Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. augusta 2021, 20:19
Čas čítania 0:55
Ema Stanovská

Karibské koralové útesy zasiahla tajomná a vysoko nákazlivá choroba. Je to ako covid, len smrteľnejšie

NEWS PRÍRODA
Uložiť Uložené

Ochorenie napreduje veľmi rýchlo. Infikované koraly, ktoré rástli stovky rokov, môžu zmiznúť do niekoľkých týždňov.

Koralové útesy v Karibskom mori zasiahla záhadná, vysoko infekčná a smrteľná nákaza, ktorá znepokojuje vedcov a koraly mení na „kostlivcov“. Informoval o tom portál Vice.

„Je to v podstate ako koralový covid,“ opisuje rýchlosť prenosu ochorenia Gabriela Ochoaová, programová manažérka morského parku Roatán na Islas de la Bahía v Hondurase. „V porovnaní s ochorením covid-19 je však úmrtnosť koralovej nákazy podstatne vyššia. Pri niektorých druhoch je to až sto percent.“

koraly
Zdroj: Facebook/Roatan Marine Park

Choroba koraly zabíja dokonca rýchlejšie ako znečistenie či klimatické zmeny, v dôsledku ktorých zahynulo za posledných tridsať rokov vyše šesťdesiat percent koralov v Karibiku. „Ochorenie napreduje veľmi rýchlo. Koraly, ktoré rástli stovky rokov, môžu vymiznúť za pár týždňov,“ povedala Melina Sotoová, mexická koordinátorka iniciatívy Za zdravé útesy.

Domov
Zdieľať
Diskusia