Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
21. augusta 2021, 13:38
Čas čítania 1:12
Martin Adam Pavlík

Greta Thunbergová kritizuje Britániu. Vraj rozhodne nie je lídrom v oblasti klímy, keď uvádza chybné štatistiky

Greta Thunbergová kritizuje Britániu. Vraj rozhodne nie je lídrom v oblasti klímy, keď uvádza chybné štatistiky
Zdroj: Getty Images/Pablo Blazquez Dominguez
NEWS GRETA THUNBERGOVÁ KLIMATICKÁ ZMENA
Uložiť Uložené

Veľká Británia podľa aktivistky ohýba čísla.

Známa aktivistka obvinila Spojené kráľovstvo z toho, že ohýba štatistiky o produkcii CO2. Pre The Independent vyhlásila, že Veľká Británia nemôže byť lídrom v oblasti klímy, keďže predkladá verejnosti falošný obraz o svojich klimatických údajoch a zavádza štatistikami. Slová Borisa Johnsona, že Spojenému kráľovstvu sa podarilo znížiť emisie CO2 o približne 42 percent oproti úrovniam z roku 1990, ktoré vyhlásil na aprílovom samite lídrov v oblasti klímy, podľa švédskej aktivistky nie sú pravdivé.

Len 18-ročná Thunbergová uviedla, že tento údaj by nevyzeral tak dobre, ak by sa zohľadnilo niekoľko vylúčených aspektov, ktoré by zahŕňali letectvo, lodnú dopravu či spaľovanie biomasy. „Samozrejme, ak nezahrniete všetky emisie, štatistika bude vyzerať oveľa krajšie.“

Emisie skleníkových plynov produkované medzinárodnou leteckou dopravou, ako ani lodná doprava nie sú zahrnuté v spomenutom čísle a podľa prieskumu organizácie na kontrolu faktov Full Fact nie sú emisie produkované žiadnym medzinárodným tovarom a službami, ktoré sa spotrebúvajú v Británii.

Odporúčané
Prečo stojí vlak do Popradu toľko čo letenka do Milána? Toto sú dôvody Prečo stojí vlak do Popradu toľko čo letenka do Milána? Toto sú dôvody 20. augusta 2023, 12:30

Správa Úradu pre národnú štatistiku (ONS) zistila, že „zdanlivý pokles územných emisií CO2 v Spojenom kráľovstve je nadhodnotený“. Podľa úradu však Británia „vyvinula skutočné úsilie pri znižovaní svojich teritoriálnych aj spotrebných emisií“. „Musíme hneď zmeniť produkciu uhlíkových emisií, aby sme mohli zastaviť nárast teploty do roku 2030,“ povedala začiatkom tohto mesiaca hovorkyňa Borisa Johnsona pre klimatické zmeny Allegra Strattonová. Zároveň priznala, že pokrok bol oneskorený v dôsledku pandémie ochorenia covid-19.

Británia si v každom prípade stojí za údajmi aj za tým, že je svetovým lídrom v boji proti zmene klímy. Podľa hovorkyne boli všetky uvedené údaje uverejnené ako súčasť úplne transparentného výročného vykazovania a boli merané v súlade s normami Medzivládneho panelu pre zmenu klímy pre vykazovanie emisií. „Sme absolútne odhodlaní splniť naše budúce záväzky v oblasti klímy. Boli sme prvou významnou ekonomikou, ktorá prijala právne predpisy s cieľom ukončiť náš príspevok k zmene klímy do roku 2050, a naša čistá nulová stratégia, ktorá bude čoskoro zverejnená, nám bude prikazovať urobiť ešte viac,“ dodala.

Domov
Zdieľať
Diskusia