Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. novembra 2021, 17:54
Čas čítania 2:05
Daniel Mikolášik Lukáš Čelka TASR

Protivládne protesty v Bratislave: burácajúci dav kričí „Rúška dole“, muž pod Hradom napadol políciu sklenenou fľašou

NEWS NEŽNÁ REVOLÚCIA PROTEST PROTEST BRATISLAVA PROTESTY
Uložiť Uložené

Ohlásených je až 10 protivládnych protestov v hlavnom meste. Situáciu sledujeme priamo na mieste.

Aktualizácia o 18.17 h Počas toho, ako sa burácajúci dav presúval z protestu pred Národnou radou SR po Palisádach, jeden z protestujúcich zaútočil na políciu, po ktorej hodil sklenenú fľašu. Policajti muža okamžite spacifikovali a zadržali. Dav začal byť po tomto incidente agresívnejší, ľudia sa strkali a kričali na mužov zákona.

Policajti zatýkajú muža, ktorý po nich hodil sklenenú fľašu.
Policajti zatýkajú muža, ktorý po nich hodil sklenenú fľašu. Zdroj: Refresher/Samuel Majdek

Pri príležitosti 32. výročia Nežnej revolúcie sa dnes v Bratislave konajú viaceré protivládne protesty. Ohlásených je vo viacerých častiach hlavného mesta až 10 a zúčastňujú sa na nich stovky až tisícky ľudí. Polícia situáciu monitoruje.

Situácia je zatiaľ až na pár výnimiek pokojná

Na mieste je aj redakcia Refresheru. Situácia je zatiaľ vo väčšine prípadov pokojná. Ľudia skandujú, aby aktuálna vládna garnitúra okamžite odstúpila. Vraj nie je čas na referendum. Dav výrazne ožil, odkedy sa na pódium postavil poslanec Milan Mazurek (Republika), ktorý burcoval ľudí.

protest 17. novembra 2021
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Krajský policajný hovorca Michal Szeiff informoval, že popoludní spred Národnej rady (NR) SR predviedli 59-ročného muža na príslušné policajné oddelenie. Dôvodom bol údajne priestupok proti verejnému poriadku.


„Situáciu aj naďalej monitorujeme, v prípade, ak by došlo k narušeniu verejného poriadku alebo k páchaniu inej protiprávnej činnosti, polícia v zmysle zákona o Policajnom zbore využije všetky zákonné možnosti na zjednanie nápravy a obnovenie verejného poriadku,“ dodal Szeiff.

protest 17. novembra 2021
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Smer položil vence k Dubčekovmu pamätníku

Krátko popoludní sa pred parlamentom konalo zhromaždenie iniciované opozičným Smerom-SD. Predstavitelia strany položili vence k pamätníku Alexandra Dubčeka. Stovky ľudí pritom zaplnili námestie. Polícia však protestujúcich priamo k budove parlamentu nepustila.

Odporúčané
VIDEO: Toto predchádzalo potýčke s Matovičom na proteste za práva transrodových ľudí. Pokojný pochod odrazu narušil konflikt VIDEO: Toto predchádzalo potýčke s Matovičom na proteste za práva transrodových ľudí. Pokojný pochod odrazu narušil konflikt 3. mája 2023, 14:01

„Preto sme sem prišli, aby sme sa poklonili veľkému humanistovi, sociálnemu demokratovi Alexandrovi Dubčekovi,“ vyhlásil podpredseda strany Juraj Blanár. Dodal, že 17. novembra si pripomíname Deň boja za demokraciu a slobodu. Poukázal pritom na aktuálnu situáciu a kritizoval vládu, ktorá podľa neho zabudla na 100. výročie narodenia Dubčeka.

protest 17. novembra 2021
Zdroj: TASR/Dano Veselský


Líder Smeru-SD Robert Fico zas poznamenal, že na mieste sú ozbrojení policajti. Podľa vlastných slov im nechce vyčítať, že si robia svoju prácu, odkázal však dočasne poverenému prezidentovi Policajného zboru Štefanovi Hamranovi a ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽaNO), že na proteste sú slušní ľudia.


Podotkol, že občania sú nahnevaní a stúpa agresivita. Na riešenie by však podľa neho stačilo prijímať rozumné opatrenia na boj s pandémiou. Kritizoval vládu aj pre neriešenie zdražovania a prezidentku SR Zuzanu Čaputovú za zmarenie referenda. Nevylúčil opätovný zber podpisov pod referendum za predčasné voľby. „Nech žije Dubček! Nech žije Slovensko! Za predčasné parlamentné voľby!“ ukončil prejav.

protest 17. novembra 2021
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Dav skanduje „Rúška dole“

Dav na námestí pred zhromaždením skandoval rôzne heslá, napríklad aj „Rúška dole“, po Ficovom prejave zas „Nech žije Smer“. Časť protestujúcich ostala na námestí aj po odchode vedenia strany. Na mieste sú naďalej pripravení aj príslušníci Policajného zboru. Priamo k budove parlamentu verejnosť počas akcie nepúšťali.

Odporúčané
Infiltroval som sa k voličom Fica na proteste: Zadarmo sa vezieme autobusom do Bratislavy ako Ukrajinci, zabávali sa (Reportáž) Infiltroval som sa k voličom Fica na proteste: Zadarmo sa vezieme autobusom do Bratislavy ako Ukrajinci, zabávali sa (Reportáž) 29. apríla 2022, 12:30

Dav ľudí naďalej protestuje aj na ohlásenom občianskom generálnom štrajku na bratislavskom Župnom námestí. Na pódiu sa vystriedali viacerí rečníci, kritizovali najmä pandemické opatrenia a kroky vlády či prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

protest 17. novembra 2021
Zdroj: TASR/Dano Veselský


Na Šafárikovom námestí zas vystúpili okrem rôznych osobností aj poslanci NR SR pôsobiaci v hnutí Republika. Ľudí vyzývali, aby si nenechali vziať svoje práva a slobody súčasnou vládnou garnitúrou. Kritizovali predstaviteľov koalície a pripisovali im zodpovednosť za zlý stav na Slovensku. Dav rovnako tvorili stovky ľudí, skandovali heslá proti vláde i opatreniam.

Domov
Zdieľať
Diskusia