Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. septembra 2021, 16:11
Čas čítania 1:13
Ema Stanovská TASR

Takmer storočná babička, ktorú mali dnes súdiť za spoluúčasť na vražde 10 000 ľudí v koncentračnom tábore, je vraj na úteku

NEWS NEMECKO
Uložiť Uložené

Žena do koncentračného tábora nastúpila, keď mala len 18 rokov.

Bývalá sekretárka, ktorá pracovala v nacistickom koncentračnom tábore, sa vo štvrtok predpoludním mala postaviť pred súd v nemeckom meste Itzehoe. Na súd sa však nedostavila. Predseda senátu vyhlásil, že žena je na úteku. Informovala o tom TASR.

V súčasnosti 96-ročná Irmgard Furchnerová pracovala ako stenografka a sektretárka v nemeckom koncentračnom tábore Stutthof. Čelí obvineniam zo spoluúčasti na vraždách 10 000 ľudí. Pred začiatkom procesu žila v opatrovateľskom dome v meste Quickborn neďaleko Hamburgu. Napriek svojmu súčasnému pokročilému veku bola obžalovaná uznaná za zdravotne spôsobilú postaviť sa pred súd.

„Furchnerová pomáhala zodpovedným v tábore pri systematickom zabíjaní židovských zajatcov, poľských partizánov a sovietskych ruských vojnových zajatcov vo funkcii stenografky a sekretárky veliteľa tábora,“ tvrdia prokurátori. Žena bola v tábore zamestnaná od júna 1943 do apríla 1945. Keď nastúpila, mala len 18 rokov. 

Písala príkazy na deportácie aj popravy

Podľa právnika Christopha Rückela mala vybavovať všetku korešpondenciu pre veliteľa SS Paula Wernera Hoppeho. Okrem iného písala príkazy na deportáciu a popravu. Nemkin obhajca Wolf Molkentin pred začiatkom procesu tvrdil, že nie je jasné, či jeho klientka vedela, aký osud čaká ľudí deportovaných do koncentračných táborov. „Komunikácia medzi veliteľmi SS bola taká kódovaná, že ju sekretárka nevyhnutne nemusela vedieť rozlúštiť.“

Medzinárodný osvienčimský výbor združujúci ľudí, ktorí prežili holokaust, Nemkin útok ostro odsúdil. „Toto konanie ukazuje neuveriteľné pohŕdanie právnym štátom a preživšími,“ povedal podpredseda IAK Christoph Heubner. „Obvinená svojím správaním ťahá justíciu za nos. Zdá sa, že sa necíti byť viazaná zákonmi.“

Odporúčané
Čo navštíviť v Berlíne? Nájdeš tam kluby, kam musíš prísť nahý, štýlové vintage obchody aj super kaviarne Čo navštíviť v Berlíne? Nájdeš tam kluby, kam musíš prísť nahý, štýlové vintage obchody aj super kaviarne 4. októbra 2023, 12:00

Podľa informácií bulvárneho denníka Bild žena vo štvrtok ráno opustila opatrovateľský dom v meste Quickborn neďaleko Hamburgu. Údajne si zavolala taxík a dala sa odviezť na zastávku metra Norderstedt Mitte.

V Nemecku by sa začiatkom októbra mal začať súdny proces aj s niekdajším dozorcom koncentračného tábora Sachsenhausen, ktorý má v súčasnosti 100 rokov.

Domov
Zdieľať
Diskusia