Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. novembra 2021, 18:43
Čas čítania 0:47
Tímea Krauszová TASR

Dráma na klimatickom proteste v Glasgowe: polícia musela kliešťami uvoľniť ľudí, ktorí sa pospájali reťazou a zablokovali most

NEWS KLIMATICKÁ ZMENA KLIMATICKÝ SAMIT
Uložiť Uložené

V Glasgowe sa práve odohráva klimatický samit COP26.

Polícia v škótskom meste Glasgow musela v sobotu použiť kliešte, aby uvoľnila 21 aktivistov, ktorí sa navzájom pospájali reťazou a zablokovali most. Informovala o tom britská BBC. Blokádu vytvorili členovia aktivistickej skupiny Scientist Rebellion.

Chcú ich zatknúť

Polícia chce ľudí, ktorí blokovali premávku, zatknúť bezprostredne po tom, ako ich z mosta uvoľní. Demonštranti sa v sobotu popoludní vydali na pochod z parku Kelvingrove Park do parku Glasgow Green vzdialeného približne 6,5 kilometra. Na podujatí je podľa televíznej stanice Sky News niekoľko desiatok tisíc ľudí, organizátori protestu hovoria až o státisícovej účasti. Vystúpiť má aj švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová.

Polícia sprevádza účastníkov protestu, ktorý v Glasgowe zorganizovala COP26 Coalition. V meste sa v týchto dňoch koná Klimatický samit OSN (COP26).
Polícia sprevádza účastníkov protestu, ktorý v Glasgowe zorganizovala COP26 Coalition. V meste sa v týchto dňoch koná Klimatický samit OSN (COP26). Zdroj: TASR/AP
Odporúčané
„Strčte si klimatickú krízu do zadku!“ odkazujú aktivisti politikom na samite COP26. Je však šanca, že zachránia planétu? „Strčte si klimatickú krízu do zadku!“ odkazujú aktivisti politikom na samite COP26. Je však šanca, že zachránia planétu? 5. novembra 2021, 16:30

Protesty sa konajú aj v ďalších mestách po celom svete vrátane Bristolu, Cardiffu, Liverpoolu, Londýna a Manchestru v Británii; austrálskych miest Adelaide, Canberra a Sydney; juhokórejského Soulu či miest na Filipínach, na Taiwane, vo Francúzsku, v Nemecku, v Nórsku, vo Švédsku, v Turecku a v ďalších krajinách.

Na samite COP26 šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a americký prezident Joe Biden oznámili globálne partnerstvo pri znižovaní emisií metánu. Cieľom dohody je do roku 2030 znížiť emisie metánu o 30 % v porovnaní s úrovňami v roku 2020. Je to jeden z najsilnejších skleníkových plynov, zodpovedný za tretinu súčasného otepľovania.

Odporúčané
„Bla-bla-bla“ svet nezachráni. Zhodujú sa Greta Thunbergová a Boris Johnson „Bla-bla-bla“ svet nezachráni. Zhodujú sa Greta Thunbergová a Boris Johnson 6. novembra 2021, 17:30
Domov
Zdieľať
Diskusia