabáte odfotili v roku 2019, odvtedy sa tento kus oblečenia stal veľmi vyhľadávaným. Hoci sa severokórejský vodca stal módnou ikonou, meno jeho dvorného dizajnéra dodnes nie je známe.

Spočiatku do krajiny privážali kabáty z pravej kože z Číny, ktoré si kupovali tí najbohatší. No čoskoro začali štýl napodobňovať miestne továrne, ktoré kabáty vyrábajú z koženky. Ulice Severnej Kórey teraz brázdi tzv. módna polícia: zakázané kabáty konfiškuje predavačom aj obyvateľom, ktorí ich majú na sebe, informujú miestne médiá.

Kim Čong-un
Zdroj: TASR/AP

„Nosiť oblečenie, ktoré má vyzerať ako najvyššia dôstojnosť, je nečistý trend, ktorý sa snaží spochybniť autoritu najvyššej dôstojnosti,“ povedal pre Radio Free Asia nemenovaný zdroj. Podľa tohto zdroja platí zákaz nosiť kožené kabáty, pretože je v kompetencii vládnucej strany, aby rozhodla, kto ich nosiť môže.

Domov
Zdieľať
Diskusia