Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. novembra 2021, 18:33
Čas čítania 1:05
Martin Adam Pavlík

Elon Musk sa zase pohráva s fanúšikmi. Na Twitter pridal záhadnú básničku v čínštine s komentom „Ľudstvo“

Elon Musk sa zase pohráva s fanúšikmi. Na Twitter pridal záhadnú básničku v čínštine s komentom „Ľudstvo“
Zdroj: TASR
ZAUJÍMAVOSTI ČÍNA ELON MUSK
Uložiť Uložené

Verejnosť necháva bez vysvetlenia hádať, na čo odkazuje.

Generálny riaditeľ spoločnosti Tesla a SpaceX opäť púta pozornosť. V pondelok večer pridal na Twitter starodávnu čínsku báseň s komentom „Ľudstvo“. Ako píše CNN, báseň Quatrain of Seven Steps, teda Verš o siedmich krokoch, známy aj ako Štvorveršie siedmich krokov, je alegorická báseň, ktorá sa zvyčajne pripisuje básnikovi Cao Zhiovi a odkazuje na spor medzi bratmi.

Cao Zhi bol synom starovekého čínskeho bojovníka, ktorý údajne žil v období troch kráľovstiev (220 až 280 n. l.), pričom legenda hovorí, že Caov starší brat, čerstvo korunovaný kráľ, žiarlil na Caov talent. Kráľ mal podozrenie, že sa jeho brat pokúša uzurpovať jeho vládu, a preto ho prinútil napísať túto báseň.



Muskov príspevok vyvolal značnú pozornosť západných aj čínskych médií. Mohlo by ísť o odkaz na prebiehajúcu konferenciu COP26 o klimatických zmenách v Glasgowe, podľa Fortune si však niektorí používatelia Twitteru myslia, že by mohlo ísť o odkaz na spor kryptomeny dogecoin vs shiba inu.

Ako ďalej uvádza CNN, Musk už dlho prejavuje náklonnosť k čínskej kultúre, chváli efektivitu krajiny a veľa investuje, aby ju premenil na jeden z najväčších trhov Tesly. V júli čínskej vláde tlieskal aj pri významnom výročí vládnucej Komunistickej strany Číny. Na Twitteri vtedy  napísal: „Ekonomická prosperita, ktorú Čína dosiahla, je skutočne úžasná, najmä v infraštruktúre. Povzbudzujem ľudí, aby Čínu navštívili a presvedčili sa na vlastné oči.“

Elon Musk
Elon Musk. Zdroj: Getty Images/Pascal Le Segretain


Predaj Tesly však v Číne tento rok v lete klesol. To viedlo niektorých kritikov k názoru, že jeho vyhliadky na najväčšom automobilovom trhu na svete slabnú. 

Čínske regulačné orgány zároveň spochybnili kvalitu Modelov 3 od Tesly vyrobených v Šanghaji a zo strany čínskej armády sa objavili správy o zvýšenej kontrole automobilky.

Domov
Zdieľať
Diskusia