Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Herbalife.
26. novembra 2021, 9:00
Čas čítania 3:08
Sponzorovaný obsah

Je toho na teba veľa? Zisti, ako ti zmena stravy môže pomôcť lepšie zvládať stres

ZAUJÍMAVOSTI DUŠEVNÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Tieto štyri rady ti pomôžu lepšie odbúravať stres.

Stres ovplyvňuje každého a možno si sa pod jeho ťažobou ocitol aj ty sám ešte pred niekoľkými minútami. Netreba sa však nechať podobnými napätými situáciami premôcť, ale radšej sa naučiť dostupné a efektívne spôsoby, ktoré ti pomôžu stresu nielen predchádzať, ale ho aj lepšie zvládať. Tieto zmeny sa môžu prejaviť nielen na tvojom psychickom, ale aj fyzickom zdraví.

„Pravdou je, že nie je všetok stres len zlý. V skutočnosti je súčasťou našej evolučnej reakcie ‚bojuj alebo utekaj‘, predstavuje akýsi spôsob obrany pred náhlym nebezpečenstvom alebo hrozbou. Reakcia nášho tela na stres nám pomáha byť ostražitejší, sústredenejší a motivovanejší. Kľúčom k úspechu je teda efektívne zvládanie stresu. Ak sa chronický stres nekontroluje, môže si vybrať daň na našej mysli aj tele,“ hovorí David Heber, predseda Inštitútu Herbalife Nutrition.

Herbalife Nutrition
Zdroj: Herbalife Nutrition

Zvládanie stresu vďaka zdravému stravovaniu

Náš imunitný systém vyžaduje dostatok spánku, pohybu a správnej výživy. Nanešťastie dlhodobý stres môže viesť k únave, negatívne ovplyvniť našu náladu, následne aj rozhodnutia týkajúce sa tvojho zdravého životného štýlu.

Mnohí ľudia majú tendenciu zajedať stres a často siahnu po jedlách, ktoré sú rýchlo dostupné a majú na nich upokojujúci účinok, no väčšinou obsahujú veľa tuku, soli a cukru. Takisto ak nadmerne konzumuješ kofeín počas dňa, prípadne si ho dávaš večer s cieľom zlepšiť si náladu aj hladinu energie, môže sa ti to vypomstiť tým, že si narušíš spánok.

Všímaj si, čo ješ, najmä počas stresových situácií. Môže ti to pomôcť zvládať rôzne úrovne stresu a zmeniť spôsob, akým naň reaguješ.

Herbalife Nutrition
Zdroj: Herbalife Nutrition

1. Vyhni sa bezhlavému zajedaniu

Vysokokalorické jedlá môžu stimulovať uvoľňovanie určitých chemických látok v mozgu, ktoré ti dávajú pocit odmeny, avšak len krátkodobo. Zároveň vyvolávajú túžbu jesť ďalej a ocitneš sa tak v akomsi začarovanom kruhu. Prejedanie sa môže viesť k nárastu hmotnosti, čo zvyšuje psychický stres. Sladké maškrty, ako napríklad zmrzlina, vedia dočasne navodiť dobrý pocit, ale potom vždy nasleduje „pád“.

Ak cítiš potrebu jesť, siahni radšej po výživných, tvrdých a chrumkavých výrobkoch, ktoré môžu pomôcť zmierniť stres už len tým, že dajú zabrať stiahnutým svalom čeľuste. Siahnuť môžeš napríklad po mandliach, sójových bôboch, mladej baby mrkve či výživných proteínových tyčinkách.

Herbalife Nutrition
Zdroj: Herbalife Nutrition

2. Jedz pravidelne a nevynechávaj jedlá

Keď si v strese, je ľahké jedlo odložiť alebo ho dokonca úplne vynechať. V dôsledku toho môže dôjsť k zhoršeniu nálady a prirodzene sa ti znižuje aj hladina energie. Klesnúť môže aj hladina cukru v krvi, čo vedie k zvýšenému stresu. Ak ti stres zabíja chuť do jedla, skús jesť počas dňa menšie porcie jedla, no častejšie.

