Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. augusta 2021, 13:49
Čas čítania 1:02
Kamila Šebestová TASR

Školy sa už plošne zatvárať nebudú. Žiaci sa zároveň nemusia pravidelne testovať

NEWS KORONAVÍRUS ŠKOLSTVO
Uložiť Uložené

Testy budú dobrovoľné, no ak si bol na dovolenke, musíš ísť do karantény.

Podľa ministra školstva Branislava Gröhlinga sa už školy nebudú zatvárať plošne. Ak sa vyučovanie preruší, bude to po jednotlivých triedach. Od žiakov ani rodičov sa nebude vyžadovať ani test, ktorý podľa ministra vzhľadom na rýchlo sa šíriaci variant delta stráca význam.

„Chceme, aby sa žiaci prioritne vzdelávali prezenčne,“ dodal minister Gröhling. 

Vyučovať sa bude už aj telesná a hudobná výchova. „Chceli by sme spievať v triedach, aby na hudobnej výchove nemuseli mať žiaci rúška,“ vysvetlil šéf rezortu školstva. 

Ak však budeš pozitívny na koronavírus, musíš postupovať podľa vyhlášok úradu verejného zdravotníctva. Po príchode z dovolenky platí povinná karanténa. Výnimku majú len zaočkovaní. 

Pokiaľ budú v triede pozitívni na koronavírus, prejde na dištančné vzdelávanie. Do karantény budú musieť ísť tí, ktorí boli s pozitívnou osobou v kontakte dva dni pred testovaním.

Triedy by sa podľa ministerstva školstva nemali miešať a školy by mali zabezpečiť pravidelnú dezinfekciu priestorov. 

Testy zadarmo 

Rodičia musia pri prvom nástupe dieťaťa do školy a každom prerušení dochádzky, ktoré trvá tri a viac dní po sebe, predložiť takzvané písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti žiaka. 

Odporúčané
Tri Slovenky chceli napraviť diery v školstve. Založili úspešný program, vďaka ktorému si študenti rozbehnú vysnívanú kariéru Tri Slovenky chceli napraviť diery v školstve. Založili úspešný program, vďaka ktorému si študenti rozbehnú vysnívanú kariéru 27. marca 2024, 13:00

Žiaci, ktorí sa budú chcieť dať otestovať, tak vždy môžu dobrovoľne urobiť. Záujemcom rezort školstva jednorazovo poskytne PCR kloktacie testy. Ostatným žiakom poskytnú antigénové testy, ak o ne ich rodičia budú mať záujem.  

Minister školstva zdôraznil, že školám poskytnú financie na zvýšené náklady spojené s pandémiou. Materské školy a špeciálne materské školy dostanú 5 eur na každého zamestnanca a 150 eur na školu. Ostatné školy dostanú 5-eurový príspevok na každého zamestnanca aj žiaka. Otázne však je, či je takýto príspevok dostatočne vysoký vzhľadom na to, že odborníci hovoria o tretej vlne. 

Odporúčané
V Banskej Bystrici vyhlásili mimoriadnu situáciu. Bol to mordor, píšu miestni V Banskej Bystrici vyhlásili mimoriadnu situáciu. Bol to mordor, píšu miestni 17. augusta 2021, 11:00
Domov
Zdieľať
Diskusia