Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. augusta 2021, 14:30
Čas čítania 8:02
Dominik Vetrák

10 filmov z 21. storočia, ktoré by dnes nemohli vzniknúť. Sú sexistické a urážajú rasy či celé národy

10 filmov z 21. storočia, ktoré by dnes nemohli vzniknúť. Sú sexistické a urážajú rasy či celé národy
Zdroj: DreamWorks
FILMY A SERIÁLY KONTROVERZNÉ FILMY
Uložiť Uložené

Týchto 10 filmov by dnes malo obrovské problémy vzniknúť, no v dobe ich premiér ľuďom až tak veľmi nevadili.

Spoločnosť a kultúrna či politická atmosféra sa menia každých pár rokov. Umelci však tieto zmeny nemôžu zakaždým predpovedať, a tak sa môže stať, že rozoberajú niektoré témy spôsobom, ktorý sa nám o pár rokov neskôr bude zdať necitlivý. Občas sa ukáže, že tvorcovia boli rasistickí, sexistickí alebo len hrubí či ignorantskí. No a niekedy sa zas spoločnosť posunie smerom, v ktorom už nie je v poriadku smiať sa na niektorých vtipoch.

Keby sme sa pozreli na filmy a obzvlášť komédie v 50. až 80. rokoch, našli by sme medzi nimi desiatky nevhodných filmov používajúcich ozaj nemiestny a rasistický humor. Tieto komédie často využívali rasové stereotypy a niektoré vtipkovali aj o znásilnení. Samozrejme, ak nie v každom, tak v drvivej väčšine týchto počinov si z ostatných rás a pohlaví robili žarty bieli muži, ktorí boli privilegovaní aj v kinematografii.

Odporúčané
5 skvelých seriálov, pri ktorých chytíš aj niekoľko záchvatov smiechu. Všetky nájdeš na Netflixe 5 skvelých seriálov, pri ktorých chytíš aj niekoľko záchvatov smiechu. Všetky nájdeš na Netflixe 20. augusta 2021, 14:30

Zameriavať sa na desiatky rokov staré filmy nemá veľmi význam. Každému je jasné, že humor, sexizmus a rasizmus sa vtedy vnímali inak a nemôžeme tak úplne odsúdiť niektoré vtipy a scény bez toho, aby sme ignorovali fakt, že vtedajší kontext to tvorcom dovoľoval. Avšak ak sa prenesieme do 21. storočia, stále nájdeme niekoľko filmov, ktoré sú nevhodné už teraz, len pár rokov po premiére.

V niektorých prípadoch ide o 20 rokov, v niektorých o menej ako 10, no pekne na nich vidieť, ako sa spoločnosť zmenila. Viaceré z týchto počinov by dnes už určite nemohli vzniknúť, no a niektoré by sa museli naozaj výrazne zmeniť, aby ich producenti odklepli. Nižšie tak nájdeš 10 filmov, na ktoré sa s dnešnými okuliarmi pozeráme ako na nevhodné, respektíve ako na filmy, ktoré by v prostredí súčasnej politickej a spoločenskej atmosféry spôsobili obrovskú kontroverziu. 

1. The Blind Side (2009)

Sandra Bullock v roku 2009 vtrhla do kín so životopisnou drámou The Blind Side/Zrodenie šampióna a diváci si ju zamilovali. Snímka sa stala kasovo úspešnou a Bullock získala za rolu Leigh Anne Tuohyovej Oscara. Vo filme sa skamaráti a neskôr si aj adoptuje nadaného hráča amerického futbalu Michaela Ohera. Ten nemá strechu nad hlavou a žije na ulici. Leigh ho vezme k sebe a pomáha mu s futbalom, no skutočnému Michaelovi Oherovi film veľmi nevonia. 

Hollywood prepísal jeho život a zakomponoval doň takzvaný white savior narrative. Ide o formát, keď černošské postavy či tie inej farby pleti zachraňuje schopný beloch/beloška. Film dokonca vzbudzuje myšlienku, že Michaelovi vlastne futbal ani veľmi nešiel pred tým, ako mu ho jeho noví opatrovatelia vysvetlili. 

Odporúčané
Bizarný televízny experiment s deťmi v reality šou: Dnes už dospelí účinkujúci aj ich rodičia ľutujú, že do toho išli Bizarný televízny experiment s deťmi v reality šou: Dnes už dospelí účinkujúci aj ich rodičia ľutujú, že do toho išli 23. apríla 2024, 9:30

Samotný Michael to opísal takto: „Cítil som, že ma vykreslili ako hlúpe dieťa, namiesto toho, aby ma vykreslili ako dieťa, ktoré nikdy nemalo akademické inštrukcie a začalo sa mu ozaj dariť, až keď ich dostal. Nechápem, prečo ma vykreslili ako chlapca, ktorý futbalu nerozumie. Študoval som tú hru od svojich 13 rokov a vo filme mi postava Sandry Bullock musela vysvetľovať, čo je to blokovanie.“ Dnes by takýto film spôsobil vlnu kontroverzie a kritiky, a to celkom zaslúžene. 

