Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. októbra 2021, 9:30
Čas čítania 13:46
Viktor Kniš

Andrej Kiska: Ficovi ľudia sú v polícii a na prokuratúre dodnes (Rozhovor)

Andrej Kiska: Ficovi ľudia sú v polícii a na prokuratúre dodnes (Rozhovor)
Zdroj: Refresher/Matúš Zeťák
REFRESHER ANDREJ KISKA
Uložiť Uložené

Bývalý prezident Andrej Kiska Refresheru porozprával o svojom odchode z politiky, vlne zatýkania aj novej knihe, kde opisuje súboj fiktívneho premiéra a prezidenta na podklade reálnych udalostí z jeho vzťahu s Robertom Ficom.

„Gašpar dostal ponuku, že bude na top mieste kandidátky Smeru, keď ma dostane do väzenia,“ hovorí Andrej Kiska v rozhovore pre Refresher. Bývalý policajný prezident je dnes vo väzbe a čelí obvineniu, že bol súčasťou údajnej zločineckej skupiny, ktorú viedol oligarcha z Nitry Norbert Bödör.

Prezident Kiska v týchto dňoch vydáva knihu. Ide o fikciu, kde prezident Patrik opisuje svoj súboj s premiérom Vargom. „Veľa z toho sa naozaj udialo, je to fikcia prepletená s realitou,“ hovorí autor. V knihe sa píše, ako si chcel Varga Patrika kúpiť, ako ho vydieral a nastražil mu pasce. Odhaľuje, ako politici holdujú alkoholu aj v dopoludňajších hodinách pracovných dní. 

„Bol som na stretnutí vysokých politických špičiek, kde sa pili koňaky z pohárov na minerálku a nalievali sa doplna. O tom, ako bývalý premiér počas cesty z Bratislavy do Nitry vypil fľašu whisky, sa už rozprávajú príbehy,“ hovorí Andrej Kiska. 

Andrej Kiska si myslí, že po Roberta Fica si môže skôr či neskôr prísť Národná kriminálna agentúra. V rozhovore spomína na povolebné rokovanie o koalícii, v ktorej nechcel Borisa Kollára. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo je práca prezidenta extrémne stresujúca a ako sa Andrejovi Kiskovi po odchode z politiky znížil tep v spánku.
  • Či sa nápad odísť z politiky zrodil v momente, keď sa dozvedel, že strana Za ľudí sa tesne dostala do parlamentu.
  • Prečo nikdy nechcel vládnuť s Borisom Kollárom.
  • Prečo si myslí, že po Roberta Fica si príde NAKA, a prečo sa podľa neho Robert Kaliňák bojí.
  • Ako vraj smeráci sľúbili top miesto na kandidátke Tiborovi Gašparovi, keď dostane Andreja Kisku do väzenia.
  • Či sa ešte niekedy vráti do politiky.
  • Čo vraj dostali za odmenu ľudia, ktorí pomohli s kompromitačnými videami počas predvolebnej kampane. 

Stále ste prezident.

Podľa protokolu mi toto oslovenie zostáva do konca života. Ale ľudia ma tak väčšinou nevolajú. 

Ak vás tak niekto osloví, rezonuje to vo vás? 

Absolútne nie, aj svoj výkon funkcie som bral tak, že ju idem zastávať na určitý čas. Život ide ďalej, v prvom rade som Andrej Kiska. 

Andrej Kiska
Zdroj: Refresher/Matúš Zeťák

Z vašich slov v knihe vyplýva, že funkcia prezidenta je fyzicky aj psychicky veľmi náročná. Bolo to tak aj naozaj?

V praxi to bolo možno ešte horšie, ako to opisujem v knihe, pretože v nej zachytávam len prvých 20 dní vo funkcii prezidenta. Boli dni, keď som mal cez deň desať až dvanásť stretnutí a prijatí. Keď som bol ešte pred politikou v Dobrom anjelovi, na prípravu na dôležité vystúpenie som mal týždne. Ako prezident som mal takéto vystúpenia aj štyri za deň. 

Ten, kto sa s vami stretol o piatej večer, vás už zastihol vyčerpaného? 

Prezidentský úrad, v ktorom pracuje viac ako sto ľudí, je určený na to, aby to prezident zvládol. Má vytvorený systém protokolu, ktorý organizuje čas prezidenta, poradcov, ktorí pripravujú podklady a prejavy. Má pracovníkov domácej a zahraničnej politiky, aj komisiu, ktorá rozhoduje, kam prezident pôjde alebo nepôjde. Vďaka tomuto tímu to má prezident oveľa ľahšie. 

Nezomlelo vás to? 

Roky som bol manažér a mal som pod sebou stovky ľudí, takže som to celkom zvládal.

Keď ste informovali, že vydávate knihu, mnohí očakávali, že idete opísať krutú realitu a možno pomôžete OČTK posunúť sa vo vyšetrovaniach, keďže ste roky boli v centre diania. Prečo teda nakoniec fikcia, ktorá môže miestami navodiť dojem, že sa stalo aj niečo, čo ste len zafarbili?

Už v úvode píšem, že ide o fikciu, aby si bol každý vedomý toho, že ide o príbeh so základnou osnovou, ktorá je vymyslená. Je pravda, že kniha zachytáva aj udalosti, s ktorými som sa stretol. Napríklad opis mojich vnútorných pocitov a pochodov, ktoré som si odniesol z negatívnych situácií. Sú tam aj udalosti, ktoré sa, našťastie, nikdy nestali. 

