Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
15. novembra 2021, 9:12
Čas čítania 3:04
Tímea Krauszová

Plačková, Vondráčková aj Vačková promovali kozmetiku Lux-Factor. Jej šéf je zapletený do prania špinavých peňazí

NEWS PODVOD
Uložiť Uložené

Kozmetická značka, cez ktorú údajne prepierajú peniaze, sa predáva aj na Slovensku a v Česku.

Kozmetická značka Lux-Factor sľubuje dokonale hladkú pleť, ale už niekoľko rokov nevie tento sľub vedecky podložiť. Krém proti vráskam je ich vlajkovým produktom, no v ponuke majú aj niekoľko ďalších. Predáva sa aj v Česku a na Slovensku a podľa zistení novinárov z Investigatívneho centra Jána Kuciaka (ICJK) má toho na rováši viac než len chýbajúce testy a certifikáty. Majiteľ značky dlhodobo klame zákazníkom aj súdom a je súčasťou medzinárodného prania špinavých peňazí.

Sľuby bez papierov

Menej vrások už za dva týždne, klinicky a dermatologicky testovaná kozmetika, patentovaná terapia pre mladšiu pleť. To sú tvrdenia, pri ktorých sa kozmetičkám pretočia oči, kožným lekárom zježia chlpy od znechutenia a všetkým úradom dvihnú obočie. Tvrdenia sú to pekné, no značka, ktorej tvárou sa na Slovensku a v Česku stala Lucie Vondráčková, ich nevie dokázať. Už od roku 2017.

Ambasádorkou je aj Lucie Vondráčková.
Ambasádorkou je aj Lucie Vondráčková. Zdroj: luxfactor.com/reprofoto

V tom roku produkty Lux-Factor v Slovinsku zakázali predávať, pretože firma nedokázala tamojšej zdravotnej inšpekcii predložiť dôkazy o propagovaných účinkoch kozmetiky, informujú novinári z ICJK. Majiteľom firmy je Slovinec Mario Glinšek, ktorého v roku 2020 súd potrestal za zavádzanie zákazníkov; dostal pokutu vo výške 6-tisíc eur (vzhľadom na oficiálny príjem a fakt, že má jedno dieťa). Momentálne sedí vo väzení – odpykáva si osemročný trest za pokus o vraždu a všeobecné ohrozenie.

Glinšek sa bráni tým, že jeho firma kozmetiku len predáva ďalej a skutočným predajcom kozmetiky je firma zo Seychel. Vďaka uniknutým Pandora Papers ho však prepojili aj so seychelskou firmou, ktorú tiež vlastní. „Investigatívni novinári z Oštro ho navyše spojili aj s možným medzinárodným praním špinavých peňazí,“ informuje ICJK.

Odporúčané
Kauza Pandora Papers: o čo ide a akým spôsobom najbohatší ľudia sveta skrývajú svoje bohatstvo? Kauza Pandora Papers: o čo ide a akým spôsobom najbohatší ľudia sveta skrývajú svoje bohatstvo? 5. októbra 2021, 17:04

Slovinské úrady teda blokujú e-shopy značky, ktoré znovu a znovu vznikajú pod „novými“, ako inak, schránkovými firmami a bez ostychu predávajú svoje zázračné krémy. U nás ich propagovali mnohí známi influenceri, ktorí majú spoločne viac ako milión sledovateľov.

Zuzana Strausz Plačková hovorila na svojom instagramovom profile o kréme na tetovania značky Lux-Factor.
Zuzana Strausz Plačková hovorila na svojom instagramovom profile o kréme na tetovania značky Lux-Factor. Zdroj: ICJK

Po tom, čo sa do témy opreli investigatívni novinári, niektoré mená spomedzi ambasádoriek na webe značky zmizli – zrejme preto, že ani influencerky samotné nevedeli, akú temnú stránku pred nimi skrývajú.

Spolupráca bola často dohodnutá cez barter (produkt dostanú zadarmo výmenou za reklamu).