2. American Pie (1999)

V tomto prípade trochu podvádzame. Prci, prci, prcičky vyšli v roku 1999, ale je to tak na hrane s rokom 2000, že sme sa rozhodli sem tento film zaradiť. Je nesmierne obľúbený, slávny a v rámci celej série sa nachádza hneď niekoľko problematických scén. Zrejme najproblematickejšou scénou je streamovanie nahej študentky po internete, pričom ona o tom nevie. Kyberšikana a zasahovanie do súkromia v digitálnom svete je dnes už oveľa dôležitejšou a citlivejšou témou než pred 20 rokmi.

Všetci sme vyzliekanie študentky z Česka Nadie sledovali s otvorenými ústami, no dnes už  vieme, že by to malo oveľa vážnejšie následky ako pár úsmevov v škole. Ďalším problémom je, že tvorcovia vo filme potrestali Nadiu a nie Jima. Bol to on, kto nastražil kameru a vysielal z nej zábery pre celú školu. No trest dostala Nadia, keď ju poslali späť do Českej republiky a Jim bol akurát všetkým na smiech preto, že predčasne ejakuloval. Scéna prekáža aj samotnému režisérovi. 

3. Tropic Thunder (2008)

Každému je asi jasné, prečo by Tropická búrka dnes nevznikla. Jednu z hlavných postáv hrá Robert Downey jr., pričom jeho postava herca pracuje method acting štýlom. Znamená to, že sa do svojej postavy chce ponoriť naplno. Problémom však je, že Robert Downey jr., a teda aj jeho postava má bielu farbu pokožky. Herec tak nosí blackface, umelo vytvorenú čiernu pokožku.

Odporúčané
10 otravných filmových klišé: keď sú čašníci inteligentnejší ako NASA alebo keď záporák povie: „Ty a ja nie sme až takí odlišní“ 10 otravných filmových klišé: keď sú čašníci inteligentnejší ako NASA alebo keď záporák povie: „Ty a ja nie sme až takí odlišní“ 17. februára 2022, 16:30

Ide o satiru a parodovanie toho, ako Hollywood kedysi na bielych hercov nanášal čiernu farbu, než aby obsadili skutočných černochov. Film paroduje negatívne stránky Hollywoodu a nepoužíva blackface v urážlivej forme. Ten blackface tam však je a vytvára to problémy. No a potom je tu postava Bena Stillera. Aj on hrá vo filme herca, pričom jednou z jeho predošlých rol bol mentálne zaostalý muž menom Jack.

Stillerova postava opisuje túto rolu dosť necitlivo a celé to vyvrcholí Downeyho replikou „Never go full retard“ s vysvetlením, prečo takéto herecké výkony nie sú odmenené Oscarmi. Ide o vtipnú a trefnú scénu, no ak sa zamyslíš, ako sa pri nej môžu cítiť niektorí ľudia so zdravotnými postihnutiami, pochopíš, prečo je taká problematická. 

4. Shallow Hal (2001)

Bratia Farrelyovci (Blbý a blbší, Niečo na tej Mary je, Ja, moje druhé ja a Irena...) sú známi svojimi nevhodnými a nevkusnými komédiami. Iste, niektoré z nich sú aj vtipné či legendárne, no každá v sebe skrýva niečo, čo niekoho urazilo alebo zobrazilo nemiestne a necitlivo. Nebudeme súdiť 10- či 20-ročné filmy dnešnou optikou. Najlepšie je pokúsiť sa užiť si niektoré staršie komédie tak, že sa mysľou prenesieš do danej doby. V tej súčasnej by totiž vzniknúť asi nemohli. 

Skvelým príkladom je romantická komédia Shallow Hal/Ťažko zamilovaný. Jack Black v nej hrá povrchného Hala, ktorý si chce nájsť len krásne ženy, no vôbec sa mu to nedarí. Jedného dňa ho zhypnotizuje guru a Hal je odvtedy schopný vnímať len vnútornú krásu a charakter žien. Keď teda narazí na nádhernú a štíhlu Rosemary (Gwyneth Paltrow), neuvedomuje si, že má 160 kíl a je extrémne obézna. 

Shallow Hal
Zdroj: 20th Century Fox

Tvorcovia využívajú tento fakt na vytvorenie mnohých vizuálnych gagov, ako napríklad, keď Hal a Rosemary plávajú na loďke a ona ho svojou hmotnosťou preváži do bodu, keď je meter nad vodou. Podobných scén je vo filme mnoho. Sú nevkusné, miestami nepekné a skoro všetky si uťahujú z obezity. Dosť necitlivo spracúvajú aj psychické zdravie obéznych ľudí.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 102129 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo by už dnes nemohol vzniknúť Norbit o nechutnej Raspuši?
  • Čím pobúrila Geisha (nebolo to sexom) a Gods of Egypt?
  • Ktorý slávny film si robí žarty z homosexuálov a dnes by už určite nemohol vzniknúť?
  • Prečo začali ľudia upodozrievať Mela Gibsona, že nenávidí Židov?
  • Prečo by dnes za žiadnych okolností nemohol vzniknúť komediálny film Team America: World Police?
Domov
Zdieľať
Diskusia