Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
20. augusta 2021, 13:17
Čas čítania 1:01
Viktor Kniš

Slovenský pilot Jozef zachránil 324 Afgancov z vojnovej zóny. Ani štátne špeciály si na letisku v Kábule takto neporadili

NEWS AFGANISTAN TALIBAN
Uložiť Uložené

Slovenský pilot Jozef P. zvládol svoju prácu bravúrne. Pochválil ho známy turecký portál.

Kým niektoré vojenské lietadlá európskych krajín leteli do Kábulu hneď niekoľkokrát naprázdno, pretože nedokázali na letisku pristáť, slovenský pilot Jozef zachránil stovky Afgancov odsúdených na smrť.

Na prípad upozornil Nový Čas, ktorý cituje turecký denník Hürriyet. Slovák Jozef je pilotom lietadla Boeing 777-300ER spoločnosti Turkish Airlines. Spoločne s troma ďalšími kolegami v čase zúriacej vojny najprv úspešne pristáli a 324 Afgancov dopravili do bezpečia v Turecku. 

Konať museli duchaprítomne a rýchlo, celá záchranná akcia trvala len niekoľko desiatok minút. Aj počas záchrannej operácie sa z malej vzdialenosti ozývali výstrely. 

Rodina odvážneho pilota je obzvlášť hrdá, Novému Času sa podarilo získať vyjadrenie súrodenca: „Pochvala pre môjho úžasného, talentovaného brata za výkon pri evakuácii ľudí z kábulského letiska v nedeľu v noci.

Maminka bola na prášky a my ostatní sme si aj poplakali, kým nebolo isté, že sú bezpečne vo vzduchu na ceste domov. Sme hrdí a šťastní, že opäť jeden Slováčisko, hoci v článku za Čecha, a práve môj bráško, bol pochválený na medzinárodnej úrovni,“ povedala sestra. 

táliban bojovníci afghánistán zbraně
Zdroj: Getty Images/Majid Saeedi

Pilot Jozef nedostal od spoločnosti Turkish Airlines povolenie vyjadriť sa pravdepodobne aj s prihliadnutím na skutočnosť, že išlo o let na špecifické miesto. 

Odporúčané
Na amerických vojakov v Afganistane údajne zaútočila tajomná bytosť: monštrum pripomínajúce obra zabilo jedného z nich kopijou Na amerických vojakov v Afganistane údajne zaútočila tajomná bytosť: monštrum pripomínajúce obra zabilo jedného z nich kopijou 31. marca 2024, 9:30

Aj slovenský vojenský špeciál bol nakoniec úspešný. Lietadlo Ozbrojených síl SR smerujúce z Afganistanu pristálo v noci na slovenskom letisku. Z 24 ľudí na palube bolo 16 slovenských občanov a 8 Afgancov.

Na palube bolo aj desaťmesačné bábätko. Ôsmi obyvatelia Afganistanu hneď po príchode požiadali o azyl. S ďalšími štyrmi pasažiermi pomohla Slovensku Česká republika. „Naplnili sme našu kapacitu,“ hovorí minister obrany Jaroslav Naď. Dodáva, že vojaci museli použiť zbrane, pretože bezpečnostná situácia v okolí letiska bola zlá. 

Domov
Zdieľať
Diskusia