Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. augusta 2021, 10:55
Čas čítania 0:45
Adam Novosad TASR

USA zabili údajného plánovača teroristického útoku v Kábule raketovým zásahom z dronu

NEWS TERORIZMUS
Uložiť Uložené

Spojené štáty americké identifikovali a odstránili údajného plánovača teroristického útoku z Kábulu bezpilotným dronom.

Americká armáda sa už stihla pomstiť za štvrtkový samovražedný útok na letisku v afganskom Kábule. Ministerstvo obrany potvrdilo, že lokalizovalo údajného plánovača teroristického útoku zo zoskupenia ISIS-K a bezpilotným dronom vykonalo odvetný útok, ktorý schválil samotný prezident Joe Biden.

„Bezpilotný útok sa odohral v provincii Nangarhár. Počiatočné signály naznačujú, že sme cieľ zabili,“ vyhlásil hovorca Centrálneho velenia armády USA Bill Urban. Spojené štáty americké tvrdia, že útok dronom sa zaobišiel bez akýchkoľvek civilných obetí a raketa zasiahla len vozidlo, v ktorom sa viezol identifikovaný plánovač spoločne s kolegom.

afganistan
Zdroj: TASR/AP

Biden krátko po samovražednom útoku vyhlásil, že USA síce naplnia svoje sľuby a evakuáciu z Afganistanu dokončia do konca prebiehajúceho mesiaca, ale teroristom zodpovedným za výbuch na letisku v Kábule sa pomstia. Útok si podľa BBC vyžiadal minimálne 90 obetí a viac ako 150 zranených, ale údaje o počte obetí sa rôznia.

Odporúčané
Vo vlaku z Bratislavy uniesli teroristi piatich Židov. Dramatický incident z roku 1973 sa mohol skončiť masakrom Vo vlaku z Bratislavy uniesli teroristi piatich Židov. Dramatický incident z roku 1973 sa mohol skončiť masakrom 25. októbra 2023, 9:30

„Tí, ktorí vykonali tento útok, ako aj ktokoľvek iný, kto želá Amerike ujmu, vedzte: Neodpustíme. Nezabudneme. Budeme vás prenasledovať a prinútime vás zaplatiť,“ uviedol americký prezident v prejave. Pri bránach letiska podľa Spojených štátov naďalej hrozí vysoké riziko, a tak vyzvali svojich občanov, aby sa nezdržiavali priamo v blízkosti oplotenia.

Domov
Zdieľať
Diskusia