Nezabúdaj na to, aby bol čas, ktorý venuješ jedeniu, príjemný a najmä oddelený od práce či iných zdrojov stresu. Ak totiž ješ za pracovným stolom a popritom pracuješ alebo počas večere napríklad platíš účty, niekde ťa to dobehne. Nájdi si čas spomaliť a pri jedle relaxovať. Týmto spôsobom pravdepodobne zješ menej, no viac si jedlo vychutnáš.

3. Zvládaj stres vďaka fyzickej aktivite

Či už sa ti chce, alebo nie, cvičenie je skvelý prostriedok na odbúravanie stresu. Pri cvičení telo uvoľňuje endorfíny, vďaka ktorým sa prirodzene cítiš dobre. Pre niektorých ľudí sú najlepším liekom na stres nenáročné cvičenia s nízkou intenzitou, ako napríklad joga, pilates, alebo len relaxačná prechádzka v parku. Iní zas dávajú prednosť vysoko intenzívnemu cvičeniu, ako je šprint či beh.

Nech už ti akékoľvek cvičenie navodzuje dobrý pocit a zadosťučinenie, je veľká šanca, že ho môžeš vyskúšať aj doma. Na Herbalife Nutrition fitnes portáli nájdeš tréningové postupy pre rôzne úrovne fyzickej kondície. Môžeš začať aj cvičením jednoduchých cvikov, ako sú brušáky, drepy, výpady či plank.

Herbalife Nutrition
Zdroj: Herbalife Nutrition

4. Nezabúdaj na dostatočný spánok

V prípade nedostatku spánku telo uvoľňuje viac kortizolu než obvykle. Kortizol je stresový hormón, ktorého prebytok môže spôsobiť, že budeš vyzerať unavene a vystresovane. Spánok pomáha telu prejsť do zotavovacieho režimu a obnoviť naše bunky, čo je mimoriadne dôležité pre naše telo ako celok. Kvalitný nočný odpočinok zároveň môže pomôcť zmierniť aj psychický stres.

Výživa, cvičenie a spánok spoločne pozitívne vplývajú na zdravie človeka, a hoci ťa nezbavia stresových situácií, môžu ti pomôcť lepšie zvládať rôzne úrovne stresu, ako aj celkovo dosiahnuť lepšiu pohodu.

O Davidovi Heberovi

David Heber, M. D., PhD., FACP, FASN, predseda Inštitútu Herbalife Nutrition (HNI).
David Heber, M. D., PhD., FACP, FASN, predseda Inštitútu Herbalife Nutrition (HNI). Zdroj: Herbalife Nutrition

David Heber, M. D., PhD., FACP, FASN, je predsedom Inštitútu Herbalife Nutrition (HNI), ktorý je zameraný na podporu špičkového vzdelávania v oblasti výživy pre širokú aj odbornú verejnosť a taktiež sponzoruje odborné sympóziá. Počas svojho pôsobenia v odbore vydal vyše 250 vedeckých štúdií, prispel 50 kapitolami v rámci odborných publikácií a podieľal sa aj na štyroch knihách určených širokej verejnosti.

V rokoch 2000 – 2002, 2005 a 2007 – 2015 bol zahrnutý na zoznam najlepších lekárov v USA. V roku 2009 získal ocenenie Výnimočná kariéra vo vzdelávaní v oblasti výživy. Agentúra Reuters ho v roku 2014 zaradila medzi najvplyvnejšie vedecké mozgy.

Bakalársky titul magna cum laude v odbore chémia získal na Kalifornskej univerzite, magisterský titul získal na Fakulte medicíny na Harvardovej univerzite.

Domov
Zdieľať
Diskusia