Mysleli ste na to, že si niekto môže vaše slová nesprávne vysvetliť a predsa len si zameniť realitu s fikciou?

Dával som si veľký pozor. Niečo podobné sa mi stalo, keď som pozeral film Sviňa. Na záver som už nevedel, čo je pravda a čo nie. Bolo to dobre napísané, dramatické a vo filme bolo aj veľa udalostí, ktoré sa skutočne stali, ale napriek tomu som mal v tom celom chaos. Vo svojej knihe som sa už na začiatku snažil poukázať na to, že sú aj veci, ktoré sa nestali. Verím, že každý pri čítaní veľmi rýchlo pochopí, čo nie je realita. 

Odporúčané
Ján Benčík zo Za ľudí: Nemám výhrady, ak by sa Eduard Heger stal premiérom (Rozhovor) Ján Benčík zo Za ľudí: Nemám výhrady, ak by sa Eduard Heger stal premiérom (Rozhovor) 25. marca 2021, 20:32

Stretol som sa už aj s názormi, že kniha je realita, len ste zamenili mená, vy ste Patrik a Robert Fico je Varga.Veľa z toho sa naozaj udialo, ale je to fikcia, do ktorej sú vložené aj skutočné zážitky.

Posunulo sa vyšetrovanie týkajúce sa údajných kompromitujúcich videí v čase predvolebnej kampane? 

Neviem, ako sa to skončilo. Viem, že sa to vyšetrovalo. Bol som vypovedať, polícii som povedal všetko, čo som vedel. Ukázal som aj prepis komunikácie s niektorými ľuďmi. Ale informácie o záveroch vyšetrovania nemám. Ako viete, jeden z hlavných účastníkov týchto videí medzičasom zomrel. V Poprade sa vie, že obaja hlavní aktéri dostali za kompromitáciu nové biele mercedesy. 

V tom čase ste hovorili, že máte meno a idete s ním na políciu. Z uznesení vieme, že Robert Fico mal podľa spolupracujúcich obvinených len pár ľudí, s ktorými sa kvôli vašej kompromitácii stretával. Jedným z nich je Erik Tomáš, o ktorom vypovedal Imrecze. 


Neviem o tom. 

Strana Za ľudí sa nakoniec dostala do parlamentu veľmi tesne, viete sa ešte v myšlienkach vrátiť do volebnej noci? 

Celý čas sme vedeli, že Smer si mňa osobne a našu stranu vytypoval ako hlavného súpera a diskreditačná kampaň sa bude točiť okolo mňa, čo sa na záver potvrdilo. Potom sme už len s napätím pozerali, aký deštruktívny vplyv to má. Pravdaže, kampaň bola poznačená nesmierne úspešným politickým marketingom Igora Matoviča. Najväčším šokom pre mňa bolo, že sa do parlamentu nedostala koalícia PS/Spolu, čo mi bolo nesmierne ľúto. To, či dostaneme šesť alebo deväť percent, nevedel nikto odhadnúť. 

Navonok to vyzerá tak, že ste sa v tú noc rozhodli, že po neúspechu vo voľbách končíte v politike.

V mojom živote sa také veci nikdy nedejú zlomovo, nikdy som takto nefungoval. Ani keď som riadil firmy, ani keď som zakladal Dobrého anjela. Ale ani teraz, keď som písal knihu a pripravujem projekt na pomoc Rómom. Poznám ľudí, ktorí boli v ohrození života a povedali: ak sa teraz zachránim, Bože, venujem ti svoj život. U mňa to tak nikdy nebolo.

Odporúčané
Denník Igora Matoviča, týždeň prvý: Ako sa dlhoročný „šašo“ politickej scény zmenil na zodpovedného politika a zostavuje vládu Denník Igora Matoviča, týždeň prvý: Ako sa dlhoročný „šašo“ politickej scény zmenil na zodpovedného politika a zostavuje vládu 8. marca 2020, 17:57

Kedy prišli prvé myšlienky o tom, že odídete? Rodili sa na základe toho, ako sa vyvíjal môj zdravotný stav a čo všetko sa počas posledných týždňov predvolebnej kampane dialo. 

Ako si spomínate na povolebné diskusie o skladaní vlády? Sedeli ste za jedným stolom s Borisom Kollárom, ktorý sa oháňal slovami o drahej neveste, ale aj s Matovičom a so Sulíkom, ktorí sa nikdy nemali v láske. 

Všetci štyria sme spolu sedeli len raz – v hradnej reštaurácii. Ako predstavitelia strany Za ľudí sme sa párkrát stretli s pánom Matovičom. Naša strana chcela koalíciu bez Borisa Kollára. Igor Matovič bol proti. Trval na tom, že chce vládnuť so Sme rodina. Na záver sme pristúpili na takúto koalíciu, ale bolo to moje prvé a posledné stretnutie so všetkými lídrami.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 104299 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa stretol s obrovským množstvom vypitého alkoholu na stretnutiach s politikmi. 
  • Prečo podľa neho Ficovi hrozí, že si po neho príde NAKA.
  • Ako vníma svedectvá o tom, že na neho smeráci hľadali špinu.
  • Ako vraj smeráci sľúbili top miesto na kandidátke Tiborovi Gašparovi, keď dostane Andreja Kisku do väzenia.
Domov
Zdieľať
Diskusia