Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. novembra 2021 o 15:28
Čas čítania 0:36
Jakub Paulík TASR

Nový subvariant koronavírusu delta: je zrejme nákazlivejší, ale menej často sa prejavia symptómy ochorenia

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Našťastie by nemal spôsobovať ťažší priebeh.

Odborníci z univerzity Imperial College v Londýne v novej štúdii skúmali subvariant koronavírusu delta AY.4.2. Podľa ich predbežných zistení je menej pravdepodobné, že sa u osoby nakazenej týmto subvariantom prejavia symptómy ochorenia covid-19.

„Vyzerá to tak, že (AY.4.2) je menej symptomatický, čo je dobré,“ tvrdí epidemiológ Paul Elliott. Autori štúdie uvádzajú, že ľudia s miernejšími symptómami roznášajú koronavírus menej a zároveň sa u nich znižuje riziko ťažkého priebehu.

Odporúčané
Terapeutka mi pustila rádio a odišla niečo vybaviť. To mala byť terapia, tvrdí Hana s hraničnou poruchou osobnosti Terapeutka mi pustila rádio a odišla niečo vybaviť. To mala byť terapia, tvrdí Hana s hraničnou poruchou osobnosti 15. novembra 2021 o 12:30

Na druhej strane odborníci predpokladajú, že AY.4.2 sa šíri rýchlejšie ako pôvodný variant delta. Nepreukázalo sa však, že by bol subvariant odolnejší voči dostupným vakcínam. AY.4.2 v Británii evidujú v 12 % zo sekvenovaných vzoriek. 

Z pozitívnych prípadov sa však iba pri 3 % prejavili bežné symptómy ochorenia covid-19. Pri pôvodnom víruse delta sa príznaky prejavujú asi v prípade polovice nakazených. Zo štúdie tiež vyplýva, že tretia dávka vakcíny u dospelých znižuje riziko nákazy v porovnaní s ľuďmi zaočkovanými dvomi dávkami až o dve tretiny.

Domov
Zdieľať
Diskusia