Podľa zistení ICJK v minulosti produkty značky Lux-Factor propagovali Jana Kocisova (na Instagrame ako jankatopanka, 19,9 tisíca sledovateľov), Zuzana Vačková (104-tisíc sledovateľov), Zuzana Čánkyová (zuzka.canky, 2,2 tisíca sledovateľov), Jana Hollá (janainmallorca, 17,2 tisíca sledovateľov), Nikola Halvonová (niky_rich, 77,1 tisíca sledovateľov), Michelle Egl (29,9 tisíca sledovateľov), Lucia Jurigová (lusyliana, 11,2 tisíca sledovateľov), Dominika Bánszka (23dominika, 80,5 tisíca sledovateľov), Radka Grendová (vicemiss Slovensko 2018, 11,1 tisíca sledovateľov), Timea Frankovičová (timeafrankovic, 10-tisíc sledovateľov), Klaudia Fujáková (justklaudy, 62,1 tisíca sledovateľov), Andrea Saky (71,1 tisíca sledovateľov), Zuzana Strausz Plačková (queen.plackova, 813-tisíc sledovateľov), Tomáš Tapušík (23,1 tisíca sledovateľov), Daniela Urbanová (urbanovadada, 2 119 sledovateľov) a Aneta Lapšanská (jej instagramový profil už nie je aktívny).

„Čistá“ kozmetika, špinavé peniaze

Lux-Factor sa prezentuje ako francúzska firma s prírodnou kozmetikou, no spoločnosť vznikla v Slovinsku a jej majiteľ vlastní aj iné schránkové firmy na Seychelách. Zo Slovinska sa kozmetika podľa ICJK „predávala aj do Chorvátska, Maďarska, Veľkej Británie, Česka a na Slovensko. V Slovinsku sa týmito kozmetickými produktmi zaoberali dva inšpektoráty, finančná správa, prokuratúra, tri súdy a dokonca aj úrad pre duševné vlastníctvo“.

Odporúčané
KVÍZ: Rozoznáš fejkové oblečenie od originálu? Napodobeniny sú čoraz prepracovanejšie, na toto si dávaj pozor KVÍZ: Rozoznáš fejkové oblečenie od originálu? Napodobeniny sú čoraz prepracovanejšie, na toto si dávaj pozor 16. júla 2023, 11:00

V roku 2017 preto prišla žiadosť dokázať tvrdenia na webe – o účinkoch, prírodných zložkách, klinickom a dermatologickom testovaní a o tom, že netestujú na zvieratách –, ale žiadne tvrdenie nedokázali podložiť. „Jediný dôkaz o kvalite produktov Lux-Factor, ktorý sa dal nájsť na stránkach e-shopu, bol certifikát kvality ISO, ktorý mal bulharskej firme Lux Factor Cosmetics vystaviť izraelský inštitút kvality a kontroly,“ dopátrali sa novinári. Aj ten však bol falošný.

Riaditeľ izraelského inštitútu kvality a kontroly novinárom potvrdil, že tento certifikát nikdy nevydali.
Riaditeľ izraelského inštitútu kvality a kontroly novinárom potvrdil, že tento certifikát nikdy nevydali. Zdroj: ICJK

Zákazy, pokuty a zistenie, že majiteľ Mario Glinšek nevlastní len kozmetickú značku, ale aj firmy, na ktoré sa vyhováral v snahe neniesť zodpovednosť za chýbajúce dokumenty, dopĺňa ďalšie zistenie investigatívcov. Glinšek bol podľa ich zistení prepojený s Rokom Snežičom, poradcom súčasného slovinského premiéra Janeza Janšu. Prezývajú ho Doktor daňových únikov, pretože má doktorát a dlhodobo ľuďom radil, ako platiť čo najmenej daní.

V Bosne a Hercegovine ho prokuratúra vyšetruje práve za pranie špinavých peňazí. Údajne previedol viac ako 22 miliónov eur na účty v iných krajinách EÚ vrátane Slovenska a v nich si peniaze vyberal v hotovosti. „Viaceré súvislosti naznačujú, že so Snežičovým praním špinavých peňazí mohli mať niečo spoločné aj firmy okolo kozmetiky Lux-Factor,“ tvrdia novinári. Ani tieto machinácie však v rozkvete biznisu nebránia.

Odporúčané
Podvodníci sú na Facebooku aj Bazoši: Tajomná Karyn mi chcela vybieliť účet cez falošný link na Packetu Podvodníci sú na Facebooku aj Bazoši: Tajomná Karyn mi chcela vybieliť účet cez falošný link na Packetu 15. marca 2023, 14:30

Slovenské úrady momentálne neevidujú žiadnu sťažnosť na túto firmu, pomáha jej fakt, že v rámci európskeho trhu už neoverujú, či má firma všetko v poriadku. Papierovačky musia sedieť len v krajine, v ktorej vznikne. Stačí si teda občas zmeniť názov firmy (napríklad z Lux-Factor na Lux Factor alebo Lux Factor Cosmetics) a influencerky môžu ďalej promovať firmu, ktorá bez ich vedomia čelí v inej krajine vážnym pochybnostiam. 

Domov
Zdieľať
Diskusia