Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. októbra 2021, 15:35
Čas čítania 0:52
Ema Stanovská

Markíza ruší po 25 rokoch teletext. Od nového roka tam diváci nájdu už len skryté titulky

NEWS TELEVÍZIA MARKÍZA
Uložiť Uložené

Nahradiť ho majú modernejšie alternatívy ako HbbTV či EPG.

Skupina Markíza sa rozhodla ukončiť poskytovanie svojej teletextovej služby s názvom Markízatext. Stane sa tak 31. decembra 2021, a to po 25 rokoch existencie. Diváci mohli teletext nepretržite využívať od roku 1997. Nahradiť ho majú modernejšie alternatívy. Markíza o tom informovala v tlačovej správe.

„Rušiť alebo redukovať služby je vždy ťažké rozhodnutie. Markízatext si však splnil svoju historickú úlohu a v dnešnej internetovej dobe sa stal už len minimálne využívanou službou, pričom jeho sledovanosť za posledné roky kontinuálne klesá,“ vysvetľuje dôvody tohto kroku Matthias Settele, generálny riaditeľ skupiny Markíza. Od 1. januára 2022 budú divákom k dispozícii už len skryté titulky pre sluchovo postihnutých divákov.

Najvyhľadávanejší bol TV program

Jednou z moderných alternatív teletextu je HbbTV, čiže hybridné vysielanie, na ktoré je okrem televízneho signálu potrebné aj stabilné internetové pripojenie a inteligentný televízor, ktorý ich dokáže prepojiť.

Divákom podľa Markízy poskytuje oveľa širšie spektrum služieb a informácií v atraktívnejšom „vizuálnom kabáte“. Využívať ho môžu už niekoľko rokov po stlačení červeného tlačidla.

markízatext
Zdroj: TV Markíza

K dispozícii majú obsah bezplatného videoarchívu, TV program, čítačky portálov Markiza.sk a TVnoviny.sk, predpoveď počasia či jednoduché hry.

Medzi najvyhľadávanejšie stránky na Markízatexte patril dlhodobo TV program a spravodajské informácie. V dnešnej dobe je už TV program ľahko dostupný v rámci služby EPG, ktorú poskytujú jednotliví operátori, či na internete.

Teletext stále poskytuje RTVS, TV JOJ a TV PLUS.

Domov
Zdieľať
Diskusia