Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. novembra 2021, 7:55
Čas čítania 1:19
Daniel Mikolášik TASR

Vláda dnes prerokuje nové protipandemické opatrenia. Chcú pomôcť preťaženým nemocniciam

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Čo všetko bude mať vláda na stole?

Nové opatrenia, ktoré majú pomôcť preťaženým nemocniciam a motivovať k očkovaniu proti covidu-19, má v stredu prerokovať vláda. Avizovali to v utorok viacerí predstavitelia koalície s tým, že potvrdili predbežnú dohodu z koaličnej rady.

Neprezradili však, či pôjde o tvrdý lockdown alebo iba o sprísnenie súčasných opatrení bez úplného uzavretia krajiny. To by malo byť zrejmé až po rokovaní kabinetu. Proti tvrdému lockdownu sa stavia najmä strana SaS. 

Predsedníčka zdravotníckeho výboru a poslankyňa z klubu SaS tvrdí, že vláda by nemala brať do úvahy len názory konzília odborníkov, ale aj sociológov. V rozhovore pre Refresher vysvetľuje, prečo je proti prísnemu lockdownu pre všetkých.

Odporúčané
Jana Bittó Cigániková: Ak zavedieme najprísnejší lockdown, záujem o očkovanie nestúpne (Videorozhovor) Jana Bittó Cigániková: Ak zavedieme najprísnejší lockdown, záujem o očkovanie nestúpne (Videorozhovor) 23. novembra 2021, 18:30

Okrem toho bude vláda riešiť počty európskych delegovaných prokurátorov za Slovenskú republiku, pričom by sme mali mať o jedného viac. Zvýšenie počtu európskych delegovaných prokurátorov súvisí s reálnym počtom trestných vecí, ktoré v súvislosti so Slovenskou republikou zaregistroval Úrad európskej prokuratúry.

K 1. októbru eviduje 76 trestných vecí, z ktorých bolo v 39 prípadoch začaté trestné stíhanie. Zaregistrovaný počet v priebehu štyroch mesiacov existencie Európskej prokuratúry predstavuje 3/4 predpokladaných prípadov ročne.

Vláda
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Riešiť budú aj nový pamätník či protikorupčný program

Vláda má odsúhlasiť aj vznik pamätníka demokratickej revolúcie 1989 na bratislavskom Námestí slobody aj s alokáciou 200 000 eur na tento účel pre hlavné mesto SR. Schvaľovať má tiež aktualizáciu Národného protikorupčného programu, ako aj stratégiu celoživotného vzdelávania a poradenstva na roky 2021 – 2030. Publikovať má takisto oficiálne ospravedlnenie obetiam nezákonnej sterilizácie.


Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) predkladá na stredajšie rokovanie vlády návrh na ďalší odklad splatnosti poistného, tentoraz za november 2021. Platby sociálneho poistenia za tento mesiac by sa teda mali zaplatiť do 30. septembra 2024.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) by mal kabinet poveriť rokovaním s významnými investormi, pre ktorých by bol vhodnou lokalitou na umiestnenie investícií strategický park Valaliky na východe Slovenska. Vláda má zároveň schváliť začatie realizácie strategického parku Valaliky prostredníctvom spoločnosti MH Invest II a uložiť ministrovi financií za úlohu zabezpečenie finančných prostriedkov na začatie realizácie tohto strategického parku.

Domov
Zdieľať
Diskusia