Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
21. augusta 2021, 11:57
Čas čítania 0:54
Martin Adam Pavlík TASR

Situácia, v ktorej sa afganské bezpečnostné sily nachádzali, bola bezvýchodisková, tvrdí bývalý veliteľ amerických jednotiek

Situácia, v ktorej sa afganské bezpečnostné sily nachádzali, bola bezvýchodisková, tvrdí bývalý veliteľ amerických jednotiek
Zdroj: Getty Images/Alex Wong
NEWS TALIBAN
Uložiť Uložené

Za debakel v Afganistane môžu podľa generála zlé politické rozhodnutia spojencov.

Bývalý veliteľ amerických a zahraničných jednotiek v Afganistane David Petraeus podľa TASR obhajoval afganské ozbrojené sily a bližšie vysvetlil, prečo nakoniec vzdali boj proti Talibanu. „Ako možno od ozbrojených síl očakávať, že budú bojovať, keď vedia, že im už nikto nepríde na pomoc?“ povedal rázne Petraeus, pričom dodal: „Situácia, v ktorej sa afganské bezpečnostné sily nachádzali v dôsledku našich politických rozhodnutí, bola bezvýchodisková.“ Afganskí vojaci totiž v uplynulých rokoch v boji proti Talibanu utrpeli mnohonásobne viac strát ako zahraničné jednotky.

Evakuácia z afganskej metropoly Kábul patrí podľa amerického prezidenta Joea Bidena medzi najväčšie a najťažšie vzdušné mosty v dejinách. Spojené štáty odviezli z kábulského letiska od 14. augusta už približne 13 000 ľudí. Vyhlásil to v piatok americký prezident Joe Biden, ktorý uviedol, že nevidel amerických spojencov spochybňovať dôveryhodnosť USA v súvislosti s postupom ich stiahnutia sa z Afganistanu, keď krajinu ovládlo hnutie Taliban.

Domov
Zdieľať
Diskusia